Skocz do zawartości

Przesiadka z FRSKY Taranis X9lite na Futabę lub Jeti

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Potrzebuję podpowiedzi odnośnie obsługi  programowania w aparaturach Jeti DS12 lub Futaba T16IZ bo takie mieszczą się w moim budżecie i doszukałem się na forum samych pozytywnych opinii na ich temat.

Moją pierwszą aparaturą była Sanva VG6000, którą mam do dziś i używam przerobioną na 2,4Ghz za pomocą modułu od FRsky, obsługa bajecznie prosta i intuicyjna.

Drugą aparaturę kupiłem Frsky Taranis X9lite nie wiedząc jeszcze co to jest oprogramowanie OpenTX, jak już odrobinę to opanowałem to zacząłem używać w modelach lecz bardzo mało latam i za każdym razem jak mi przyjdzie coś poszperać w ustawieniach to mnie trak szlafia, szukam po necie co i jak ustawić.

Postanowiłem że ją wystawię na sprzedaż z kilkoma odbiornikami jakie posiadam i kupię coś normalnego.

Zdaję sobie sprawę że te aparatury Futaba czy Jeti nie będą aż tak proste jak stara Sanva ale może będą bardziej przyjazne niż ten taranis

Jestem zdecydowany już na zakup czegoś innego niż frsky tylko potrzebuję opinii użytkowników, a najlepiej osób które miały lub mają dla porównania wymienione aparatury.

Dodam że w zupełności wystarcza mi 8 kanałów dla serw analogowych i w jednym z droższych modeli  mam zamontowane dwa odbiorniki FRSKY spięte modułem redundancy dla większego spokoju ale pewnie w Futabie i Jeti też występuje coś podobnego.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i opinie.

Opublikowano

Jak złapiesz filozofię programistów to i Futaba i Jeti są śmiesznie proste. Miałem Futabę, eksploatuję Jeti. Zdecydowanie lepiej odpowiada mi Jeti. Mniej skakania po  okienkach i kolejność programowania jest bardziej oczywista, bardziej logiczna? Ale mogło to wynikać z tego małego ekraniku Futaby 14.  Miała wszystko a nawet więcej ale to skakanie było upierdliwe... Nie wiem jak Futaba 16 ale Jeti redundancję ma. Sprawdź czy 12 ma ją odblokowaną, czy trzeba dodatkowo dopłacić za odblokowanie.

Pozdrawiam - Jurek

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie znam Futaba ale bardzo lubie Jeti, na ktore przesiadlem sie z Multiplex (nie polecam).  Wlasciwie to uwielbiam a nie lubie.

Ladna grafika, logiczne, polecam YouTube channel Harry Curzon.

Zastanow sie czy raczej nie kupic Jeti 16 bo z czasem i tak pewnie bedziesz potrzebowal wiecej funkcji a ich dodawanie w sumie bedzie kosztowalo wiecej.  Tez chcialem kupic Jeti 12 ale ostatecznie ktos na PFMRC przekonal mnie na Jeti 16, chyba nawet Jurek powyzej 😁 

Opublikowano

Napiszę za siebie. Gdybym miał jeszcze Futabę to patrząc na poniższy film przesiadłbym się na Jeti, o ile finanse by mi pozwoliły. Powodem byłaby łatwość programowania modeli.

Sam fakt, że producent jest "za miedzą" też jest atutem. Nie do pominięcia jest też fakt, że produkują nie tylko nadajniki, odbiorniki i czujniki. Są też regulatory napięcia, silniki, akumulatory itd. https://www.jetimodel.cz/katalog/

Dla odmiany zobacz listę kompatybilności odbiorników Futaby: zawsze lepiej sprawdzić, szczególnie gdy liczy się na zakup tańszych zamienników oryginalnych odbiorników. Uwaga, lista poniżej dotyczy USA. Dlatego Zobaczysz, że protokół FASST jest obsługiwany przez nadajnik T16IZ, w Europie obsługiwany nie jest. Wrzuciłem listę w celach czysto orientacyjnych abyś zobaczył ile protokołów transmisji używa Futaba. W praktyce patrzysz jakie protokoły obsługuje nadajnik i takie odbiorniki zakupujesz i po sprawie. Zawsze warto zapoznać się z instrukcjami obsługi nadajników przed ich zakupem.

https://futabausa.com/product-support/receiver-feature-charts/

image.thumb.png.e7e43ee5923066cc85844982bccc0835.png

Opublikowano

Jeden z powodów wydawało mi się, że napisałem wcześniej: bardzo rozbudowane menu, rozbite do ogromnej ilości "ekranów" powodowało, że najdrobniejsze zmiany ustawień wymagały bardzo dużej ilości przeklikiwania. W połowie przeklikiwania zapominałem w którym menu jestem.... Nawet Tomka Frąka doprowadzało to do szewskiej pasji na lotnisku a jest o kilkadziesiąt lat młodszy i sprawniejszy cyfrowo. Drugim powodem była strata zaufania do nadajnika kiedy nie zadziałał fail safe (przed lotem sprawdzony) i straciłem drogi model. Ale to już tu było szczegółowo opisane.

Z pewnością atutem Futaby jest dostęp do tanich odbiorników. Telemetria ani w Futabie, ani w Jeti do tanich nie należy. Jeżeli Fasst w 16IZ w Europie nie jest obsługiwany (nie wiedziałem) - to pupcia blada ! To jest najlepszy link Futaby ! 

