MASK Opublikowano 11 Grudnia 2023 Opublikowano 11 Grudnia 2023 No tak, iglica. Z pamięcią to sam wiesz jak jest zawodna. Tak więc jeśli znów coś słyszę "na 100%", to podchodzę do tego z dużym dystansem i dlatego w tej sprawie tak bardzo szukam słowa pisanego.
d9Jacek Opublikowano 11 Grudnia 2023 Opublikowano 11 Grudnia 2023 2 godziny temu, MASK napisał: tak bardzo szukam słowa pisanego. no niestety obawiam się ,że żaden z tych wymienionych powyżej Panów nić Ci nie napisze?.. a ja nie mam prawa powątpiewac w ich wiedze i pamięc. a co do tzw. słowa pisanego , którego tak szukasz...nie szukaj go w ksiązkach J.Kaliny, bo powypisywał bzdury. A co do polskich silników a konkretnie St .Górskiego..mam silnik ~~1,5 ccm, panewka, wał Jaskólki 0, pokrywa karteru, piasta smigła równiez. Jest głowica taka troszke garnkowa no i tłok z brązowym korbowodem .Brakuje tuleji. Panowie , wspomniani wcześniej , jak jeden mąz stwierdzili , że jest to silnik St.Górskiego. Postaram sie zrobic i wkleić zdjęcia,ale okres przedswiąteczny a nie samymi motorkami człek żyje ale wracając do tegoż silnika umownie nazywanego Jaskółka 1,5 , to jakość wykonania była dramatycznie niżśża od wszystkich Jaskółek 2,5
AndrzejC Opublikowano 11 Grudnia 2023 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Szanowni Koledzy piszą sobie tak pięknie o polskich silnikach, a ja skromnie bym chciał się zapytać, czy ktoś z Was mógłby z wymiarować dla mnie rozpylacz z iglicą do mojego CEZASA. Taki rozpylacz zrobić, to dla mnie mały pikuś jest ale wymiarów brak. Silniczek mam od dawna, a rozpylacza brak. Mile widziane zdjęcie, A szczytem marzeń byłoby gdyby ktoś miał taki rozpylacz w oryginale luzem i zechciał odstąpić, bo wtedy miałbym silniczek w całości oryginalny na 100% z epoki. Polecam się A.C.
d9Jacek Opublikowano 11 Grudnia 2023 Opublikowano 11 Grudnia 2023 2 godziny temu, AndrzejC napisał: A szczytem.... no to może będziesz szczytował?...chyba mam
AndrzejC Opublikowano 12 Grudnia 2023 Opublikowano 12 Grudnia 2023 16 godzin temu, d9Jacek napisał: no to może będziesz szczytował?...chyba mam Popatrz, jak potrafisz spełniać marzenia, jak Święty Mikołaj?. A tak na poważnie, to chcesz się pozbyć? Jak wkręcę rozpylaczyk, do tego motorka, to będę miał następny piękny silniczek do postawienia na moją półkę z motorkami A.C.
d9Jacek Opublikowano 12 Grudnia 2023 Opublikowano 12 Grudnia 2023 2 godziny temu, AndrzejC napisał: A tak na poważnie,...... idę poszukać w gratach mam ten gaznik do CEZASA ale iglicy brak, tzn pewnie gdzieś sie znajduje ale mam pewien kłopot z jej odszukaniem.. chcesz tę dyszę ?
AndrzejC Opublikowano 12 Grudnia 2023 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Matko kochana , ja nawet nie wiedziałem, że w Cezasie była dysza. Myślałem, że rozpylacz i koniec. Tak jak np w Tajfunach. OCZYWIŚCIE, że chcę, Święty Mikołaju?, Ale komplet to by było spełnienie marzeń? A.C.
d9Jacek Opublikowano 12 Grudnia 2023 Opublikowano 12 Grudnia 2023 36 minut temu, AndrzejC napisał: Myślałem, że rozpylacz i koniec. no i dobrze myślałeś...dysza vel rozpylacz ..jak zwał tak zwał .Ważne że jest.Iglice z obsada sobie sam wystrugasz jest podobna do takiej jaką ma Jena 1 tylko moletowana. Więcej na priva
d9Jacek Opublikowano 13 Grudnia 2023 Opublikowano 13 Grudnia 2023 7 godzin temu, AndrzejC napisał: Możesz zrobić zdjęcie? tak, jak będę robił zdjęcia Jaskółek to i to zrobię
AndrzejC Opublikowano 13 Grudnia 2023 Opublikowano 13 Grudnia 2023 To Ci długo zejdzie, bo jaskółki odleciały do ciepłych krajów w okolicach pierwszych dni września.? Nad moją firmą mają gniazda pod gzymsem od lat. Lubię je obserwować. Tak te latające , jak i te silniki.? A.C.
