RobertK Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Modelarz 2123 Opublikowano 22 Lipca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2022 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Modelarz 2123 Opublikowano 9 Października 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Modelarz 2123 Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Przedsezonowe próby po zimie 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Piękny, jedyny w swoim rodzaju samolot o niepowtarzalnej sylwetce. Cieszy fakt, że coraz więcej jest przywracanych do stanu lotnego https://fbcs.pl/home/cele-statutowe/ts-11-iskra-3h-1402/. A model w tą tendencję się wpisuje znakomicie ?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Modelarz 2123 Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Dzisiaj pierwszy w sezonie udany lot Tak z ciekawości podaję dane z gps jakie zgrałem max prędkość 211km/h lądowanie przy 82km/h 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Modelarz 2123 napisał: Dzisiaj pierwszy w sezonie udany lot Tak z ciekawości podaję dane z gps jakie zgrałem max prędkość 211km/h lądowanie przy 82km/h 82km/h ! Z czego wynika tak duża prędkość podejścia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Ciężko mi powiedzieć, nigdy wcześniej nie latałem z gps, nawet nie wiem jak szybko inne moje modele latają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. stan_m Opublikowano 1 Maja 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Prędkość lądowania 82 km/h? Prawdziwy TS-11 ma 170km/h wg instrukcji a praktycznie nawet 150km/h (jeden pilot). Pomiar prędkości samolotu metodą GPS nie jest dobrym rozwiązaniem bowiem jest to pomiar prędkości względem ziemi. Tymczasem w lotnictwie mierzy się prędkość względem powietrza bo to daje pojęcie nie tylko o prędkości rzeczywistej ale o tzw. prędkości przyrządowej wg której określa się np. prędkość przeciągnięcia czyli taką prędkość, która powoduje zerwanie strug i utratę siły nośnej. Klasyczny prędkościomierz lotniczy posiada dwie wskazówki :cienką i grubą. Cienka wskazówka pokazuje tzw. prędkość przyrządową czyli prędkość względem powietrza i to właśnie wg niej pilot odczytuje bezpieczną prędkość minimalną (przeciągnięcia). Gruba wskazówka wskazuje tzw. prędkość rzeczywistą samolotu względem powietrza ale po uwzględnieniu gęstości powietrza, które zmienia się wraz ze wzrostem wysokości i ma duży wpływ na prędkość samolotu względem powietrza i to ta prędkość mówi nam powszechnie o prędkości samolotu lecącego z punktu A do punktu B. W modelarskim wydaniu (loty na wysokości 100m max.) obie prędkości są takie same (tak można przyjąć). Niezbędne jest zastosowanie klasycznego układu prędkościomierza z rurką Pitota jako nadajnika ciśnienia dynamicznego i statycznego. Prędkość lądowania modelu samolotu jest "numerem jeden" kłótni sędziów w czasie oceny na zawodach makiet. Większość stosuje pojęcie tzw. prędkości skalowej czyli w przypadku Twojej Iskry 170/5=34km/h. Jednak z teorii podobieństwa brył wynika, że należy ją wyliczyć i nie będzie na pewno taka ale to już jest nieco nie na temat. 10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Modelarz 2123 Opublikowano 1 Maja 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Dzisiaj Piła 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 2 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2023 W dniu 1.05.2023 o 03:27, Modelarz 2123 napisał: Dzisiaj pierwszy w sezonie udany lot Tak z ciekawości podaję dane z gps jakie zgrałem max prędkość 211km/h lądowanie przy 82km/h To nie wygladalo dla mnie na >80km/hr... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Wczorajsze loty, niestety nie było nikogo, żeby nagrać, więc tylko zdjęcie i telemetria dla ciekawych? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2023 2 godziny temu, Modelarz 2123 napisał: niestety nie było nikogo No, ale "plus" taki, że całe niebo dla Ciebie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Modelarz 2123 Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2023 Iskra trochę polatała 370890804_677835950941061_2239033116112574924_n.mp4 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Modelarz 2123 Opublikowano 7 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Znalazłem ładne zdjęcia zrobione mojej iskrze, na pikniku w Pile, 8 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 7 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Chciałbym kiedyś taki piękny model zobaczyć na żywo. Do Cigacic mam stosunkowo blisko i należę do Waszej gruby na Fb to może się kiedyś spotkamy? Kto wie,mam nadzieję bo Iskra to piękny samolot i Twój model również. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 7 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 57 minut temu, Ares napisał: Chciałbym kiedyś taki piękny model zobaczyć na żywo. Do Cigacic mam stosunkowo blisko i należę do Waszej gruby na Fb to może się kiedyś spotkamy? Kto wie,mam nadzieję bo Iskra to piękny samolot i Twój model również. Dzięki, do Cigacic, zapraszam, zawsze daję znać wcześniej na grupie na FB, jak się wybieram polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 7 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2023 Model świetnie wygląda w locie. Jak w skali 1:1. Tylko na płycie widać różnicę bo jest porównanie z wysokością trawy. Gratuluję i zazdroszczę:-). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 18 Września 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 W niedzielę w Bobrownikach przeleciałem się moją ISKRĄ. 21 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Iskra do opryskow kukurydzy??? 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi