RomanJ4 Opublikowano Sobota o 17:04 Opublikowano Sobota o 17:04 https://diqn32j8nouaz.cloudfront.net/tooltalk_17712256135791.mp4
AndrzejC Opublikowano Sobota o 19:08 Opublikowano Sobota o 19:08 Myślę,że to nie jest jakiś samolot z programu SAFE... My tego nigdy nie kupimy, bo my mamy kupować jedynie słuszne i "nowoczesne "tigery", czy inne leopardy od naszych najwspanialszych przyjaciół i sojuszników z za naszej zachodniej granicy, którzy nas obronią i zapewnią wspaniały byt na następne stulecia. Nasz wspaniały minister Rdzio od dyplomacji ostatnio nam to wyłuszczył Puki admin tego nie wykasuje, to niech choć paru kolegów to przeczyta... Ja wiem,że to "polityka" i o polityce TU się nie powinno pisać ale normalnie krew mnie zalewa na to co oni tam na górze wyrabiają. A.C. 4
Andrzej68IX Opublikowano Sobota o 19:42 Opublikowano Sobota o 19:42 U nas wszystko w technologii Stealth!
a74BACK Opublikowano Sobota o 22:00 Opublikowano Sobota o 22:00 2 godziny temu, AndrzejC napisał: Myślę,że to nie jest jakiś samolot z programu SAFE... My tego nigdy nie kupimy, bo my mamy kupować jedynie słuszne i "nowoczesne "tigery", czy inne leopardy od naszych najwspanialszych przyjaciół i sojuszników z za naszej zachodniej granicy, którzy nas obronią i zapewnią wspaniały byt na następne stulecia. Nasz wspaniały minister Rdzio od dyplomacji ostatnio nam to wyłuszczył Puki admin tego nie wykasuje, to niech choć paru kolegów to przeczyta... Ja wiem,że to "polityka" i o polityce TU się nie powinno pisać ale normalnie krew mnie zalewa na to co oni tam na górze wyrabiają. A.C. Po co nam pionowzlot F-35?
Atomizer Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Po co nam w ogóle czyjeś samoloty jak Polska może mieć własny tylko trzeba zacząć od zmiany rządu! ZL TS-16 Grot – projekt samolotu myśliwsko-szturmowego oraz samolotu szkolno-treningowego, opracowany przez zespół pod kierunkiem Tadeusza Sołtyka (stąd oznaczenie TS) w 1958 r. w WSK Mielec. Był to z założenia samolot naddźwiękowy, o układzie grzbietopłata z płytowym usterzeniem wysokości. To było w 1958 r. ! Kto czego tu nie rozumie ! 1
pietrku Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Ostatnim w pełni udanym wojskowym samolotem jaki się udało doprowadzić do produkcji seryjnej była TS-11 Iskra. Takie czasy były. I są. Zresztą Iskry coraz częściej wracają na niebo już jako cywilne. Będzie ich coraz więcej co mnie cieszy bardzo.
Atomizer Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 3 godziny temu, pietrku napisał: Ostatnim w pełni udanym wojskowym samolotem jaki się udało doprowadzić do produkcji seryjnej była TS-11 Iskra. Takie czasy były. I są. Zresztą Iskry coraz częściej wracają na niebo już jako cywilne. Będzie ich coraz więcej co mnie cieszy bardzo. Każdy samolot , który dziś lata by skończył tak samo jak Iryda jak by rząd postępował tak samo w stosunku do niego. Zrobić jeden czy dwa to jest nic ! Trzeba w tysiącach a nawet setkach tysięcy...
a74BACK Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 7 godzin temu, Atomizer napisał: Po co nam w ogóle czyjeś samoloty jak Polska może mieć własny tylko trzeba zacząć od zmiany rządu! Oczywiście, sama zmiana rozwiąże wszystkie problemy, a niewidzialne siły nie pozwalają się rozwijać polskiemu przemysłowi 🤣
Atomizer Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Boże ! Niektórzy ludzie to sami nie wiedzą co się dzieje dookoła ! Podam to na swoim przykładzie ! Pierwsze trzy czy pięć samolotów które zrobiłem w ogóle nie latały ! Więc wg rządu i decyzji odgórnych nie powinienem już więcej zajmować się modelarstwem i budować modeli! Ale niestety tak nie było bo ja jestem niezależny od ich decyzji a co za tym idzie loty moich samolotów możecie oglądać na YouTube !