Zwróć uwagę na standardowe oprogramowanie Jeti 12. To jest radio, które miało w sklepie być tańsze i ma przyblokowane większość oprogramowania funkcjonalnego. 12 kanałów jest dla 90% pilotów wystarczające. Ale, jeżeli potrzebujesz odblokować dodatkowe funkcje to możesz cenowo wylądować w okolicach 16, która ma te funkcje w "pakiecie". 

I na koniec: latam w tych samych miejscach od wielu lat. Spektrum i 18 i 9 - co chwilę piszczały o zakłóconym sygnale lub najnormalniej w świecie "zasypiały" w locie.... 18 - o wiele rzadziej niż 9 ! Na JR-14 nie dało się latać, Horus-12 miał problem z kartą pamięci (dostępem) i potrafił się w locie wyłączyć. W tych samych miejscach z Jeti od chyba 10 lat nie miałem ani jednego takiego przypadku. Do modeli nie wymagających zaawansowanych miksów i większej ilości kanałów polecam, zwłaszcza młodym - FlySky i6 (ew.FrSky), bo mieliśmy ich ponad 10 szt i nigdy (!) nie było wpadki z zasięgiem, a jeżeli potrzebne są zaawansowane miksy i proste, logiczne programowanie to polecam Jeti. Jeśli kogoś stać !  Mam nadzieję, że nie rozpętam kolejnej wojny...

Pozdrawiam - Jurek

• Lubię to 1
Opublikowano

Andrzej przekonuje do DS-16 i słusznie. Jednak różnica w cenie jest znaczna. DS-16 jest trzy krotnie droższy od ds-12. Używałem różnych nadajników z otwartym oprogramowaniem. Począwszy od Multiplex Profi MC4000 a kończąc na FrSky. Wszystkiego można się nauczyć jednak łatwiej zapamiętać drogę do celu w zamkniętym oprogramowaniu. Zanim przesiadłem się na Jeti bardzo długo używałem Grapnera MC32 i potwierdzam, że ma (miał) bardzo dobry, pewny link. Jednak jakość wykonania i materiały nie były na wysokim poziomie (plastik fantastik). Pięć lat temu przesiadłem się na Jeti DC-24 a rok temu na Jeti DC-24 II. Bardzo mi przypadł do gustu i będę go polecał. Nie koniecznie DC-24. Solidne wykonanie z porządnych materiałów. Rzuca się to w oczy natychmiast po otwarciu nadajnika. 

Opublikowano

A nie myślałeś o X18/ X20 od Frsky? Łatwiejsze niż OpenTX, ale nadal otwarty system więc zrobisz wszystko, bez dopłacania jak w Futabie czy Jeti. Na start chyba 24 kanały, bardzo dobra ergonomia itp.

Mam DS12, mam X18 Tandem i zdecydowanie lepiej mi się lata na Frsky.

• Lubię to 1
Opublikowano

Bardzo dużym plusem Jeti, jest to, że ma prawdziwy serwis !!!

Mam DC24 od 7 lat, wcześniej miałem kilka różnych Futab.

Nie zamienię jej na żadna inną.

Wszystko działa, menu dziecinnie proste przy minimalnej ilości ekranów.

Możliwość dogrywania fajnych opcji tworzonych przez modelarzy.

Możliwość wgrania polskiego języka.

Zero problemów z zasięgiem czy linkiem, na Futabie miałem kilka jazd.

O jakości wykonania nie wspomnę, bo to jest prawdziwe radio, a nie plastik fantastik ;)

Do tego doskonale działająca telemetria tak Jeti ja innych firm (tańszych).

No i możliwość konfigurowania pod konkretne zastosowanie wyświetlanych w oknie parametrów :)

I długo można by wymieniać :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki wielkie za obszerne wyjaśnienia. 

Ten Ds 16 to odpada bo cena jak dla mnie kosmos, latam tak często że w zeszłym sezonie nie byłem ani razu polatać 🙂

Bardzo ciekawa ta propozycja z frsky x18 ale nie lubię jak brak jest konkretnego wsparcia, kiedyś był dystrybutor frsky i było konkretne forum z rozwijającą się bazą wiedzy.

Zdarzyło mi sie dwa razy stracić kontrolę nad modelem tym taranisem z niewiadomych przyczyn, raz tylko na moment bez strat a w drugim przypadku model odleciał i spadł w krzaki, co ciekawe po odnalezieniu go wszystko działało i prawidłowo reagowało na aparaturę. Miałem też problemy z nowym odbiornikiem xm+ w dronie. Tak średnio ufam frsky.

Chyba zdecyduje się na Jeti DS12.

Opublikowano
Godzinę temu, chicken007 napisał:

Dzięki wielkie za obszerne wyjaśnienia. 

Ten Ds 16 to odpada bo cena jak dla mnie kosmos, latam tak często że w zeszłym sezonie nie byłem ani razu polatać 🙂

Bardzo ciekawa ta propozycja z frsky x18 ale nie lubię jak brak jest konkretnego wsparcia, kiedyś był dystrybutor frsky i było konkretne forum z rozwijającą się bazą wiedzy.

Zdarzyło mi sie dwa razy stracić kontrolę nad modelem tym taranisem z niewiadomych przyczyn, raz tylko na moment bez strat a w drugim przypadku model odleciał i spadł w krzaki, co ciekawe po odnalezieniu go wszystko działało i prawidłowo reagowało na aparaturę. Miałem też problemy z nowym odbiornikiem xm+ w dronie. Tak średnio ufam frsky.

Chyba zdecyduje się na Jeti DS12.

FRSky ma dstrybutora w Polsce:
www.modele24.pl

Sam mam już 5 lat Tandema, zero narzekań na cokolwiek, a robiłem z tm systemem dużo rzeczy.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.