Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. 302_Osh Opublikowano Poniedziałek o 18:42 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Poniedziałek o 18:42 Aż się wypowiem. Ja się dziwie tym, którzy wprowadzili ten system, ja bym dał nie 50gr tylko 50zł za butelkę, byłoby im jeszcze łatwiej wszystkich wydoić. Gdzie można się starać o koguta na samochód, bo skoro mam wozić śmieci, to chcę być pojazdem uprzywilejowanym? Ludzie w małych mieszkaniach muszą się cudownie czuć mieszkając w sortowni śmieci. Genialne, podwyżki za śmieci, kaucje a i tak wszystko masz robić sam. Ten naród nigdy nie zmądrzeje. 5
d9Jacek Opublikowano Poniedziałek o 19:23 Opublikowano Poniedziałek o 19:23 40 minut temu, 302_Osh napisał: Genialne, podwyżki za śmieci, kaucje a i tak wszystko masz robić sam. Ten naród nigdy nie zmądrzeje. kluczowe👌👌👌 i w punkt 2
a74BACK Opublikowano Poniedziałek o 19:58 Opublikowano Poniedziałek o 19:58 Zawiozłem dzisiaj worek butelek do automatu dostałem 6,9zł, zrobiłem zakupy i wróciłem do domu. Ciężko było, ale dałem radę. Jakieś porady ekspertów na przyszłość? 🤣
Shock Opublikowano Poniedziałek o 20:04 Opublikowano Poniedziałek o 20:04 5 minut temu, a74BACK napisał: Zawiozłem dzisiaj worek butelek do automatu Masz fotę jak wyglądałeś z tym workiem ? Coś a'la Mikołaj ? 😆 1
a74BACK Opublikowano Poniedziałek o 20:14 Opublikowano Poniedziałek o 20:14 Byłem tak zestresowany, po wcześniejszym zapoznaniem się z całym wątkiem, że zapomniałem zrobić zdjęcia. Ręce mi się trzęsły jak wrzucałem te butelki 😂
d9Jacek Opublikowano Poniedziałek o 20:51 Opublikowano Poniedziałek o 20:51 51 minut temu, a74BACK napisał: Ciężko było...... z tym workiem podrózować czy ciężko było zrobic zakupy za 6,9o czy cięzko bo ci sie ręce trzęsły ?
RomanJ4 Opublikowano Poniedziałek o 21:26 Opublikowano Poniedziałek o 21:26 13 godzin temu, Grzesiek napisał: A ja proponuje zamknac ten temat prowadzący do niczego.Jest to Polskie forum modelarskie i myślę powinno tu być wiecej wpisow merytorycznych niż takich ,że ZIUTEK poszedł srać i nie miał papieru i co dalej. Albo Kolega idzie śladami Trumpa, albo nie było go wtedy na lekcji(geografii?) gdy przy okazji poznawania GB mówiono co to jest Hyde Park...
a74BACK Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 8 godzin temu, d9Jacek napisał: z tym workiem podrózować czy ciężko było zrobic zakupy za 6,9o czy cięzko bo ci sie ręce trzęsły ? Jak myslisz?
ahaweto Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu No właśnie. Czy ten londyński Hyde Park jeszcze istnieje ? Czy stał się dla "nie rządzących" jescze ale już czujących swoją siłę i przyzwolenie na wszystko w Anglii "solą w oku" jako relikt angielskiej demokracji.
d9Jacek Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 3 godziny temu, a74BACK napisał: Jak myslisz? kazda z trzech jest prawdopodobna..ale ad rem to to jest istotne... Przeciętna rodzina traci 400 zł w systemie kaucyjnym! System kaucyjny działa jak ukryty podatek! System kaucyjny miał być prostym i ekologicznym rozwiązaniem. W praktyce coraz częściej okazuje się mechanizmem, który funkcjonuje jak dodatkowy podatek. Tylko że płacimy nie państwu, a wielkim korporacjom. Przykład z pierwszego kwartału 2026 r. pokazuje skalę problemu. Przy zwykłym zużyciu napojów można stracić nawet około 400 zł rocznie tylko na nieodebranych kaucjach. Przeciętna rodzina 2+2 rocznie zużywa 880 butelek. Mechanizm jest banalny. Każda butelka PET to 50 gr dopłaty. Nieważne, czy napój kosztuje 0,99 zł czy 9,99 zł. W przypadku gospodarstwa domowego, które zużywa kilka butelek dziennie, daje ponad 400 zł w skali roku. Przy większym zużyciu kwoty rosną jeszcze szybciej. Te pieniądze nie znikają. Trafiają do systemu i zasilają jego operatorów. Problem polega na tym, że odzyskanie kaucji w praktyce bywa utrudnione. Butelkomaty często są zepsute, wyłączone lub przepełnione. Kartki z napisem „awaria” stały się codziennością. W efekcie wielu ludzi rezygnuje z oddawania opakowań, bo czas i nerwy przestają być warte odzyskania kilku złotych. W okolicy butelkomatów leżą całe worki z nieoddanymi butelkami. Ludzie zniechęcili