Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Będę z zaciekawieniem śledził temat, przymierzam się do budowy na podstawie Planów Modelarskich 137 przeskalowanych do skali 1:3.8 i wprowadzając w zasadzie wszystkie powyższe modyfikacje

Opublikowano

Narysowalem bok kadluba przedluzony o 80mm i zrobilem probke dla sprawdzenia polaczenia, ktore wydawalo mi sie bedzie najtrudniejsze.  Haha, wyszlo za pierwszym razem!

Troche tylko trzeba poprawic dolna czesc.

PS

Nie trzeba nic poprawiac, koledze przesunal sie material podczas ciecia.

20260826_184453.thumb.jpg.246d82511784eb1d458e8813c81297b0.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Miałem okazję oglądać loty orginalnej Prząśniczki na lotnisku Lublinek w Łodzi. Wykonywała jak najbardziej poprawne loty łącznie ze startami i łądowaniami. Konstruktor Jarosław Janowski  narzekał trochę na małą moc silnika. Zbudował go używając dwóch cylindrów od motocykla MZ. Eksperymentował z końcówkami skrzydeł aby zmniejszyć opory i próbował rózne śmigła. Pomagał mu w tym mój ojciec aerodynamik. Prawdopodobnie model uwypukla pewne wady dużego samolotu.

Opublikowano

Sp Pioterek i budowniczowie pelnoskalowej J1b mowia co innego:

https://www.facebook.com/groups/EXPERIMENTALAIRCRAFT/posts/1608011473135581/

A tu jest zdjecia J1b Hiszpana, ktory zaplacil zyciem za zbyt wysoko ustawiony silinik:

JuanTerron(5).jpg.e9504757ff57ac7311dde10fedcedf03.jpg

Modyfikacje, ktore budowniczowie wprowadzaja tzn zmniejszenie kata natarcia skrzydel:

Screenshotj1manual-.png.cddb0f952aad4a363723fe784f722520.png

i inne usprawnienia:

Spanish1.thumb.jpg.a1791b1daef009b866b8835934eb8fe2.jpg

Opublikowano

Cześć,

miałem kiedyś model Prząśniczki zbudowany z niemieckich planów z FMT o rozpiętości jak dobrze pamiętam koło 120-140 cm, bez lotek skrzydło miało duży wznios. Model latał w spokojnym powietrzu bardzo fajnie jedynie przy starcie trzeba było uważać z mocą silnika przy starcie(napęd elektryczny) nie zwiększać gwałtownie obrotów. Nie wiem na ile te plany były zmienione w stosunku do oryginału ale miło wspominam ten model.

I ciekawie piszesz o Leszku miałem od niego kilka modeli w tym można powiedzieć także wersje prototypowe i kontakt zawsze był bardzo dobry na bieżąco w razie wątpliwości wyjaśnialiśmy jak coś nie grało. Pamiętam, że w rozpędzie źle skleiłem skrzydło wyszły mi prawie dwa lewe to w krótkim czasie podesłał mi za free nowe elementy do dalszych prac. Więc mam o Nim jak najlepsze zdanie a praca w opracowanie modelu też ma swoją wartość zwłaszcza jak się prowadzi przedsiębiorstwo i trzeba z tego wyżyć w życiu nie ma nic za darmo.

Jestem ciekawy gotowego Twojego modelu i wrażeń z latania.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Też mam Prząśniczkę:

A lata tak:

I jak coś - to ja zawsze chętnie się pościgam Prząśniczką :D 

Trochę się czaję na tę większą Prząśniczkę od Leszka.

Ale ciągle się zebrać nie mogę, bo życie mi przeszkadza.

Opublikowano
W dniu 1.09.2026 o 22:56, horn3t napisał:

Cześć,

miałem kiedyś model Prząśniczki zbudowany z niemieckich planów z FMT o rozpiętości jak dobrze pamiętam koło 120-140 cm, bez lotek skrzydło miało duży wznios. Model latał w spokojnym powietrzu bardzo fajnie jedynie przy starcie trzeba było uważać z mocą silnika przy starcie(napęd elektryczny) nie zwiększać gwałtownie obrotów. Nie wiem na ile te plany były zmienione w stosunku do oryginału ale miło wspominam ten model.

....

Domyslam sie, ze to jest ten model.  Ja mam jego plany z Model World, June 1998, ale mozne je sciagnac z AeroFred:

20260903_072207.thumb.jpg.95af93e8670d28c1c18bf7bdb55a87d2.jpg

FMT1.thumb.jpg.3fc814a12ce039891c067fa7c84b23e1.jpg

W dniu 1.09.2026 o 22:56, horn3t napisał:

...

I ciekawie piszesz o Leszku miałem od niego kilka modeli w tym można powiedzieć także wersje prototypowe i kontakt zawsze był bardzo dobry na bieżąco w razie wątpliwości wyjaśnialiśmy jak coś nie grało. Pamiętam, że w rozpędzie źle skleiłem skrzydło wyszły mi prawie dwa lewe to w krótkim czasie podesłał mi za free nowe elementy do dalszych prac. Więc mam o Nim jak najlepsze zdanie a praca w opracowanie modelu też ma swoją wartość zwłaszcza jak się prowadzi przedsiębiorstwo i trzeba z tego wyżyć w życiu nie ma nic za darmo.

Jestem ciekawy gotowego Twojego modelu i wrażeń z latania.

Pozdrawiam 

Byc moze kupowales modele od Leszka dawno temu, kiedy byl duzo mlodszy i mniej kwasny 😀.

Nie chce aby moje opisane tutaj doswiadczenia z Leszkiem przerodzily sie w jakis "hate" ale jestem raczej zdegustowany, chociaz traktuje to z humorem i.e. Hotel Zacisze.

W 2021 kupilem RWD5 i DKD bez problemow.  Jednak paczka przyszla troche poturbowana bo byla w pojedynczym kartonie i cztery male kawalki tasmy do paczki na drugi koniec swiata.  Na moj uwazam delikanty komentarz, otrzymalem taka o to odpowiedz:

Email2.thumb.jpg.74f4a65296f79f3d1adabfa741663bcd.jpg

20210301_115940.thumb.jpg.a1bbc49b693007bbcbbe9fd7dfaee6dc.jpg

20210301_122439.thumb.jpg.13586c4ffaa959e554fb1f62d32acfee.jpg

Kilka dni temu mialem pytania o Przasniczke i dostalem odpowiedz w znanym juz stylu:

Email1.thumb.jpg.c14203f63174ee5be7b707680eb5f7da.jpg

Kiedy pytalem o wysylke Przasniczki do Australii, zaproponowal abym sam sobie zalatwil kuriera bo jemu sie nie chce 🙃

Mam wiecej jego odpowiedzi tego typu, ale chyba starczy aby zrozumiec o co mi chodzi.

Opublikowano

Udało mi się znaleźć kilka starych zdjęć z 2014 mojego modelu wstawiam do wątku, bo bardzo miło wspominam model tego samolotu nawet w tak uproszczonej wersji jak moja.

powodzenia w budowie i oblocie :)

DSC_1394KB2025.jpg

DSC_1401KB2025.jpg

DSC_4124KB2025.jpg

DSC_4128KB2025.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, Patryk Sokol napisał:

Miałeś odwrotnie założone śmigło :D 

Śmigło jest dobrze. To była wersja Prząśniczki w układzie "kaczka" 😉

• Lubię to 1
  • Haha 3
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.