Skocz do zawartości

se 5 1/4 dbsport&scale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mój to wczesna wersja SE5 linia kadłuba na dole unosi się do góry, w poźniejszych wersjach było bardziej prosto, to samo dotyczy podwozia moje to proste patyki, w pózniejszych wersjach były już charakterystyczne łopaty, osłona też z wersji ze 150 konnego silnika bardziej obła i z owiewkami cylindrów, zastanawiałem się nad rurami wydechowymi, mogłem zrobić krótkie (było by łatwiej) ale zdecydowałem się na długie, bo są niezłą ozdobą,

Opublikowano

Te koła " SUPER" !!! Jak od oryginału.... Oczywiście Arku żartuję i wiem, że je przykryjesz. 

trochę cierpliwości, koła są super makietowe, jak tylko kolega dorobi mi do nich redukcje do mocowania na osi, zabiorę się za ich wykończenie  :)

Opublikowano

Widziałem gdzieś tam Arku koła makietowe , jak u oryginału, ze szprychami metalowymi itd. stąd też ten plastik  dosyć mało mi pasował. Moje kółeczka już się produkują , od początku będą przykryte, a opony są już gotowe. :)

Opublikowano

szprychy niepotrzebne, bo i tak będą "opłótniane",  a w zasadzie będą, ale o tym jak koła do mnie wrócą z dorobionymi tulejkami  :)

Opublikowano

Chciałem Ci wstawić fotkę z tymi oponkami, którą to dostałem od "producenta", ale mi poprzez forum nie weszła - zbyt duży plik! coś koło 249 kB.

One /te koła w oryginale/ nie były "opłótniane" a chyba po prostu zwykłą sklejką te szprychy zatykali. Aby w szprychach wiatr zbytnio nie gwizdał. :)

Opublikowano

Koła jak od wózka, użyłem bardzo podobnych do D VIII, w cenie 1/10 tych skalowych.

Marku - były opłótniane.

Zerknij np. na Fokkery - często pokrowce kół były w lozenge...

Opublikowano

Nie będę się kłócił, bo nie wiem, koła pożyczyłem od Camela, więc mniej więcej powinny być ok. najważniejsze że są odpowiednio wąskie i wysokie, kusi mnie żeby zrobić nową obudowę osi podwozia, taką klapiącą na zawiasach pokrywą jak w oryginale, ale może już po oblocie.

No i powoli zbliża sie chwila ostatecznego malowania i musze podjąc decyzje jakie detale jeszcze umieścic na kadłubie, na pewno musze zrobić strzemiona żeby pilot miał jak wleźć do kokpitu, jest też taka fajna skrytka z prawej za kabiną pilota której nie zrobiłem, no i mocowanie zbiornika paliwa brakuje też części szwów nad kadłubie nad skrzydłem itd, itp ..... :D  i znów mina dwa lata, a model, jak nie latał tak nie lata .......  :D  spokojnie mam nadzieje że tak źle nie będzie, bo malarz aż rwie się do malowania.  :D

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

no to z grubsza minął roczek a model jest w takim samym stanie. W zasadzie to cały ten rok był taki nie modelarski, ale postanowiłem się poprawić i model został już odkurzony i zaczęły sie kolejne przymiarki do zakończenia projektu, co z tego wyjdzie i na ile starczy zapału ? zobaczymy  :)

Opublikowano

Wczoraj odebrałem od kolegi maski z szablonami do malowania, nieuchronnie zbliża się chwila malowania modelu. Jeju jak ja nie lubię (nie umię)  malować  :(

Opublikowano

Prace przy modelach z I WS się ruszyły i kurcze pomału zgłębiając tematykę oraz materiały przesłane przez Jacka mocno kusi mnie żeby coś z tego okresu spróbować. :)

Malowanie nie takie straszne trzeba tylko potrenować :) Trzymam kciuki za efekty.

Opublikowano

Malowanie nie takie straszne trzeba tylko potrenować  :) Trzymam kciuki za efekty.

może i nie straszne, ale strasznie trudne  :( coś tam próbuję, ale im dłużej próbuję tym bardziej jestem niezadowolony z efektu.

Po pierwsze - mój garaż to nie najlepsze miejsce do malowania, lata szlifowania balsy robią swoje, zawsze jakiś syf się w powietrzu znajdzie i przyklei  :( poza tym mam drzwi z domu do garażu a koleżanka małożonka ma wyjątkowo wyczulony węch na wszelkie smrody dolatujące z garażu, ciekawe że jej nie przeszkadza zapach do zmywacza do paznokci  :)

Po drugie za grubo położyłem bazę i porobiły się ranty na literach, już dostałem instrukcję od kolegi lakiernika jak to zrobić żeby nie spieprzyć i jak naprawić jak spieprzę  :)

a tu moje poranne wypociny  :)  :angry: do poprawki.

20151126_121634.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.