MASK Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 No tak, iglica. Z pamięcią to sam wiesz jak jest zawodna. Tak więc jeśli znów coś słyszę "na 100%", to podchodzę do tego z dużym dystansem i dlatego w tej sprawie tak bardzo szukam słowa pisanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 2 godziny temu, MASK napisał: tak bardzo szukam słowa pisanego. no niestety obawiam się ,że żaden z tych wymienionych powyżej Panów nić Ci nie napisze?.. a ja nie mam prawa powątpiewac w ich wiedze i pamięc. a co do tzw. słowa pisanego , którego tak szukasz...nie szukaj go w ksiązkach J.Kaliny, bo powypisywał bzdury. A co do polskich silników a konkretnie St .Górskiego..mam silnik ~~1,5 ccm, panewka, wał Jaskólki 0, pokrywa karteru, piasta smigła równiez. Jest głowica taka troszke garnkowa no i tłok z brązowym korbowodem .Brakuje tuleji. Panowie , wspomniani wcześniej , jak jeden mąz stwierdzili , że jest to silnik St.Górskiego. Postaram sie zrobic i wkleić zdjęcia,ale okres przedswiąteczny a nie samymi motorkami człek żyje ale wracając do tegoż silnika umownie nazywanego Jaskółka 1,5 , to jakość wykonania była dramatycznie niżśża od wszystkich Jaskółek 2,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Szanowni Koledzy piszą sobie tak pięknie o polskich silnikach, a ja skromnie bym chciał się zapytać, czy ktoś z Was mógłby z wymiarować dla mnie rozpylacz z iglicą do mojego CEZASA. Taki rozpylacz zrobić, to dla mnie mały pikuś jest ale wymiarów brak. Silniczek mam od dawna, a rozpylacza brak. Mile widziane zdjęcie, A szczytem marzeń byłoby gdyby ktoś miał taki rozpylacz w oryginale luzem i zechciał odstąpić, bo wtedy miałbym silniczek w całości oryginalny na 100% z epoki. Polecam się A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 2 godziny temu, AndrzejC napisał: A szczytem.... no to może będziesz szczytował?...chyba mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 16 godzin temu, d9Jacek napisał: no to może będziesz szczytował?...chyba mam Popatrz, jak potrafisz spełniać marzenia, jak Święty Mikołaj?. A tak na poważnie, to chcesz się pozbyć? Jak wkręcę rozpylaczyk, do tego motorka, to będę miał następny piękny silniczek do postawienia na moją półkę z motorkami A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 2 godziny temu, AndrzejC napisał: A tak na poważnie,...... idę poszukać w gratach mam ten gaznik do CEZASA ale iglicy brak, tzn pewnie gdzieś sie znajduje ale mam pewien kłopot z jej odszukaniem.. chcesz tę dyszę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 Matko kochana , ja nawet nie wiedziałem, że w Cezasie była dysza. Myślałem, że rozpylacz i koniec. Tak jak np w Tajfunach. OCZYWIŚCIE, że chcę, Święty Mikołaju?, Ale komplet to by było spełnienie marzeń? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 36 minut temu, AndrzejC napisał: Myślałem, że rozpylacz i koniec. no i dobrze myślałeś...dysza vel rozpylacz ..jak zwał tak zwał .Ważne że jest.Iglice z obsada sobie sam wystrugasz jest podobna do takiej jaką ma Jena 1 tylko moletowana. Więcej na priva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 Możesz zrobić zdjęcie? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 7 godzin temu, AndrzejC napisał: Możesz zrobić zdjęcie? tak, jak będę robił zdjęcia Jaskółek to i to zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 To Ci długo zejdzie, bo jaskółki odleciały do ciepłych krajów w okolicach pierwszych dni września.? Nad moją firmą mają gniazda pod gzymsem od lat. Lubię je obserwować. Tak te latające , jak i te silniki.? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 37 minut temu, AndrzejC napisał: bo jaskółki odleciały do ciepłych krajów w okolicach pierwszych dni września.? widocznie u mnie były jakieś opóznione- odleciały `~~ 10 pazdziernika zdjecia jak dobrze podzie to weekend będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 W dniu 11.12.2023 o 19:21, AndrzejC napisał: Szanowni Koledzy piszą sobie tak pięknie o polskich silnikach, a ja skromnie bym chciał się zapytać, czy ktoś z Was mógłby z wymiarować dla mnie rozpylacz z iglicą do mojego CEZASA. Taki rozpylacz zrobić, to dla mnie mały pikuś jest ale wymiarów brak. Silniczek mam od dawna, a rozpylacza brak. Mile widziane zdjęcie, A szczytem marzeń byłoby gdyby ktoś miał taki rozpylacz w oryginale luzem i zechciał odstąpić, bo wtedy miałbym silniczek w całości oryginalny na 100% z epoki. Polecam się A.C. Jacek czeka na wiosnę, tymczasem zrobiłem Ci Andrzeju fotki rozpylacza i iglicy z egzemplarza, który jest w mojej kolekcji ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Dziękuję. Jeszcze pytanie: czy ten gwint na rozpylaczu jest zwykły, czy drobnozwojny? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 3 godziny temu, Paweł Prauss napisał: Jacek czeka dziekuje Pawle, wiedziałem, że można na Ciebie liczyć ....... ale jest jedno małe ale dot. tego rozpylacza.. Napisałem podobny do rozpylacza Jeny 1. Bo taki ,masz Ty i ja. W opracowaniu popełnionym przez Wł.Niestoja jest zdecxdowanie inny kształt iglicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 3 godziny temu, AndrzejC napisał: Dziękuję. Jeszcze pytanie: czy ten gwint na rozpylaczu jest zwykły, czy drobnozwojny? A.C. Sprawdzę jutro ? 47 minut temu, d9Jacek napisał: dziekuje Pawle, wiedziałem, że można na Ciebie liczyć ....... ale jest jedno małe ale dot. tego rozpylacza.. Napisałem podobny do rozpylacza Jeny 1. Bo taki ,masz Ty i ja. W opracowaniu popełnionym przez Wł.Niestoja jest zdecxdowanie inny kształt iglicy Jacku sam wiesz, że zazwyczaj powstaje kilka wersji każdej konstrukcji, proces produkcji podlega optymalizacji... i tnie się koszty, co niestety zazwyczaj odbija się negatywnie na jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 3 godziny temu, Paweł Prauss napisał: podlega optymalizacji... i no widzisz, "optymalizacja"- to jest to słowo klucz....ja tez optymalizuje wysiłek i zdjęcia robia hurtem. Produkcja seryjna jest znacznie "tańsza " niz jednostkowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 W dniu 21.12.2023 o 11:19, Paweł Prauss napisał: Sprawdzę jutro ? Coś długo Ci to sprawdzanie idzie...? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2023 Ups zapomniałem ? Jutro powinno się udać Sprawdziłem i jest tam zwykły gwint M3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Stycznia Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia Modelarski silnik samozapłonowy TD4 1958r Dąbrowa Górnicza • OLX.pl 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi