Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

chce zaprojektować model pod silnik od kosy typu demon 

Tylko jestem zupełnie zielony w temacie.

Potrzebował bym pomocy w budowie 

Od 0 osoby co "poprowadzi mnie za ręke" w budowie samolotu rc. Wsęsie 

wytłumaczy co i jak np jaki dobrać gaźnik do silnika 

Starałem najpierw sam zdobyć troche wiedzy na forum + zakupiłem kilka książek o temacie lecz ciągle mam wiele pytań.

Mam plan by zbudować drewniany model najlepiej z balsy (sklejki)

konkretnie pod silnik 

Lecz tu pojawiają sie 1 pytania 

Jak dobrać magneto do wałka śmigło 

Gaźnik, jaką ma realnie moc silnik, obroty bo producent podał bajke.

itp itp 

I

Messenger_creation_2B5E85FD-5BBD-4B9E-9E72-EF8D4F855EF1.png

Messenger_creation_095C8189-940B-4C9A-BB06-6AF8B08873AE.png

Opublikowano

Plan bardzo ambitny. Czy to jest twoja pierwsza budowa modelu ?

A silnik to najlepiej kupić gotowy do modeli latających. Oferta jest ogromna, zaoszczędzisz sobie mnóstwo problemów.

Czasy w których w ten sposób adoptowano takie silniki do celów modelarskich, już minęły.

Nie trzeba "wyważać otwartych drzwi". Chyba ża masz takie zacięcie do mechaniki, a to już się chwali.

Opublikowano
31 minut temu, witold_pi napisał:

to kwestia ceny silnik ze zbiornikiem, szarpanką za 150pln a dla nas za 1500pln tak nas rżną chinole

Cieszmy się, bo dzięki temu modelarstwo to elitarny sport dla bogatych ;)

A poważnie to chyba kwestia skali produkcji. Na jeden wyprodukowany silnik typowo modelarski przypadają tysiące silników do kos.

Opublikowano

to kwestia zmowy cenowej. Chinole wykończyły niskimi cenami większość producentów a potem podniosły ceny do góry. Tak działa żydowski system pozbywania się konkurencji.

Opublikowano

Panowie, w tym wątku nie chodzi o ceny silników. Bardziej o to, że nasz nowy Kolega nigdy nie budował modeli i zaczyna od modelu z silnikiem benzynowym 50 cm3:-)

Opublikowano
45 minut temu, robas69 napisał:

Panowie, w tym wątku nie chodzi o ceny silników. Bardziej o to, że nasz nowy Kolega nigdy nie budował modeli i zaczyna od modelu z silnikiem benzynowym 50 cm3:-)

dopowiem od siebie ,że taki silnik ze smigłem okolo 60 cm to jest baaaardzo niebezpieczne urządzenie a dla nieobeznanego wręcz tragiczne w skutku

Opublikowano
23 minuty temu, d9Jacek napisał:

dopowiem od siebie ,że taki silnik ze smigłem okolo 60 cm to jest baaaardzo niebezpieczne urządzenie a dla nieobeznanego wręcz tragiczne w skutku

Ojtam co najwyżej straci palce albo dłoń nie przesadzaj z tym niebezpieczeństwem

Opublikowano
2 godziny temu, witold_pi napisał:

Ojtam co najwyżej straci palce.....

taaaaaaaaaa..no to na 1oo% chirurgiem  juz nie zostanie a w knajpie zawsze może powiedzec pokazując kciuk ..."pięc piw poprosze"..

a Tobie dłoń  nie jest czasami potrzebna? tak tylko pytam.

Opublikowano

Mnie dłoń(ie) się przydają, ale nawet mój szef prawnik z wykształcenia wsadził łapę do chodzącej kosiarki.....  Reszty się domyślasz. Ja też mam swoje doświadczenia z pocietymi palcami od śmigła, z przelatującym obok głowy śmigłem czy też silnikiem, który postanowił się uwolnić z objęć matki ziemi (nota bene Jaskółka 2,5cm3). Osobiście uważam, że na początek najbezpieczniejsze są silniki OS 40-65LA, czy też czterosówy OSa plus rozrusznik i grzałka (kabel od klipsa też może się zaplątać) albo elektryk.

Opublikowano
W dniu 12.05.2026 o 21:24, vlow112 napisał:

Witam

chce zaprojektować model pod silnik od kosy typu demon 

Tylko jestem zupełnie zielony w temacie.

