Irek M Opublikowano Środa o 19:03 Opublikowano Środa o 19:03 13 minut temu, Grzesiek napisał: Dziękuję bardzo Irku ale tak to ja nie zrobię bo mam za sztywną konstrukcję.Bedą raczej klasyczne. Dlatego na samym początku mówiłem byś nie zawracał sobie głowy takim rozwiązaniem. 1
Grzesiek Opublikowano Środa o 19:21 Autor Opublikowano Środa o 19:21 Widzę że masz fajne zdięcia i filmy.Masz może wersje malowań włącznie z użytymi kolorami? RAL
Irek M Opublikowano Środa o 19:48 Opublikowano Środa o 19:48 Ja swego malowałem tradycyjnie, no prawie 🙂 kolor liliowy. Lilien...coś tam. Pod mój model odpowiednią znalazłem tylko w Praktikerze. Pod Fokker też się nadaje. Ale w opisach często podają oryginał wtedy za pomocą google AI możesz dobrać z palety RAL. Nie pamiętam teraz konkretnie ale puszki są w garażu więc jutro mogę sprawdzić. A tu konkretne malowanie z odpowiednikami lakierów modelarskich: http://www.wingnutwings.com/ww/v98C7274C/www/products/model_kitsets/32802/online_instructions/32082 E.III & DH.2 The Duellists.pdf 1
Grzesiek Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu Kilka fotek. Waga całego tak jak na foto jest zadowalajaca. 2
RobRoy Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu No co Ty Grzechu .... chyba nie zamierzasz tego porąbać .... 😉 1
mirolek Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Ciekawy pomysł sterowania ale problem jest moim zdaniem z osią obrotu ktora nie jest usytuowana na krawędzi natarcia. Przesuniecie pokazane na filmie bedzie zmieniać zatem kąt sklinowania calgo skrzydła i tu mam problem z oceną zakresu tej zmiany. Moim zdaniem zmiana polozenia dżwigara o 2mm juz bedzie kłopotliwa dla statecznosci modelu a widoczne na filmie możliwe przesuniecie o 5 czy 6mm bedzie nie do opanowania. Temat jednak ciekawy i warto zmierzyć zakres kątowy... tj. zmiany kata sklinowania skrzydła dla proponowanego ruchu. Ms
Grzesiek Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Nie rozumiem jak zmiana położenia dzwigara? Dzwigar czyli rura bedzie osią.obrotu, zmienial by sie tylko kąt zaklinowania płata.
RobRoy Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 godzinę temu, mirolek napisał: ale problem jest moim zdaniem z osią obrotu ktora nie jest usytuowana na krawędzi natarcia. Przesuniecie pokazane na filmie bedzie zmieniać zatem kąt sklinowania calgo skrzydła Wydaje mi się że kąt zaklinowania skrzydła będzie się zmieniał niezależnie gdzie będzie oś obrotu. Przy tak dużej powierzchni już obrót o dziesiątki stopnia będzie można znacznie odczuć . Problem w tym jak zrobić cały mechanizm bez luzów i precyzyjnie obracać całym skrzydłem. Wydaje się to nie do przeskoczenia. Być może, że obrót skrzydła o 1 stopień już będzie skutkowało gwałtownymi reakcjami . ...Ale kto to sprawdzi . Szkoda takiego modelu do eksperymentów. Do takich prób można zrobić jakiegoś piankowca. Gdyby ktoś chciał eksperymentować - chętnie wytnę mu skrzydła z xps-u.
Rekomendowane odpowiedzi