Skocz do zawartości

Jaka obecnie kamera na SD jest najlepsza?

markac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ścieżkę muzyczną zamieniłem już rano. Wybrałem własnie jedną z ich bazy. Dziwi mnie tylko to, że jeśli zrobiłem coś nie tak to jasno należy to stwierdzić, a on pisza w mailu, że mogłem cos tam naruszyć ale nic sienie stało. Film nadal dostępny itp. Ale z ciekawości spróbuję napisać "do Stinga" co on na takie użycie :?:

• Odpowiedzi 287
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dotyczy grupowego zamówienia na gumcamy.

Otrzymałem właśnie od sprzedającego informację o wysłaniu przesyłki za pośrednictwem firmy kurierskiej UPS.

Opublikowano

aby zrobic zdjecie trzeba nacisnac przycisk kazdorazowo. To nie jest FCO przystosowana do robienia zdjec i krecenia filmow z powietrza. Nie ma wiec funkcji robienia co kilka sek jednego zdjecia. To raczej gadzet "szpiegowski" Zreszta zdjecia sa i tak marnej jakosci.

Opublikowano

Dzwonili do mnie przed chwilą z agencji celnej "UPS lotnisko", że zatrzymali tam paczkę (musiałem wyjaśnić co to w ogóle jest i że nie są to kamery nadzorujące itd ;) ). Chyba nie będzie problemów (z resztą wcześniej sprawdzałem w tabeli taryf celnych i kamery i aparaty cyfrowe mają stawkę 0%) - pani powiedziała, że dostarczą mi paczkę...

Więc paczka już w Polsce - czekam na kuriera. Jak przesyłka dotrze (kwestia dwóch dni jak sądzę) - poinformuję na PW o numerze konta, na które należy przelać pieniądze i kwocie.

Opublikowano

Dobre wiadomości - kamery doszły :]

Przesyłka z Hong Kongu w mniej niż tydzień - fajnie.

Złe wiadomości - UPS doliczył cło w wysokości 290,99 zł.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Więc cena za sztukę wynosi:

(1462,95 zł (tyle ściągnięto mi z karty przy zapłacie PayPalem) + 290,99 zł (cło) ) / 25 sztuk = 70,16 zł

Uprzedzając pytania - na zdjęciu są 24 pudełka + 2 puste, bo 2 kamery dotarły w jednym oznaczonym opakowaniu (lewy górny róg), żeby udało sie je zmieścić do paczki ;]

Do tego należy doliczyć koszt przesyłki w obrębie kraju jakieś 11zł (niezależnie od ilości sztuk).

Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości co do powyższych kosztów zakupu i cła - mogę przedstawić potwierdzenia przelewu i skan dokumnetów z cła (są też jak widać na zdjęciu powyżej).

Zainteresowane osoby poinformuję jeszcze dodatkowo przez PW (przyślę tam numer konta)

Opublikowano

Tworzysz plik time.txt i tam bodajze 07.09.2009 23.32 , zapisujesz ten tekst, wrzucasz do glownego katalogu i wylaczasz/wlaczasz. Po tej operacji plik znika i data ustawiona ;d

ja w swojej wpisałem to w formacie rrrr.mm.dd gg:mm:ss i zadziałało :D

Opublikowano

Mam problem z kamerą.

Dorabiałem zasilanie zewnętrzne, ale nie udało mi się, bo stabilizator napięcia miałem uszkodzony, albo uszkodził się podczas podłączania i nadpalił kamerę, bo później stabilizator nie działał.

Obraz mam jak poniżej:

Dołączona grafika

Co się mogło stać? :( Wygląda, jakby kręciło w 8 kolorach... W pomieszczeniu jest jeszcze gorzej.

Aktualizacja.

Najprawdopodobniej pomyliłem polaryzację, znaczy prawie ja... Oznaczenia kabli wprowadziły mnie w błąd :x Czarny kabelek był podłączony do + baterii, a czerwony do - baterii. Nie sprawdziłem tego i przyjąłem, że standardowo + to czerwony :cry: Spróbuję wymienić to co mi się uda i może być przyczyną usterki, czyli diodę Zenera w układzie zasilającym, jak nie pomoże to trzeba będzie kupić nową :|

W podobnej cenie (czyli 100zł) jest: Mini DV MD80. Ma już akumulator i jest lżejsza.

Na Allegro chodzą po 600zł :rotfl:

Opublikowano

(...) Ma już akumulator i jest lżejsza.

"1GB memory used per 40min recording" - może stosują inny format kompresji ale w tych gumcamach 1GB jest używane na 20 minut nagrania, więc istnieje ryzyko, że ten tzw. button cam z aukcji nagrywa w 15fps...

Opublikowano

(...) Ma już akumulator i jest lżejsza.

"1GB memory used per 40min recording" - może stosują inny format kompresji ale w tych gumcamach 1GB jest używane na 20 minut nagrania, więc istnieje ryzyko, że ten tzw. button cam z aukcji nagrywa w 15fps...

Nagrywa tak samo jak moja stara, czyli w okolicach 25MB/min. Ma 25-30fps i to się zgadza.

Pod tym względem jest identyczna z moją pvr. Do zwykłych gumcamów nie ma co porównywać, bo różnica jest dość spora (na niekorzyść tych gumowców). Do tego dochodzi data...

Opublikowano

Pod tym względem jest identyczna z moją pvr. Do zwykłych gumcamów nie ma co porównywać, bo różnica jest dość spora (na niekorzyść tych gumowców). Do tego dochodzi data...

