Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. stan_m Opublikowano 24 Lutego 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 2 godziny temu, RobertK napisał: Witaj Stasiu , dziękuję za Twoje uwagi i szczerze mówiąc liczę że częściej będziesz się tu udzielał. Odnośnie pasów zastosowanego dźwigara to połączone będą w miejscach zaznaczonych na niżej zamieszczonym zdjęciu. Zwróć proszę uwagę że na końcówce płata tego samolotu jest montowany dość duży zbiornik. W moim rozwiązaniu ma to być demontowalna atrapa. Cały węzeł przyłączeniowy tejże laminatowej atrapy ( balsowa konstrukcja wewnętrzna) będzie koncentrował się w miejscu dźwigarów. Jeśli masz inną wizję proszę pisz. (...) Cześć Robercie, O i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Zbiornik na końcu skrzydła to jest poważna sprawa (nawet pusty czyli atrapa). Ja mam teraz na warsztacie m. in. amfibię SHEARWATER i tam, mimo skorupowej konstrukcji dałem dźwigar klasyczny bo samolot ma na końcach skrzydeł pływaki, które uderzają w wodę jak młot. Wszystkie Twoje modele, które widziałem były zaprojektowane wykonane bardzo dobrze i tak samo latały. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 3 godziny temu, RobertK napisał: Arek, węglowa jak wiesz trochę za droga Jasne, sosna jak najbardziej spoko, a ja tak tylko napisałem z tym węglem? Przeglądając relację widzę że nie ma co uczyć księdza pacierza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 1 godzinę temu, stan_m napisał: Cześć Robercie, O i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Zbiornik na końcu skrzydła to jest poważna sprawa (nawet pusty czyli atrapa). Ja mam teraz na warsztacie m. in. amfibię SHEARWATER i tam, mimo skorupowej konstrukcji dałem dźwigar klasyczny bo samolot ma na końcach skrzydeł pływaki, które uderzają w wodę jak młot. Wszystkie Twoje modele, które widziałem były zaprojektowane wykonane bardzo dobrze i tak samo latały. Stasiu , bardzo ciekawy model, kadłub jest laminatowy czy to konstrukcja? Zechciałbyś napisać tu coś więcej na jego temat. Odnośnie moich modeli, do dziś wspominam nasze konwersacje i wspólne latanie na lotnisku w Ułężu i Twoje cenne wskazówki. Rany jak to było dawno lata 90 te. Godzinę temu, Ares napisał: Jasne, sosna jak najbardziej spoko, a ja tak tylko napisałem z tym węglem? Przeglądając relację widzę że nie ma co uczyć księdza pacierza? Arek, chodziło mi raczej o wzmocnienie z tkaniny szklanej nie węglowej ,dlatego wkleiłem Ci cytat.? Ponadto wszystkie Twoje uwagi są tu mile widziane. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 9 godzin temu, RobertK napisał: Stasiu , bardzo ciekawy model, kadłub jest laminatowy czy to konstrukcja? Zechciałbyś napisać tu coś więcej na jego temat. Odnośnie moich modeli, do dziś wspominam nasze konwersacje i wspólne latanie na lotnisku w Ułężu i Twoje cenne wskazówki. Rany jak to było dawno lata 90 te. O! Pamiętam doskonale, mam nawet fotki. Nie przesadzaj! Twoje modele nie wymagały żadnych wskazówek. Np. Miles i MiG-15 były wykonane perfekcyjnie. A ten Shearwater to jest moja konstrukcja z użyciem planów, które dostałem od Laddie'go Mikulasko z Kanady. Sporo zmieniłem i wyszła latająca łódź o rozpiętości 1850mm, konstrukcja balsowa pokryta tkaniną szklaną na żywicę, rdzeń płata styropianowy, gondola silnika i pływaki - laminat. Napęd: 1 wersja - Thunder Tiger FS91, 2 wersja - AXi 4130/16, ciężar do lotu-4500G. Model ma takie ciekawostki: pneumatyczne uszczelnienie kabiny, system wyrównania ciśnienia za progiem redanu ( wyrównanie ciśnienia wody do ciśnienia atmosferycznego co ma zapobiec "przyklejaniu się" dna kadłuba do lustra wody, podpatrzony w Dornier Do-18 i Do-24). Model jest już gotowy do malowania ale czekam do wiosny bo mam do roboty inne. Lubię patrzeć na Twoje odrzutowce ale sam ich robić za bardzo nie lubię chyba dlatego, że widziałem ich w realu tak dużo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 W dniu 24.02.2023 o 22:26, stan_m napisał: Np. Miles i MiG-15 Odnośnie MiG-a 15 ,po kilkunastu latach trafił do czeskich modelarzy , którzy zdjęli z niego formę(foto) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 W dniu 6.10.2022 o 10:04, Jurek_O. napisał: Kiedyś rozmawialiśmy na temat klejenia poszycia- znasz moje obawy, Jurek, twoje obawy były uzasadnione. Moje spostrzeżenia odnośnie kleju Chemolan. Pierwsza kwestia to zapach ,znacząco różni się od dotychczas używanego przeze mnie Soudal A66. I mi osobiście nie bardzo on odpowiada. Ogólnie