mirolek Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Tradycja chyba jednak przegrywa z wirusem, telewizją albo zwykłym lenistwem .... na powitaniu Nowego Roku 20211 na lotnisku Rakowice-Czyżyny spotkało się zaledwie kilka osób. Były pierwsze spalinowe loty, było też pierwsze cięcie tasiemki ESA, nowy sezon latania został zatem rozpoczęty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 1 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Nie wiem czemu freemeteo pokazywało lepszą prognozę pogodę w sobotę a opady śniegu w niedzielę gdy w rzeczywistości było na odwrót. Ale skoro już byliśmy na lotnisku w sobotę rano to żal było nie polecieć .... ił-2 ESA z dodatkowym podwoziem latał sobie całkiem sprawnie ale mój Rafik elektro zaliczył małą katastrofę. Postawiona do pionu podmuchem wiatru narta dała tak duży opór, że model zwalił się na skrzydło ? Zimowe latanie ma jednak swój urok i pewnie wkrótce znów się spotkamy na Czyżynach ..... czy jeszcze ktoś lata? ms EDIT: uzupełniam o filmik z lotu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 29 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2021 Czy latający modelarze szykują jakieś spotkanie noworoczne ??? W zeszłym roku na Czyżynach było pustawo, nie wiem jak na śmietniku czy w innych lokalizacjach - dajcie znać, jeśli jeszcze ktoś czyta ten temat ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 W nowy rok w południe w Czarnochowicach 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 25 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Czy lotnisko w Czarnochowicach jest nadal użytkowane? Dawno nie widziałem, żeby ktoś tam latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 27 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Sporadycznie ze względu na wybudowany LPR i związane z tym problemy. Powstanie nowy duży kompleks w stylu zachodnim poza Krakowem. Na razie szukamy działki zdala od zabudowań o powierzchni minimum 2,5 ha. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniuor Opublikowano 18 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2022 Witam Panowie. Południe lub południowy-wschód w Krakowie , lata ktoś w tych terenach? Macie tam jakies fajnie miejscówki oprócz starego pasa startowego na Czyżynach?(za dużo ludzi tam na moje loty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 31 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2022 Cześć! Ktoś z Was coś wie, gdzie i o której godzinie jutro zaczynamy nowy sezon modelarski? Kiedyś spotkanie było na Czyżynach, potem chyba na Pobiedniku ale informacji nie mogę znaleźć. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ellipsis Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 No to sezon się nie otworzył ;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Jak to w Krakowie bywa pewnie się otworzył w kilkunastu, niezależnie działających, nic o sobie nie wiedzących kilkuosobowych grupach modelarzy ? Taka specyfika naszego miasta. Na stronie aeroklubu sprawdzałem i też żadnych informacji. Google też nic nie znalazło. Pogoda była/jest piękna więc na pewno kto mógł to skorzystał. Ja byłem się przewietrzyć po sylwestrze, a sezon modelarski rozpocząłem planowaniem co chciałbym w tym roku osiągnąć, i są to cele raczej ostrożne ? Życzę udanego roku 2023 dla Wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Cytat Ktoś z Was coś wie, gdzie i o której godzinie jutro zaczynamy nowy sezon modelarski? Od lat nic się nie zmieniło ..... ms 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek1989 Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Lotnisko w Czarnochowicach zlikwidowane? Przejeżdżałem dzisiaj rowerem i widziałem, że już nawet płotu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard58 Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 I gdzie tu latać Pobiednik dla wybranych , śmietnik w większości okupowany przez żarłocznych grilaży ,a czyzyny zabudowany jakim budynkiem potworem , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
słowik Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Wie ktoś gdzie teraz można polatać na spokojnie w okolicach (do 10-20km) Krakowa? Pomijam Pobiednik, najlepiej żeby było to miejsce z dala od ludzi, większy spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadek041 Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 Witam. Sam jestem Ciekaw jak to teraz wygląda w Krakowie. Ja jestem w Stowarzyszeniu modelarzy " EOL " i latamy w Stryszowie koło Kalwarii Zebrzydowskiej. A jak jest teraz na terenie Krakowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckylong Opublikowano 21 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2023 W dniu 20.05.2023 o 22:07, arek1989 napisał: Lotnisko w Czarnochowicach zlikwidowane? Przejeżdżałem dzisiaj rowerem i widziałem, że już nawet płotu nie ma. Tak, latamy teraz na terenie przy drodz S7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Tak jak napisał Long, założyliśmy nowe lotnisko przy S7, wjazd od strony Półłanki i ulicy Nad Drwiną. Wszyscy mile widziani, ale nie z partyzanta, po cichu. Jesteśmy zorganizowani w Małopolskim Stowarzyszeniu Modelarskim Horyzont i przez to Stowarzyszenie wiedzie droga do użytkowania pasa. Nowe miejsce jest fenomenem na skalę kraju, ponieważ zlokalizowane w centrum miasta, niecałe 10km od Rynku Głównego, ale bez ŻADNYCH ryzyk z tytułu naszego hałasu i związanych z tym konfliktów. Od paru tygodni, konsekwentnie budujemy i poprawiamy. Dzisiaj np mamy walec, sporo wiercenia i betonowania. Ale pierwsze loty i kiełbaski mamy zaliczone??? Co do Pobiednika to korzystam, ale w tygodniu bo w weekendy tłoczno i trzeba zaakceptować że modelarz stoi na końcu lotniczego łańcucha pokarmowego.... choć w sumie to na początku drogi lotniczej.... (?) No i to poczucie że nie jestem u siebie. Np wczoraj wpadam na parę wieczornych lotów, chcę wyjechać i ktoś w międzyczasie wykiprował kliniec na drodze wyjazdowej nie myśląc o tym że ktoś używa pasa itp. A może to ja się rozwydrzyłem latami spędzonymi na koleżeńskim lotnisku 5 min od domu? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckylong Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Lotnisko za duże dlatego zgubiłem szybowiec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szprycha Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 Panie i Panowie, patrząc na ten wątek można odnieść wrażenie że w Krakowie nikt nie buduje i nie lata. Dlatego wyciągam takie wspominkowe zdjęcia z otwarć i zamknięć sezonów i rzucam hasło spotkania noworocznego w jednym miejscu. Nie osobno na Pobiedniku, Czyżynach, śmietniku i u nas w Brzegach, tylko wszyscy razem 12ta w południe. Zapraszamy do nas, deklarując grilla i oprawę muzyczną. Co o tym myślicie? Są chętni? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 4 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2023 Są chętni .... na podtrzymanie noworocznego spotkania na Czyżynach ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi