Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

robertus, świetnie wygląda Twoja "11". Baaardzo rasowo.

Gratuluję gratulacji od Pana Kline'a. :) Bardzo sympatycznie się zachował.

No i takie coś lepsze, niż niejeden dyplom na ścianie ;)

mankoot - zapowiada się imponujący model. Będę podglądał postępy i życzę pomyślności w oblocie!

P.S.

Coraz bardziej mnie kusi taka PZL-ka jako pierwszy trenerek (zamiast RWD).

Opublikowano

Poszukuję schematu malowania "10" ze 161 eskadry Lwów - Korpusu Obrony Pogranicza. Konkretnie szukam jakie numery miał pod skrzydłem.

Na razie mam to - w załączniku

29_11_b1.jpg

Nie wiem czy ta informacja będzie przydatna ale po przeszukaniu mojej biblioteki znalazłem, że samoloty tej eskadry miały na dolnych powierzchniach skrzydeł literę S [6 Pułk Lotniczy, w tym eskadry 161 i 162] i numer dwucyfrowy. Numeru konkretnego egzemplarza niestety nie odnalazłem. Kolor czarny lub biały - nie było reguły. Mam nadzieję, że i taka informacja się przyda :).

EDIT

Pogrzebałem i znalazłem info, że 9-tka miała numer wywoławczy 74 S [Monografie lotnicze - P11 - cz. 2]. Najpewniej 10-tka miała 75 S bo widać po innych eskadrach, że szło to po kolei.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam jakim programem da sie otworzyc te szachownice do p11 bo ja zadnym nie moge tego otworzyc , pozdrawiam

Poszukuję schematu malowania "10" ze 161 eskadry Lwów - Korpusu Obrony Pogranicza. Konkretnie szukam jakie numery miał pod skrzydłem.

witam jakim programem mozna otworzyc te szachownice bo ja nie moge niczym otworzyc , pozdrawiam .
Opublikowano

no niestety robertus niczym nie moge otworzyc tego pliku z szachownicami ,pozdrawiam.
Opublikowano

Skoro nie masz msoffice to spróbuj pdf :)

dzieki sliczne robertus teraz mam , pozdrawiam .jeszcze takie pytanko ,jakiej wielkosci kola zastosowales w swoim pieknym modelu , mam taki sam silnik ale baterie 2 celowa 900 7,4 wolta czy da sie rade taki sam model oderwac od ziemi na takiej bateri czy lepie kupic 11,1 wolta??? smiglo mam 9x4.7sf pozdrawiam .
Opublikowano

Kółka konkretnie takie wg skali powinny być o średnicy 72mm.

Co do baterii trudno mi powiedzieć. Do lotu wystarczyło u mnie jak gaz był na pół gwizdka. Problem możesz mieć ze startem.

Zbuduj model to się zobaczy, ile waży.

Opublikowano

no wlasnie niepodaja osiagow tego silnika na paiecie 2 celowym , ja jescze planuje w swoim modelu zrezygnowac z lotek z racji tego ze jestem nowicjuszem w rc planuje tylko zrobic troszke wiekrzy wznios skkrzydel zobaczymy co z tego wyniknie , podoba mi sie takie powolne latanie, pozdrawiam :)

Opublikowano

Jak zrobisz wznios skrzydeł to powinno być ok. Swoim po wyleceniu na wysokość, mogłem robić ósemki jedynie delikatnie operując sterem wysokości i kierunkiem, a skrzydło mam poziomo. Zapewne to zasługa profilu kfm na części środkowej, skrzydła w kształcie V. Więc myślę, że jak ogólnie zrobisz wznios skrzydła to poleci na 3 kanałach.

Z drugiej strony namawiam Cie na lotki. Ja nauczyłem się od razu latać na lotkach. Możesz zrobić wznios plus lotki, a w aparaturze ustawisz je na bardzo symboliczne wychylenia.

A później sukcesywnie będziesz zwiększał.

Opublikowano

Jak zrobisz wznios skrzydeł to powinno być ok. Swoim po wyleceniu na wysokość, mogłem robić ósemki jedynie delikatnie operując sterem wysokości i kierunkiem, a skrzydło mam poziomo. Zapewne to zasługa profilu kfm na części środkowej, skrzydła w kształcie V. Więc myślę, że jak ogólnie zrobisz wznios skrzydła to poleci na 3 kanałach.

Z drugiej strony namawiam Cie na lotki. Ja nauczyłem się od razu latać na lotkach. Możesz zrobić wznios plus lotki, a w aparaturze ustawisz je na bardzo symboliczne wychylenia.

A później sukcesywnie będziesz zwiększał.

mam zbyt prosta aparaturke e-sky 4ch od helika, juz zrobilem 3 modele combatow na kfm2 na lotkach , pierwszy z nich trzy razy lecial i trzy razy ladowal bardzo awaryjnie , :) , dletego 2 pozostale zostawiam sobie jak sie naucze tym latac, poza tym byl wiatr dos silny i w modelu byl silnik redox 64g i model byl nie wywqzony i lecial jak kamien :) , postanowilem wiec najpierw sprobowac trenerka gornoplata , mam nasciagane mnustwo planow i bardzo mi sie podoba system budowy skrzydel kfm 2,3,4., myslalem o RWD5 nawet z planow skizoo ale bardz mi sie podoba PZL11 chociaz RWD5 tez jest fajny w budowie prosty. mam juz twoje plany i bede robil go napewno przez najblizsze 4 weekendy w pracy...
Opublikowano

Jeśli masz prostą aparaturę to wszelkie ograniczenia robisz mechanicznie na dziurkach w orczyku serwie i dźwigience na powierzchni sterowej.

Ja też miałem na początku prostą aparaturę i żeby ustawic małe wychylenia lotek to miałem takie gigantyczne dźwigienki.

DSCF6690.JPG

Opublikowano

Jeśli masz prostą aparaturę to wszelkie ograniczenia robisz mechanicznie na dziurkach w orczyku serwie i dźwigience na powierzchni sterowej.

Ja też miałem na początku prostą aparaturę i żeby ustawic małe wychylenia lotek to miałem takie gigantyczne dźwigienki.

DSCF6690.JPG

dzieki robertus wlasnie tak myslalem i zastanawialem sie po co sa takie wlasnie olbrzymie dzwigienki, juz wykonalem takie olbrzymy z karty plastikowej takiej jak bankomatowej, a na orczyku trzeba dac jak najblizej oski tak ??? pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i poleciał, jeszcze nie malowany, podwozie prowizorka na maxa, ale działa.

Kurcze, trzęsły mi się ręce mocno ;)

Dzięki Robertus za plany, lata super. Wylatałem 1 pakiet 2200mAh, polatał cos koło 13 minut- sprawdzane na filmie.

W środku :

Silnik Bezszczotkowy "out runner" 700kV

Kontroler ESC 20A

zestaw napędowy prawdopodobnie z Mustanga Art-Techu

serwa tg9x x 4

materiał: Climapor XPS

Pare klików trymerem wysokości, i było ok. Silnik za słaby, prawie cały czas gaz na maxa. Nie wiem jak duże śmigło może pociągnąć ten silnik, wie ktoś?

u867.jpg

vnlk.jpg

gyig.jpg

Film z oblotu się ładuje:)

• Lubię to 1
Opublikowano

Gratuluję oblotu. Życzę Ci abyś miał równie dużo frajdy z latania tym modelem co ja, a może nawet o 150% więcej ;)

Widzę, że skrzydło masz odejmowane. Pokaż zdjęcia jak to rozwiązałeś.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.