Skocz do zawartości

Sroka Antoniego Kocjana 1:7 (mini scale) - czyli małe jest piękne.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, list napisał:

Kilka lat temu zbudowałem model dwukrotnie większy (skala 1:3,5)

Tomku , nawet nie wiesz jak mi brakuje Twoich artykułów w Modelarzu..........szkoda ,że czasopismo przestało istnieć , bo zawsze z niecierpliwością czekałem na każdy numer a Twoje artykuły to była kopalnia wiedzy , szacun.

Opublikowano

Piękne to to...... !

Trochę razi w tym modelu ten węgiel. Natarcie zrobiłbym z kołka (pręta) bukowego. Bywają w Castoramie. A zastrzały - zrobiłbym nakładki z balsy (lipy). Ale to takie moje widzimisię, nie bierz tego do serca !

Pozdrawiam - Jurek

• Lubię to 1
Opublikowano

Przygotowując pliki zakładałem właśnie zastosowanie kołka bukowego na natarcie.

Screenshot2026-07-2502-55-57.jpg.5b407d35e25c4cd02f18b5a666bc7f35.jpg

Jednak przy próbie gięcia do krzywizny dotarło do mnie, że musiałbym zrobić wzornik i komorę parową by pozwolił się ładnie dopasować.
W modelarskim, w którym zamawiałem brakujące materiały, pręt laminatowy (barwiony na czarno prawdopodobnie dla picu) okazał się być tańszy. Zatem, z nadzieją wewnętrznego lenia na szybkie formowanie przy użyciu opalarki, wybrałem tą opcję.

Niestety, jak już wspomniałem, próba grzania i formowania w tym przypadku kończy się wyboczeniem.
IMG_20260706_082217.thumb.jpg.607a60769897c3f4c9946505673e7854.jpgIMG_20260706_082220.thumb.jpg.bede9042a9c6e934cc36459ded018554.jpg

Względem zastrzałów - całkowicie się zgadzam z Twoją opinią, ale tutaj również miał miejsce kompromis na płaszczyźnie lenistwo - estetyka 😇

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak by co, to można zastosować bambus- patyczki do storczyków. Są okrągłe, można dostać nawet takie o długości 70 cm, ale najczęściej to 50 cm. Wygina się je przy użyciu opalarki. Te długości mają jednak fi 5 mm. Są też na fi 4, ale nieco krótsze. Świetny materiał, często go stosuję, vide przykład na zdjęciu- wszystkie listwy, pręty to bambus.

bb9.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Mogę się przyznać, bez bicia 😁 też mam w planach budowę Sroki w dalekiej przyszłości .

Na razie są takie plany oczywiście będzie wielka tak ze 3.5 - 4M .

Ale od tradycji odejdę , skrzydła zostaną zrobione  metodą styropian oklejony fornirem topolowym .

Opublikowano

Zdażyło mi si się kilka razy giąć namoczony buk - giął się jak bambus..... Nie będę porównywał cen - 1m 4mm - chyba coś koło 8 zł  ?  Ale Zbyszek ma rację - bambus jest fajniejszy ! Tylko nie chce mi się zrobić kalibratora do przepychania bambusu.... Rozumiem Twoje ciągoty do skończenia, byle szybciej ?? Sam je miewam !

Pozdrawiam - Jurek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.