AndrzejC Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Z uwagi na to, że wyrasta mi nowe pokolenie dzieciaków w rodzinie, więc dziadek modelarz, czyli ja, tych planów poszukuje do zbudowania tych samolocików przez moje wnuki. Jeszcze lepsze byłyby całe zestawy oczywiście niesklejone. Mogę się zrewanżować np mikro serwami. Wchodzi w grę także wypożyczenie, ponieważ skopiowanie tych planów nie sprawia mi żadnego problemu. Próbowałem szukać w internetach, ale jakoś słabo mi idzie to szukanie. W sumie inne podobne plany też będą mile widziane. A.C.
RobRoy Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca Może coś podejdzie koledze... Jak potrzeba więcej szczegółów - to pisz .
RobRoy Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Dorzucę jeszcze to ,tu nie zginie.... dzięcioł 1.pdf dzięcioł 2.pdf 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. RobRoy Opublikowano 1 Sierpnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 1 Sierpnia Co jakiś czas powraca temat prostych modeli rodem z "PRL-u", czyli takich od których zaczynało modelarstwo wielu z kolegów, zestawów jaskółek itp, A1/2 , A1 ... . Ktoś powie - a po co to budować ? ...a po co w ogóle coś budować ? Może należy otworzyć temat takich właśnie modeli i kto ma takie plany wrzuci je na forum, żeby były w jednym miejscu. Było tego dosyć sporo. Nawet zdjęcie rysunku telefonem może wystarczyć. Czy to się kiedyś komuś przyda - nie wiadomo, ale co to szkodzi zachować na przyszłość. Obserwując zaostrzające się przepisy dla modelarzy pomyślałem sobie że oby tylko możliwość budowy takich modeli nam nie pozostała.... . 7
rosik Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Popieram pomysł👍. Sam miałem zamiar poruszyć taki wątek.
Łuszpiński Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Odpowiadając na wpis kol. Andrzeja, jako że Wrocław jest mi szczególnie bliski - mam do zaoferowania w gratisie ale we własnym lub kolegi odbiorze zestawy modeli szkolnych: gumówka Koliber, latawiec Admirałek, około 10 zestawów Tukan bis, deski balsy różne, papier japoński. Obecne moje zainteresowania to modele szkutnicze napędzane parą a te zestawy uszczęśliwią młodych. Kontakt na FB. Pozdrawiam. 2
CrazyTomas Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Z zestawami z PRL może być różnie. A nie wpadł ci w oko taki tartak jak Pelikan. Sam robiłem. W zestawie jest wszystko, tylko pokrycie skrzydeł we własnym zakresie. Do RC tylko SK i SW. Podwójny wznios więc lata sam. Do tego od 2020 do dziś podrożał tylko o 60 zł.
RobRoy Opublikowano Środa o 18:24 Opublikowano Środa o 18:24 W dniu 1.08.2026 o 14:10, rosik napisał: Popieram pomysł Jesteśmy chyba we właściwym dziale, pozostaje wymyślić tytuł dla tych staroci , i określić jakie plany wklejamy - tylko szybowce wolnolotki , czy wszystkie nasze rodzime plany modeli powstałe w latach 1945-1990... ? A może w dziale PLAMY potrzebny osobny rozdział gdzie kolejne plany będą publikowane pod nazwami własnymi - może lepiej to będzie przeszukiwać. Nasz wyszukiwarka jest jaka jest. Jak to zrobić - może ktoś podpowie ? 1
Artur Lis Opublikowano Środa o 21:41 Opublikowano Środa o 21:41 Jak już jesteśmy, w temacie wolno lotek swobodnie latających . Trzeba też temat rozwinąć , F1A swobodnie latające . F1 B Gumówki z napędem gumowych, praktycznie można latać z free napędem jest guma . F1C moim zdaniem najlepsza kategoria w modelach wolnego lotu z napędem spalinowym .
RobRoy Opublikowano Sobota o 13:46 Opublikowano Sobota o 13:46 Ja mam jeszcze oryginalny zestaw z lat 80.
Rekomendowane odpowiedzi