Aż się cofnąłem do filmów, które umieszczałeś i gdzie Ty widzisz taką różnicę na plus to ja nie wiem. To wszystko jest totalnym badziewiem, i można się pobawić, ale aby otrzymać akceptowalną dla oka jakość to przede wszystkim musi być lepsza optyka.

Takie filmiki mają dla nas wartość, bo dotyczą naszego hobby i pozwalają je dokumentować, ale dla przeciętnego widza to nic niezwykłego, dlatego właśnie nie umieszczam ich na publicznych portalach.

Opublikowano

Aż się cofnąłem do filmów, które umieszczałeś i gdzie Ty widzisz taką różnicę na plus to ja nie wiem. To wszystko jest totalnym badziewiem, i można się pobawić, ale aby otrzymać akceptowalną dla oka jakość to przede wszystkim musi być lepsza optyka.

Takie filmiki mają dla nas wartość, bo dotyczą naszego hobby i pozwalają je dokumentować, ale dla przeciętnego widza to nic niezwykłego, dlatego właśnie nie umieszczam ich na publicznych portalach.

Popatrz na elewację budynku i ogólnie ostrość (brak efektu rozmycia):

http://www.youtube.com/watch?v=ScfNLT0OD-U.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy to nie widzę zasadniczo różnicy (poza tym, że film jest mniej płynny niż z gumcama)...

Matryce są na 99,9% takie same, jak i obiektyw - otworkowy... Różnice mogą dotyczyć co najwyżej elektroniki odpowiedzialnej za zczytywanie z matrycy i obrabiającej video przed zapisem (a wyostrzyć to sobie można chociażby w virtual dubie, skoro na 1GB mieści się 40 minut to znaczy, że użyta kompresja jest silniejsza, a co za tym idzie video jest potencjalnie gorszej jakości ;] - jedyna zaleta to brak daty właśnie....

Do tego to video, które wystawiłeś na youtube jest mniej płynne - 30 fps to to raczej nie jest (z resztą co ma znaczyć że ma 25-30fps? kamera nagrywa ze stałą ilością klatek i tyle). Otwórz plik video w virtual dubie, wciśnij CTRL+R i jest info o tym ile fps ma plik. Bitrate ma się do tego nijak (bo zależy od kompresji).

Opublikowano

Nie mam niestety możliwości wyjść na nasłoneczniony balkon, ale tak na szybko w dostępnym miejscu: ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/Inne/test/GunCam.AVI , ja tam nie widzę różnicy.

Dla porównania to samo, ale nagrane Panasoniciem DMC-FS3, którego też czasami wożę: ftp://153.19.156.122/FTProot/modelarnia/Inne/test/PanasonicDMC-FS3.MOV .

Gdyby nie ta wstrętna pomarańczowa data w rogu... :)

Zakupiłem nową kamerkę http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250500239511&ssPageName=STRK:MEWNX:IT . Starą spróbuję naprawić. Jak dojdzie i będzie jeszcze pogoda, przedstawię relację w jakimś nowym wątku, bo za długi się robi. Czy ktoś wie jak to jest z VAT przy zamawianiu z Chin? Będę go płacił?

Opublikowano

Jeśli paczka trafi na cło, to VAT zostanie prawdopodobnie doliczony (część tych 290,99 zł jakie doliczyli do paki z gumcamami to chyba właśnie VAT, bo stawka była 22%). Jeśli bierzesz 1 sztukę, to poproś sprzedawcę, żeby oznaczył paczkę jako Gift - mniejsze ryzyko, że trafi na cło.

Opublikowano

Air, 25-30fps to nie dotyczy mojej kamery, tylko przyszłej. Moja ma równo 30. Patrzyłem w MediaInfo :)

General
Format                           : AVI
Format/Info                      : Audio Video Interleave
File size                        : 28.6 MiB
Duration                         : 52s 764ms
Overall bit rate                 : 4 550 Kbps

Video
ID                               : 0
Format                           : M-JPEG
Codec ID                         : MJPG
Duration                         : 52s 586ms
Bit rate                         : 4 450 Kbps
Width                            : 640 pixels
Height                           : 480 pixels
Display aspect ratio             : 4:3
Frame rate                       : 29.970 fps
Resolution                       : 24 bits
Bits/(Pixel*Frame)               : 0.483
Stream size                      : 27.9 MiB (97%)

Audio
Format                           : ADPCM
Codec ID                         : 11
Codec ID/Info                    : Intel ADPCM
Duration                         : 52s 764ms
Bit rate mode                    : Constant
Bit rate                         : 88.2 Kbps
Channel(s)                       : 1 channel
Sampling rate                    : 22.05 KHz
Resolution                       : 4 bits
Stream size                      : 568 KiB (2%)
Interleave, duration             : 185 ms (5.55 video frames)

25MB/min. to nie jest żadna kompresja :) Ten sprzęt nie wyrobił by kompresji w locie.

Co do tego, co jest odpowiedzialne za obraz, oprócz optyki i elektroniki, to przede wszystkim oprogramowanie.

Ale mniejsza z tym, każdy chwali swoje :) Zamówiłem dwie kamerki, różniące się jakimiś minimalnymi detalami. Jedną użyję jako rejestrator w samochodzie, także jak dojdą obie, zrobię jakąś recenzję i testy.

Dzięki za informacje o VAT. Tragedii nie będzie jak go doliczą. Ceny na allegro sięgają 600zł za sprzęt, który można dostać za 100zł i mniej...

Opublikowano

Panowie, ukłony dla kolegi Air, kamerka właśnie dotarła do mnie, profesjonalnie zapakowana, teraz najfajniejsza część programu rozpakowanie :D , pozwolicie,że się oddale :D

Chyba jako pierwszy dostałem :jupi:

Dziękuję :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.