d9Jacek Opublikowano 13 Grudnia 2023 Opublikowano 13 Grudnia 2023 37 minut temu, AndrzejC napisał: bo jaskółki odleciały do ciepłych krajów w okolicach pierwszych dni września.? widocznie u mnie były jakieś opóznione- odleciały `~~ 10 pazdziernika zdjecia jak dobrze podzie to weekend będą
Paweł Prauss Opublikowano 21 Grudnia 2023 Opublikowano 21 Grudnia 2023 W dniu 11.12.2023 o 19:21, AndrzejC napisał: Szanowni Koledzy piszą sobie tak pięknie o polskich silnikach, a ja skromnie bym chciał się zapytać, czy ktoś z Was mógłby z wymiarować dla mnie rozpylacz z iglicą do mojego CEZASA. Taki rozpylacz zrobić, to dla mnie mały pikuś jest ale wymiarów brak. Silniczek mam od dawna, a rozpylacza brak. Mile widziane zdjęcie, A szczytem marzeń byłoby gdyby ktoś miał taki rozpylacz w oryginale luzem i zechciał odstąpić, bo wtedy miałbym silniczek w całości oryginalny na 100% z epoki. Polecam się A.C. Jacek czeka na wiosnę, tymczasem zrobiłem Ci Andrzeju fotki rozpylacza i iglicy z egzemplarza, który jest w mojej kolekcji ? 2
AndrzejC Opublikowano 21 Grudnia 2023 Opublikowano 21 Grudnia 2023 Dziękuję. Jeszcze pytanie: czy ten gwint na rozpylaczu jest zwykły, czy drobnozwojny? A.C.
d9Jacek Opublikowano 21 Grudnia 2023 Opublikowano 21 Grudnia 2023 3 godziny temu, Paweł Prauss napisał: Jacek czeka dziekuje Pawle, wiedziałem, że można na Ciebie liczyć ....... ale jest jedno małe ale dot. tego rozpylacza.. Napisałem podobny do rozpylacza Jeny 1. Bo taki ,masz Ty i ja. W opracowaniu popełnionym przez Wł.Niestoja jest zdecxdowanie inny kształt iglicy
Paweł Prauss Opublikowano 21 Grudnia 2023 Opublikowano 21 Grudnia 2023 3 godziny temu, AndrzejC napisał: Dziękuję. Jeszcze pytanie: czy ten gwint na rozpylaczu jest zwykły, czy drobnozwojny? A.C. Sprawdzę jutro ? 47 minut temu, d9Jacek napisał: dziekuje Pawle, wiedziałem, że można na Ciebie liczyć ....... ale jest jedno małe ale dot. tego rozpylacza.. Napisałem podobny do rozpylacza Jeny 1. Bo taki ,masz Ty i ja. W opracowaniu popełnionym przez Wł.Niestoja jest zdecxdowanie inny kształt iglicy Jacku sam wiesz, że zazwyczaj powstaje kilka wersji każdej konstrukcji, proces produkcji podlega optymalizacji... i tnie się koszty, co niestety zazwyczaj odbija się negatywnie na jakości produktu.
d9Jacek Opublikowano 21 Grudnia 2023 Opublikowano 21 Grudnia 2023 3 godziny temu, Paweł Prauss napisał: podlega optymalizacji... i no widzisz, "optymalizacja"- to jest to słowo klucz....ja tez optymalizuje wysiłek i zdjęcia robia hurtem. Produkcja seryjna jest znacznie "tańsza " niz jednostkowa?
AndrzejC Opublikowano 28 Grudnia 2023 Opublikowano 28 Grudnia 2023 W dniu 21.12.2023 o 11:19, Paweł Prauss napisał: Sprawdzę jutro ? Coś długo Ci to sprawdzanie idzie...? A.C.
Paweł Prauss Opublikowano 28 Grudnia 2023 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Ups zapomniałem ? Jutro powinno się udać Sprawdziłem i jest tam zwykły gwint M3.
jarek996 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Opublikowano 8 Stycznia 2024 Modelarski silnik samozapłonowy TD4 1958r Dąbrowa Górnicza • OLX.pl 2
Rekomendowane odpowiedzi