maxiiii Opublikowano Niedziela o 20:30 Opublikowano Niedziela o 20:30 Zaprojektowałem i zbudowałem kolejnego drona military do zrzucania granatów na " z góry upatrzone pozycje". Dane techniczne zrzutu: wydruk 3D petgi pla. To akurat obojętne bow powietrzu nie nagrzeje się do poziomu stopienia. 8 sztuk imitacji granatów 40mm, też wydruk jedno serwo z modem 180 ypu 996 lub 995 - najtańsze jakie sąmożliwe. długi rzep z dodrukowanym zaczepem i kluczem. sterowanie jednym kanałem RC 1000-2000us Dron to też taki nowy wytwór składanka. Rama MARK4 V3 13inch silniki 5010 360kv śmigła 10x9x3 lipo 6s 5000mAh ESC jakieś tanie 45A Dodatkowa przetwornica 6S 5A na 5V(do serwa w ramach bezpieczeństwa. Bez kamery (chwilowo niepotrzebna) Poniżej zdjęcia i film demo jak to działa.
Andrzej68IX Opublikowano Niedziela o 21:38 Opublikowano Niedziela o 21:38 Marku wybacz: piękny, ładny, gratuluję pomysłu ale jakoś tak za blisko mamy do granicy gdzie toczy się ..... i mam tylko takie nieprzyjemne skojarzenia. Do tego teraz ten pomarańczowy nominat do Nobla szaleje na Bliskim Wschodzie. Nie dziękuję 1
maxiiii Opublikowano Poniedziałek o 06:08 Autor Opublikowano Poniedziałek o 06:08 Właśnie dlatego powstał taki projekt. 1
noker Opublikowano Poniedziałek o 10:19 Opublikowano Poniedziałek o 10:19 słabo wyglądają cztery wirujące silniki z dyndajacym pod spodem paskiem. Tylko kwestia czasu kiedy się wkręci w któryś z nich
art_c Opublikowano Poniedziałek o 19:56 Opublikowano Poniedziałek o 19:56 Szanowni, Moim zdaniem PFMRC nie jest miejscem do promowania militarnych zastosowań zdalnego sterowania. Jest oczywistym, że dzisiaj edukacja i rozwój około-wojskowych rozwiązań są nam bardzo potrzebne. Ale uważam, że nie tutaj. Przypominam motto Wiesława Schiera z jego publikacji - dla wielu z nas naszego patrona: "Humanitarnym ideom lotnictwa pracę moją poświęcam". Dodatkowo istotny jest aspekt społeczno-prawny: jest nim m.in. rozgraniczenie wojskowych i cywilnych zastosowań, oraz zachowanie wolności obywatelskich rekreacyjnych i sportowych zastosowań RC, a wiem, że są już kolejne urzędowe przymiarki do dalszych prawnych ograniczeń. 1 1
maxiiii Opublikowano Poniedziałek o 20:25 Autor Opublikowano Poniedziałek o 20:25 art_c. Mam inne zdanie a ty chyba bardzo daleko odleciałeś. 80% prezentowanych tutaj modeli to modele z 1 i 2 wojny światowej. Służyły tylko do jednego - do zabijania. Zapomniałeś chyba o tym, że nawet są organizowane zawody ESA. A to moze być teraźniejszy model drona z Ukrainy z drobnymi zmianami. :) Noker to rzep jest na tyle ciężki i krótki i sila ciągu nie pozwoli go wyciągnąć od spodu w skrzydła. Ale i tak przezornie zwiększyłem mu wagę na końcu i teraz tak nie lata.
barti14 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Jako zupełny świeżak w modelarstwie, ale wiekowy, bo 54 lata, muszę przyznać, że maxiiii ma rację. Jest całe mnóstwo RC militarnych i starych i nowych. Ten dron to zupełnie nowa jakość (nigdy nie było tego wcześniej) i świeża, dlatego wzbudza takie emocje, szczególnie jak YT pokazuje filmiki z pościgów za ludźmi. Za 15-20 lat, to będzie historia militarii. Będzie się młodzież tym jarała jak my Łosiami czy Mustangami: "a pamiętasz ten model z wojny na Ukrainie, on wtedy pod Pokrowskiem miał fajne malowanie i 5 wirników zamiast 4... ". Osobiście przyznam, że też wzbudza to we mnie mieszane uczucia. Może faktycznie wolałbym tego (jeszcze) nie traktować jako modelarstwa, a raczej militarne pomysły na jakimś wojskowym forum. Nie mniej wykonanie fajne technicznie, choć dronów nie lubię, nie moja bajka.
maxiiii Opublikowano 13 godzin temu Autor Opublikowano 13 godzin temu A to mój pierwszy projekt z serii militarnej.
Market Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu No fajne. Ale co w tym systemie jest takiego polskiego, że aż taka szumna, narodowa nazwa "Polski system"? Czy Polska jakoś firmuje ten "Polski system", czy to tylko Twój autorski system?
Market Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Czyli nie "Polski system" a raczej "Z Polski system" Żartuję oczywiście, ale nie lubię nadużywania symboli i nazywania, za przeproszeniem, dupereli przy pomocy wielkich słów "Polski", "Narodowy", itp.
maxiiii Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu Pierwotnie były to projekty dla sekcji droniarzy FLYEYE gdzie byłem analitykiem ale brak kasy zawsze wszystko rozwali. A to taki mój udany projekt, jeden z wielu. 1
Rekomendowane odpowiedzi