klej się dobrze wypienia. Wersja 45 jest dość szybka tj, po kilku minutach położona cienka warstwa zaczyna się pienić i od góry podsychać. Przy grubszej warstwie, klej zdecydowanie ma problem z utwardzeniem się w całej swojej masie. A 66 w tych samych warunkach (wilgotności i temperatura) zachowuje się znacznie lepiej, nie tworzy "naskórka" utwardza się równomiernie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 6 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2023 33 minuty temu, RobertK napisał: Jurek, twoje obawy były uzasadnione. Moje spostrzeżenia odnośnie kleju Chemolan. Pierwsza kwestia to zapach ,znacząco różni się od dotychczas używanego przeze mnie Soudal A66. I mi osobiście nie bardzo on odpowiada. Ogólnie klej się dobrze wypienia. Wersja 45 jest dość szybka tj, po kilku minutach położona cienka warstwa zaczyna się pienić i od góry podsychać. Przy grubszej warstwie, klej zdecydowanie ma problem z utwardzeniem się w całej swojej masie. A 66 w tych samych warunkach (wilgotności i temperatura) zachowuje się znacznie lepiej, nie tworzy "naskórka" utwardza się równomiernie. Witaj Robercie ! Ja też od lat kleję poszycie tylko na Soudalu , a Chemolan B-45 używam do szybkich klejeń elementów ze styroduru lub styropianu , ponieważ spoina po wyschnięciu jest miękka i łatwo się obrabia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 14 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 Robert co tam w temacie ? Ps Czy masz może jeszcze plany Miga 15 z załączonego zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 Dzięki Paweł za zainteresowanie. Dźwigary wklejone , płaty oklejone.Obecny etap to geometria skrzydeł względem kadłuba ,wrzucę jakieś foto może ? Co do planów Miga ,prawdopodobnie są gdzieś na "pożyczkach" sprawdzę i jak znajdę dam znać przez pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 25 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2023 Do ustawiania kątów używam aplikacji plus na szybko zrobiony szablon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Robert zdążysz z modelem na Warbirds w Bobrownikach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 W dniu 13.04.2023 o 10:51, pawkar napisał: Robert zdążysz z modelem na Warbirds w Bobrownikach ? Zobaczymy , ale wątpię... Kadłub klepkowy wymaga dużo pracy jeśli chodzi o wykończenie powierzchni. Według mnie nie może on wyglądać jak egzemplarz muzealny ? (patrz zdjęcie) Plan jest taki żeby oblatać model w pierwszej warstwie podkładu, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo że zmienię kąt zaklinowania skrzydła. Tak czy inaczej prace cały czas trwają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Taki "przerywnik" : https://www.cda.pl/video/119347494e 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Dzięki za linka Kiedys to widziałem, ale chętnie obejrzę raz jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Dzięki Roberto za link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 Takie tam ... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Solidnie wyglądają. Aż żal upaprać klejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 W dniu 4.02.2023 o 14:33, RobertK napisał: Myślisz że atrapy zbiorników będą stanowiły duży opór ,czy chodzi o wagę? Taka obserwacja, w Jak-17 też miałem zbiorniki paliwa na końcach skrzydeł. Fajnie wyglądały ale model miał sporą bezwładność poprzeczną. Bardzo gumowaty był na lotkach, jakbym miał spore expo ustawione. Szybko z nich zrezygnowałem, a były zrobione z depronu, lekkie jak piórko. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 3 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 6 godzin temu, paulusr napisał: Solidnie wyglądają. Aż żal upaprać klejem. Już niestety upaprane ? Godzinę temu, robertus napisał: Taka obserwacja, w Jak-17 też miałem zbiorniki paliwa na końcach skrzydeł. Fajnie wyglądały ale model miał sporą bezwładność poprzeczną. Bardzo gumowaty był na lotkach, jakbym miał spore expo ustawione. Szybko z nich zrezygnowałem, a były zrobione z depronu, lekkie jak piórko. Robert ,w Jak-u zbiorniki są jakby doklejone od spodu do końcówek tu są symetrycznie na końcówce ,nie wiem czy ma to znaczenie..? W każdym razie latając modelem L-39 Albatros ,który ma podobnie zakończone skrzydła (zbiorniki znacznie mniejsze) nie zauważyłem takiej tendencji. W każdym razie dziękuję za Twoją uwagę. Liczę że Lucjan coś napisze, latał mniejszym Panther -em Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi