RobRoy Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Podziwiam umiejętność rysowania w 3D ( jaki to program ?)....ale żebym ja się odważył latać takim ustrojstwem, bezpiecznie .... to musiał bym być mistrzem pilotażu i mieć na pokładzie ze dwa żyroskopy dobrej jakości ... Powodzenia .
dondu Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, RobRoy napisał: Podziwiam umiejętność rysowania w 3D ( jaki to program ?)....ale żebym ja się odważył latać takim ustrojstwem, bezpiecznie .... to musiał bym być mistrzem pilotażu i mieć na pokładzie ze dwa żyroskopy dobrej jakości ... Onshape - przeglądarkowy CAD: onshape.com Pracuję na nim dopiero miesiąc, wcześniej używałem Sketchup. Ale bez porównania Onshape jest dla mnie idealny, choć przesiadka ze Sketchup'a była bardzo frustrująca do momentu załapania jak działa silnik Onshape. Na Youtube jest mnóstwo tutoriali (zarówno producenta jak i użytkowników) do poszczególnych narzędzi więc łatwo się uczyć. https://www.youtube.com/@OnshapeInc/videos Każde narzędzie ma też ikonkę znaku zapytania: Która kieruje do helpa np: https://cad.onshape.com/help/Content/PartStudio/thicken.htm?cshid=thicken Można też animować ruch poszczególnych elementów sprawdzając czy np. coś gdzieś nie koliduje z ruchem. Pokazałem to na filmiku załączonym do postu z 14 lipca. Nadmiar narzędzi jest tak duży, że ten sam efekt można osiągnąć na kilka sposobów. Ale najważniejsza zaleta to szybkość pracy a w szczególności podczas modyfikowania elementów projektu - wszystko przelicza się i poprawia także w innych powiązanych elementach ... pod warunkiem prawidłowego wiązania elementów. Latanie odbywać się będzie na polach gdzie nie ma ludzi i zabudowań, grozi co najwyżej katastrofą i odbudową samolotu. Dlatego też robię go w wersji modułowej, by szybko odbudować i zmieniać jeśli będzie potrzeba, tym bardziej, że jeszcze nie latałem samolotami, więc niechybnie rozbiję się pewnie nie jeden raz Elektronika będzie autorska - to moja działka
RobRoy Opublikowano 58 minut temu Opublikowano 58 minut temu 35 minut temu, dondu napisał: Pracuję na nim dopiero miesiąc, To szybko się uczysz . Sketchup - tego programu jakoś nie czułem. Zaczynałem od ACada i mam jakieś spaczenie... i rysuje w Fusionie.
Rekomendowane odpowiedzi