Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy sobie pojadą do Norwegii i tam zatankują. Ale nie jeden raz, wystarczy dwa... I Koledzy będą wiedzieć z autopsji jak nas rżną na paliwach.. orleny, bp i inne mafie.

Onego czasu mój Fiat Doblo w dieslu na tamtejszym paliwie stał się innym autem. Jakby bardziej 

"wyścigowym.

Już nigdy później tak dobrze nie jechał.

I tyle.

A.C.

• Lubię to 1
Opublikowano

Niestety (!) - macie Panowie rację ! Czasami jeżdżę do syna w Brande (DK),  tankuję w Gliwicach (Honda CRV, 2l, benzyna, 125 KM) i dojeżdżam na granicę  ze spalaniem w ok. - 9l/100km.  Tankuję przed granicą - bo i tak trochę taniej... i w ok. Hamburga - tankuję. Spalanie w granicach 8,8l/100km. Dobra, autostrada, w miarę równa jazda 130-160 km/h, jest uzasadnienie ? Kręcimy się po Danii i na baku robię >800km (w Polsce nie przekroczyłem 700). Wracamy do Polski, w Brande tankuję do pełna i pod Świnoujściem szukam stacji benzynowej, bo chyba nawalił czujnik poziomu paliwa - przejechałem prawie 900km, a czujnik pokazuje prawie ćwierć baku..... Zatankowałem  51l, bo więcej się nie zmieściło i stwierdziłem, że czujnik jest O.K., mogłem spokojnie jechać jeszcze 150km ! 

Coś jeszcze dodać ?

- Jurek. 

Opublikowano
15 minut temu, Jerzy Markiton napisał:

Niestety (!) - macie Panowie rację ! Czasami jeżdżę do syna w Brande (DK),  tankuję w Gliwicach (Honda CRV, 2l, benzyna, 125 KM) i dojeżdżam na granicę  ze spalaniem w ok. - 9l/100km.  Tankuję przed granicą - bo i tak trochę taniej... i w ok. Hamburga - tankuję. Spalanie w granicach 8,8l/100km. Dobra, autostrada, w miarę równa jazda 130-160 km/h, jest uzasadnienie ? Kręcimy się po Danii i na baku robię >800km (w Polsce nie przekroczyłem 700). Wracamy do Polski, w Brande tankuję do pełna i pod Świnoujściem szukam stacji benzynowej, bo chyba nawalił czujnik poziomu paliwa - przejechałem prawie 900km, a czujnik pokazuje prawie ćwierć baku..... Zatankowałem  51l, bo więcej się nie zmieściło i stwierdziłem, że czujnik jest O.K., mogłem spokojnie jechać jeszcze 150km ! 

Coś jeszcze dodać ?

- Jurek. 

to tylko tzw odczucia, żadne dowody. Wystarczy ,że wiatr wwieje z zachodu  a tak zwykle wieje i spalanie wieksze, różnica prędkości zwłaszcza powyże 120 i korki także diametralnie je zmienia.

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, witold_pi napisał:

że wiatr wwieje z zachodu.....

a to ciekawe bo paliwa robione sa wg specyfikacji klienta stąd róznica w paliwach(  odczuwalnej jakosci). Podobnie jest z LPG stosunek propanu do butanu  jest rózny  jakośc paliwa też.Ostatniej zimy najgorsze paliwo( Diesel ) było na BP a najlepsze na Circle

• Lubię to 1
Opublikowano

Miałem samochód - benzyna, który się odżywał latem w sobotni poranek, gdy był lekki chłodek, na ulicach zero samochodów a dzięki temu wszystkiemu więcej tlenu w powietrzu. A paliwo? Tak bywa różnej jakości. Nawet są jakieś oficjalne badani i parę stacji w zeszłym roku sprzedawało paliwo nie spełniające norm (normy w innych krajach mogą być inne).

Można pobać plik z wynikami kontroli stacji benzynowych ze strony:

https://uokik.gov.pl/jakosc-paliw-mapa

Przykładowy opis niezgodności z jednej ze stacji z kontroli wykonanej w roku 2025 a opublikowanej na w/w stronie:

..."Badana próbka nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu z uwagi
na parametr zawartość siarki, którego wynik wyniósł 255 mg/kg, przy
wymaganiach uwzględniających tolerancję max 11,3 mg/kg"...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.