się też do ich segregowania i wyrzucają je w domu do frakcji plastików. Ale pieniądze w systemie zostały, zagarną go wielkie korporacje zajmujące się przerobem tego systemu. Prowadzi to do absurdalnej sytuacji. Z finansowego punktu widzenia firmom opłaca się utrzymywanie niewydolności systemu i zniechęcanie ludzi do korzystania z niego. Bowiem pieniądze zarobią przede wszystkim, gdy ktoś nie segreguje odpadów. W okresie letnim skala problemu będzie jeszcze większa. Większe spożycie napojów oznacza wyższe „zamrożone” kwoty. Przy intensywnym użytkowaniu systemu strata może sięgnąć nawet kilkuset zł rocznie. System, który miał być wygodny i ekologiczny, coraz częściej jest postrzegany jako kolejna ukryta danina. W teorii kaucja jest zwrotna. W praktyce dla wielu osób staje się kosztem, którego nie da się odzyskać. 13 godzin temu, Shock napisał: Coś a'la Mikołaj ? no co Ty ....jak Rumcajs😅 2 1
a74BACK Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu To wystarczy je zwracać, a nie wyrzucać po rowach, wtedy nie będziemy stratni, ale kto bogatemu zabroni? Lidl daje 10 groszy za niekaucyjne. 10 butelek to 1zł, warto zbierać wszystkie które przyjmie automat 👍 1
d9Jacek Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 15 minut temu, a74BACK napisał: wszystkie które przyjmie automat ....... Piotrus, czytaj ze zrozumieniem...a co jak nie przyjmie bo jest za mały lub nieoprózniany ???Bedziesz tak jezdził od jednego do drugiego ? A ile takich osób będzie? Szczególnie latem...i co zrobią? rzuca grubym słowem na literę "K " i pierdykna ten worek z "fajansem" gdzies w kąt 1
a74BACK Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Kto rozsądny oddaje częściowo wypełnione płynem butelki do zwrotu? Niech sobie takie osoby są, co nie potrafią/nie chcą sobie poradzić, ja chętnie pozbieram te butelki kaucyjne i znajdę maszynę/sklep który je przyjmie. Przecież to jest 0,5zł 10 takich butelek to 5zł, myślisz, że nie będzie na nie chętnych? To czysty zysk dla środowiska, bo nie wylądują w rowie jak moja wcześniej wypita małpka której nie objęli systemem, bo lobby alkoholowe, wynegocjowało to z ustawodawcą Gdzie Wy widzicie problem? Ja widzę tylko w tym, że nie wszystkie opakowania są objęte ww systemem, ale za to należy podziękować rządzącym i firmom którym udało się ustalić takie rozwiązania. 1
Atomizer Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu 45 minut temu, a74BACK napisał: To wystarczy je zwracać, a nie wyrzucać po rowach, wtedy nie będziemy stratni, ale kto bogatemu zabroni? Lidl daje 10 groszy za niekaucyjne. 10 butelek to 1zł, warto zbierać wszystkie które przyjmie automat 👍 Pozbieraj te co tirowcy wyrzucają z żółtym napojem jak już jesteś taki ECO I NIE PRZESZKADZA CI DODATKOWY PODATEK DZIĘKI KTÓRYM BOGACĄ SIĘ KORPORACJE. 27 minut temu, d9Jacek napisał: Piotrus, czytaj ze zrozumieniem...a co jak nie przyjmie bo jest za mały lub nieoprózniany ???Bedziesz tak jezdził od jednego do drugiego ? A ile takich osób będzie? Szczególnie latem...i co zrobią? rzuca grubym słowem na literę "K " i pierdykna ten worek z "fajansem" gdzies w kąt Taka jazda i szukanie to generuje koszty , które mogą przekroczyć kilka kilkanaście lub kilkaset razy wartośc odzyskanej kaucji ! Ciekawe czy twórcy systemu kaucyjnego wzieli to pod uwagę ! Bo jak w jednej biedronce się nie uda oddać to trzeba jechać do drugiej, spalać paliwo, czas i pieniądze ! I gdzie tu jest ECO? 7 minut temu, a74BACK napisał: Kto rozsądny oddaje częściowo wypełnione płynem butelki do zwrotu? Niech sobie takie osoby są, co nie potrafią/nie chcą sobie poradzić, ja chętnie pozbieram te butelki kaucyjne i znajdę maszynę/sklep który je przyjmie. Przecież to jest 0,5zł 10 takich butelek to 5zł, myślisz, że nie będzie na nie chętnych? To czysty zysk dla środowiska, bo nie wylądują w rowie jak moja wcześniej wypita małpka której nie objęli systemem, bo lobby alkoholowe, wynegocjowało to ustawodawcą Gdzie Wy widzicie problem? Ja widzę tylko w tym, że nie wszystkie opakowania są objęte ww systemem, ale za to należy podziękować rządzącym i firmą którym udało się ustalić takie rozwiązania. No tak nazbierasz 10 butelek z 5 zł a później zawieziesz je samochodem do punktu oddawania i samego paliwa zużyjesz za 8 zł ! I to jest ECO myślenie ! Już nie piszę ile na to czasu poświęcisz... 1
a74BACK Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Mityczne korporacje, mityczne spiski, mityczne cuda wianki. Śmieszni jesteście z tymi spiskami 😂😂😂 PS Kto konkretnie zarabia, jaki jest przepływ pieniędzy, podaj konkretne przykłady poparte faktami, wtedy mogę sie ustosunkować, bo póki co to pleciecie wszyscy przysłowiowe androny EDIT: Nie trzeba jechać autem specjalnie by oddać butelki, można przejść sie piechotą, albo pojechać rowerem, będzie zdrowiej. Przecież każdy głupek wie, że nie warto jechać do butelkomatu tylko po to, aby oddać butelki, tylko zrobimy to podczas robienia zakupów. Jesteś w stanie ogarnąć taką logistykę? 2 1
d9Jacek Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 22 minuty temu, a74BACK napisał: Przecież to jest 0,5zł 10 takich butelek to 5zł, myślisz, że nie będzie na nie chętnych? To czysty zysk dla środowiska, bo nie wylądują w rowie jak moja wcześniej wypita małpka której nie objęli systemem, bo lobby alkoholowe, wynegocjowało to z ustawodawcą Gdzie Wy widzicie problem? Ja widzę tylko w tym, że nie wszystkie opakowania są objęte ww systemem, ale za to należy podziękować rządzącym i firmom którym udało się ustalić takie rozwiązania. zaczynasz mysleć... dobrze to rokuje👍
Atomizer Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu 9 minut temu, a74BACK napisał: Mityczne korporacje, mityczne spiski, mityczne cuda wianki. Śmieszni jesteście z tymi spiskami 😂😂😂 PS Kto konkretnie zarabia, jaki jest przepływ pieniędzy, podaj konkretne przykłady poparte faktami, wtedy mogę sie ustosunkować, bo póki co to pleciecie wszyscy przysłowiowe androny EDIT: Nie trzeba jechać autem specjalnie by oddać butelki, można przejść sie piechotą, albo pojechać rowerem, będzie zdrowiej. Przecież każdy głupek wie, że nie warto jechać do butelkomatu tylko po to, aby oddać butelki, tylko zrobimy to podczas robienia zakupów. Jesteś w stanie ogarnąć taką logistykę? Człowieku , siedzisz nic nie robisz to możesz rowerem, piesza a nawet na kolanach i to na około aby było dalej z workiem się przemieszczać ze śmiecami. Ja po robocie nie mam już ochoty na nic i sił żeby nawet samochodem jeździć i wozić komuś śmieci i robić za darmo dla kogoś robotę. Z odbiór śmieci trzeba płacić ! Dlaczego firma zajmująca się odpadami za darmo tego nie robią a my mamy to robić tak ! Dalej są ludzie co tego nie rozumieją ! Dalej ludzie nie rozumieją jak działa system kaucyjny ! Podam przykład ! Jest firma zajmująca się wywozem śmieci Remondos ! Na początku roku zabieram im 100 zł ! Aby ta firma Remondos odzyskała te 100 zł to musi przez cały rok odbierać ode mnie śmieci ! Jeśli przez cały rok będą odbierać należycie i bez opóźnień śmieci to na koniec roku oddaję im te 100 zł. Jeśli nie to kasa przepada i zostaje u mnie w kieszeni! Kto jeszcze nie rozumie? Czy znajdzie się taka firma wywożąca śmieci co pójdzie na taki układ jaki jest obecnie system kaucyjny w stosunku do nas wszystkich !
a74BACK Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Dlaczego woda z wodociągu nie jest za darmo skoro to wspólne dobro, dlaczego prąd nie jest za darmo skoro do produkcji tegoż prądu zużywamy paliwa kopalne które są naszym wspólnym dobrem itd itd... Głupiego i nieporadnego udajesz? Dlaczego? 1
Atomizer Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu A czy płacisz dodatkowo 50 gr za każde odkręcenie wody w kranie ? To uważaj bo możesz niedługo płacić kolejny podatek kranowy ! Taki właśnie podatek został nałożony tylko, że na każde opakowanie zwrotne a nie na kran bo to by trochę śmiesznie wyglądało co nie ! Podatek kranowy ! Ciekawe jak by to ludzie przyjęli....😆
Patryk Sokol Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 6 minut temu, a74BACK napisał: Głupiego i nieporadnego udajesz? Dlaczego? To proste. Jak się udaje, że się nie umie, to w końcu ludzie odpuszczają i przestają naciskać, żebyś coś zrobił. Technika stosowana przez większość leniwych mężów. 1
Rekomendowane odpowiedzi