Potrzebował bym pomocy w budowie 

Od 0 osoby co "poprowadzi mnie za ręke" w budowie samolotu rc. Wsęsie 

wytłumaczy co i jak np jaki dobrać gaźnik do silnika 

Starałem najpierw sam zdobyć troche wiedzy na forum + zakupiłem kilka książek o temacie lecz ciągle mam wiele pytań.

Mam plan by zbudować drewniany model najlepiej z balsy (sklejki)

konkretnie pod silnik 

Lecz tu pojawiają sie 1 pytania 

Jak dobrać magneto do wałka śmigło 

Gaźnik, jaką ma realnie moc silnik, obroty bo producent podał bajke.

itp itp 

I

Messenger_creation_2B5E85FD-5BBD-4B9E-9E72-EF8D4F855EF1.png

Messenger_creation_095C8189-940B-4C9A-BB06-6AF8B08873AE.png

20260513_175617.jpg

18 godzin temu, Andrzej68IX napisał:

Nie musisz nic przerabiać. Kupujesz najtańszy silnik bodajże z dmuchawy do liści firmy AL-Ko i montujesz przed lub za wręgą i ..... lecisz

Tu mój stary model z takim silnikiem youtu.be/rmUqj-Dxkm4  

Ma Pan gdzieś dokładny opis jak budował ten model  Plan itp co pan Zmieniał w tym silniku , jak dostosował wałek pod śmigło, jakie zamontował pan magneto itp , model bardzo łandy super lata 

Opublikowano

Silniki z rozruchem na rozrusznik linkowy są trochę upierdliwe w montażu bo albo montujesz go tak ja ja na tym filmie youtu.be/LD9u5s0bLUA

Lub przykręcasz od tyłu do pierwszej wręgi jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=7VTflVaqGOA

Cały czas zakładam, że dla ułatwienia rozruchu chcesz zachować szarpankę.

Magneto jest już w każdym z tych silników zamontowane fabrycznie nic nie musisz dobierać, dopasowywać. Jedynie jak już zdobędziesz jakiś silnik, te trzy są praktycznie bezobsługowe, niezawodne i wszystkie robione na "jedno kopyto) (AL-KO, Kalt-22, Zenoach 23) 

Jedynie będziesz musiał odwiedzić tokarza aby Ci dorobił piastę pod śmigło (tylko do AL-KO) bo reszta ma fabryczne.

Tego modelu z pierwszego filmu nie budowałem, kupiłem używany tylko wyposażyłem w silnik benzynowy i ..... latałem.

Jesteś z 3-miasta a tam masz mnogo (czytaj dużo) czynnych modelarzy. Nie ma jak pomacać/zobaczyć co i jak na miejscu po co wyważać otwarte drzwi. 

Życzę powodzenia

• Dzięki 1
Opublikowano

Koledzy, spokojnie... 

To nie jest ani pierwszy, ani ostatni nowy Forumowicz, który sobie coś wymarzył w temacie silników i modelarstwa w ogóle. Przez lata różni tu bywali... I co? Słuch zaginął.

Więc Kolego Pawle Autorze tego wątku napisz z grubsza kim jesteś, ile lat masz i co w tej naszej branży zbudowałeś, obojętnie co by to nie było.

I wszystko będzie jasne.

Ja też Ci chętnie pomogę, ale trzeba ustalić zakres i poziom tej pomocy. bo skoro tu napisałeś, to chyba tej pomocy oczekujesz i na jakim poziomie.

A.C.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
54 minuty temu, AndrzejC napisał:

Koledzy, spokojnie... 

To nie jest ani pierwszy, ani ostatni nowy Forumowicz, który sobie coś wymarzył w temacie silników i modelarstwa w ogóle. Przez lata różni tu bywali... I co? Słuch zaginął.

Więc Kolego Pawle Autorze tego wątku napisz z grubsza kim jesteś, ile lat masz i co w tej naszej branży zbudowałeś, obojętnie co by to nie było.

I wszystko będzie jasne.

Ja też Ci chętnie pomogę, ale trzeba ustalić zakres i poziom tej pomocy. bo skoro tu napisałeś, to chyba tej pomocy oczekujesz i na jakim poziomie.

A.C.

Dziękuje bardzo za odp.

Mam 20 lat doświadcze z majsterkowaniem jest , mam za sobą" książki mechanika lotu modeli samolotów" Jarosława Gosek 

Oraz "ABC lotniczych modeli zdalnie sterowamych" Marka Helbowicza. Naprawde wiele wyjaśniły te książki ale nie wsio. Z waszej branży nie budowałem nic ale mam doświadczenie w rusznikarstwie :)

Np działająca replika PPS wz.43

lub remont dla Muzeum MP18 

Odnośnie drewna i obróbki go doświadczenia dużo dostałem od mojego taty co ma wykształcenie stolarskie i jest też mechanikiem samoukiem.

Mam nadzieje że to pomogło określić jakoś moje zdolności 

Odnośnie pomocy 

Narazie prubuję dojść do tego 

Jakie ma osiągi silnik którym dysponuje

(Nie wiem czy to co podał producent 7.2KM i 9000rpm ) są prawdziwe bo czytałem na forum że często są zakłamane /

Jak będe mieć realne statystyki projektowanie modelu pod niego będzie łatwiejsze 

I też w planie mam redukcje wagi by zejść do około 2kg masy silnika 

Oraz inne związane z tym sprawy jak obliczania środka ciężkości ,dekalaż.itp

Posiadam też dokumentacje techniczną/projektową AN-2 By sie nią wspierać odnośnie rozwiązań konstrukcyjnych + mam dostęp do latającego orginału w lokalnym areoklubie 

Tylko nie wiem czy do tego silnika będzie dobry 2płatowiec

Myśle że jak ogarne sprawe silnika i jego "statystyk" 

Z resztą sobie poradze 

Oczywiście kto pyta ten nie błądzi 

Więc będe pisać 

I sorki za ortografie niestety męcze sie z dysortografią od zawasze mam nadzieje że nie przeszkadza to bardzo. Pozdrawiam i miłego wieczoru 

3 godziny temu, Andrzej68IX napisał:

Silniki z rozruchem na rozrusznik linkowy są trochę upierdliwe w montażu bo albo montujesz go tak ja ja na tym filmie youtu.be/LD9u5s0bLUA

Lub przykręcasz od tyłu do pierwszej wręgi jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=7VTflVaqGOA

Cały czas zakładam, że dla ułatwienia rozruchu chcesz zachować szarpankę.

Magneto jest już w każdym z tych silników zamontowane fabrycznie nic nie musisz dobierać, dopasowywać. Jedynie jak już zdobędziesz jakiś silnik, te trzy są praktycznie bezobsługowe, niezawodne i wszystkie robione na "jedno kopyto) (AL-KO, Kalt-22, Zenoach 23) 

Jedynie będziesz musiał odwiedzić tokarza aby Ci dorobił piastę pod śmigło (tylko do AL-KO) bo reszta ma fabryczne.

Tego modelu z pierwszego filmu nie budowałem, kupiłem używany tylko wyposażyłem w silnik benzynowy i ..... latałem.

Jesteś z 3-miasta a tam masz mnogo (czytaj dużo) czynnych modelarzy. Nie ma jak pomacać/zobaczyć co i jak na miejscu po co wyważać otwarte drzwi. 

Życzę powodzenia

Do rozruchu chce użyć wiertarki więc szarpanka odpada  

Opublikowano
9 godzin temu, a74BACK napisał:

Tyle gadania (o bezpieczeństwie, żydach i innych pierdołach) i jedna konkretna odpowiedź 👍

• Raptem pare wypowiedzi; popatrz na inteligentne wypowiedzi dotyczące problemu kaucji  50 groszowej.

•  To że ktoś uświadamia, że ta droga jest trochę jak na Rysy w klapkach to pierdoły? tutaj dam link jak mądrzejsi proponują rozpoczynać przygodę z lataniem https://www.amaflightschool.org/how-do-i

• Oczywiście nikt koledze nie zabroni nawet silnika z lokomotywy spalinowej przerabiać ale należy zadać sobie pytanie jaki ma to sens?

Byli już tacy na tym forum co mieli sami zaprojektować i wykonać silnik modelarski od podstaw i tematy umarły.

Owszem byli też ludzie , którzy zmienili nasze życie ale drugiego Einsteina Kopernika czy Hawkinga raczej wśród nas nie ma.  Te drzwi są naprawdę otwarte.

Opublikowano

Kiedyś pewnie tak się latało  jak nic nie było a ceny  zabójcze ,ale w dzisiejszych czasach jak silniki modelarskie dostępne po co wymyślać (koło od nowa)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.