AndrzejC Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 19 godzin temu, Henio napisał: Coś Ci się pomyliło W sumie nie wiem co mi się pomyliło. Więc może rozszerzyć Kolega może? 17 godzin temu, a74BACK napisał: Po co nam pionowzlot F-35? Jak mi się zdaje, chyba po to samo co Włochom, czy Anglikom. 8 godzin temu, Atomizer napisał: Po co nam w ogóle czyjeś samoloty jak Polska może mieć własny tylko trzeba zacząć od zmiany rządu! To było w 1958 r. ! Kto czego tu nie rozumie ! No właśnie. Teraz cienkie bolki jesteśmy niestety. I należy trzymać się z silnymi anie z odwiecznymi naszymi wrogami A ten rząd nie tylko do zmiany, ale bardzo wielu z tych tam, nieudaczników DO WIĘZIENIA. A.C. 58 minut temu, a74BACK napisał:
a74BACK Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Uzasadnij potrzebę posiadania tak kosztownego pionowzlotu, bo póki co jakieś dyrdymały wypisujesz 👍 3
jarek996 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 19 godzin temu, a74BACK napisał: Puki admin tego nie wykasuje, to niech choć paru kolegów to przeczyta... Przeczytalem (tylko dlatego, ze ktos Cie zacytowal, bo inaczej nie widze co piszesz) i zdania nie zmieniam; zostawiam Cie dalej wsrod ignorowanych! 1
young Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 10 godzin temu, Atomizer napisał: Po co nam w ogóle czyjeś samoloty jak Polska może mieć własny tylko trzeba zacząć od zmiany rządu! No takich bajek to dawno nie słyszałem , i nie chodzi mi o rząd ()!tylko po prostu my nie mamy technologii i nikt nam nie da/nie sprzeda . A samolotu nowej konstrukcji i i w 15 lat się nie opracuje.
jarek996 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 2 godziny temu, young napisał: No takich bajek to dawno nie słyszałem , i nie chodzi mi o rząd ()!tylko po prostu my nie mamy technologii i nikt nam nie da/nie sprzeda . A samolotu nowej konstrukcji i i w 15 lat się nie opracuje. Samolot? Czolgu nie potrafimy zrobic, a on pisze o samolocie. 1
Andrzej Klos Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Samolot? Czolgu nie potrafimy zrobic, a on pisze o samolocie. Czolg to i moze potrafimy zrobic ale wg mnie brakuje doswiadczenie biznesowego a Kto nie ryzykuje ten szampana nie pije! Sa takze wyraznie sily w rzadzie, ktore nie chca sukcesu Polski w zadnej dziedzinie. Np byl dobry koncept czolgu PL-01: https://pl.wikipedia.org/wiki/PL-01_Concept Wielu producento czolgow, takze, nasi zachodni sasiedzi wysmiewali sie z koncepcji a teraz prawie wszyskie te firmy je kopiuja. No ale jak mamy Lekrza Obrony Narodowej to czego mozna sie spodziewac. Iryda z kolei zajela za duzo czasu, chyba ponad 20 lat, projektowania, wszystkie systemy (elektronika, nawigacja etc) mialy byc Polskie etc etc Glowny inzynier prowadzacy byl z zawodu inzynierem kolejarzem... Wprawdzie RJ Mitchell tez byl z zawodu kolejarzem no i wymyslil taki oto samolot mysliwski: https://en.wikipedia.org/wiki/Supermarine_Type_224 Wbrew ogolnemu mniemaniu, skrzydlo Spitfire nie zaprojektowal RJ Mitchell ale mlody Kanadyjski inzynier Beverley Shenstone: https://en.wikipedia.org/wiki/Beverley_Shenstone Takie projekty nie sa latwe ale im mniej bedziemy robic tym mniej bedzie doswiadczenia w narodzie.
Rekomendowane odpowiedzi