robertus Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Chciałbym zrobić model P11 z depronu.Na razie wymodziłem model w sketchupie i jest on w skali.Rozpiętość będzie ok 100cm.Proszę o sugestie co przerobić w stosunku do skali. Tradycyjnie powiększyć stateczniki?Silnik, emax 2822, chcę zmieścić w owiewce śmigłaCzytam sobie artykuł pana Schiera Modelarz 5/1994. Plany sa w poście #35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Super pomysł z tym silnikiem w kołpaku. Jeśli czytasz P. Schiera to na pewno wiesz już, że podwozie trzeba wysunąć do przodu, statecznik poziomy też trzeba powiększyć. Reszta chyba może być w skali. Na tym forum jest kilka relacji z budowy PZLki i nie pamiętam by coś jeszcze było zmieniane. Jak projekt zakończy się sukcesem to chętnie skorzystam z ew. planów. Przez zimę mam zamiar popełnić dwumetrowy model zbliżony do PZL-P24, nie będzie to makieta tylko model do weekendowego latania, więc chętnie potrenuję loty na modelu w mniejszej skali. Zatem dołączam się do grona kibiców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2012 Rozwinąłem plany. Z grubsza będą trzy moduły: ogon, przód z silnikiem i skrzydło. dzisiaj zrobiłem ogon. Szkielet z depronu 6mm. Poszycie z 3mm Szkielet: Część ogonowa ma trzy wręgi. Tu dwie przednie Nawijanie poszycia A tu cieniutka wręga tylna przy krawędzi poszycia. Miało tak zostać wg planu, ale dosztukowałem kawałki poszycia Tu charakterystyczny garb I zamontowany Część ogonowa w komplecie Całość waży 35 gram Średnica kadłuba w najszerszym miejscu to 113mm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Czas na przednią część. Wręgi z depronu 6mm. Poszycie miało być wg planu z 3mm depronu, ale zmieniłem zdanie na rzecz 6mm. Będą mocowania podwozia i skrzydeł, może lepszy 6mm. szkielet Poszycie głównej część w przedniego części kadłuba (śróddzidzie-przeddzidzia Przewężenie Osłona silnika Przymierzyłem całość Aaa, zapomniałem o wykończeniu silnika. I widok z przodu. Widać kółko przyklejenia osłony/kołpaka śmigła 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GEX999 Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Nie cytuj tak, aby pojawiały się ponownie zdjęcia w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Nie cytuj tak, aby pojawiały się ponownie zdjęcia w temacie Jasne, sorry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 panie! aleś się pan rozwinął! super robota! podziwiam i mam coraz większą ochotę na przeszkolenie się w programach w których działacie ze Sławkiem )) PS jesli wywiniesz depron na "lewą" stronę to może powstać bardzo fane poszycie skzrydeł... choć fakltura depronu i rowków pewnie fajniej by pasowała do mojego ulubionego Ju52... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Do Ju52 pasowałby idealnie Na razie to prototyp, sklejam go w całość. Ciągle otwarte pozostają różne kwestie. Np: chciałem zrobić odejmowane skrzydło, ale może zrobię odejmowane tylko końcówki od zastrzałów. Później też będę wycinał wzierniki itp. Używam scetchupa z dodatkowym pluginem unfold. Bardzo fajne narzędzie do robienia modeli samolotów z rzutów. Mam już kilka modeli wyrysowanych, więc w zimie nie będzie mi nudno. Rozwinięcia są jak widać bardzo dobre. Czasem trzeba coś przyciąć lub dopasować, ale to bardziej z moich błędów bo zapomniałem uwzględnić na wrędze grubości poszycia - offset. Na Youtubie jest kilka tutoriali na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miruuu Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Uwielbiam tego typu własne konstrukcje. Fajnie Ci to wychodzi. Będę śledził postępy z zaciekawieniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 No zacny projekt. Śledzę z niecierpliwością :-) A powiedz mi którego SketchUp'a używasz? I kiedy ty na to czas znajdujesz??!! U mnie leżą dwa projekty rozgrzebane i nie da się popchnąć przez brak czasu a u Ciebie co chwila coś nowego się buduje... :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Bo ja taki bardziej budowniczy jestem niż latacz. Bob budowniczy Najnowszego, co trochę jakaś aktualizacja jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacza Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 A że tak zapytam nieśmiało i po cichu... jak z licencją? Napiszesz na PW? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Normalna za free, w zupełności wystarczy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Już nie raz w różnych sytuacjach życiowych się przekonałem, że gdy tylko zaczynałem myśleć na jakiś temat w cudowny sposób pojawiały się okazje i sytuacje pozwalające realizować plany. Właśnie od jakiegoś czasu myślałem o PZTelce i proszę, Kolega tworzy bardzo fajny model, Marek R też coś wymyślił i prawie w tym samym czasie jest możliwość przyglądania się dwóm odrobinę różnym podejściom do tematu. Trzymam kciuki za finalizację projektu (bardzo mi się podoba) i po zdaniu egzaminu praktycznego (ulotnieniu) liczę na plany. Trzymam kciuki i pozdrawiam Viper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Teraz skrzydło. Wzmocnione węglem. Łączenia w załamaniach zrobiłem z gwoździa wklejonego w rurkę węglową. Obie połówki skrzydła również są łączone "na gwoździa". Profil skrzydła to KFm3. Skrzydło jest analogicznie robione do tego jak robiłem w Wing Dragonie. Dla zaoszczędzenia wagi Drugi stopień nie idzie od krawędzi natarcia a jest tylko nieco dłuższy aby pierwszy stopień miał się na czym oprzeć. Tutaj widać zaślepkę profilującą również pierwszy stopień. A tu podczas klejenia płatów ze sobą. Na razie swobodnie oparte na kadłubie, dla sprawdzenia geometrii itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 16 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Ale to super wychodzi Jestem pod wrażeniem. Chyba też zostanę Kfm fanem i będę próbował sił w takich własnych, prostych konstrukcjach Mam jeszcze pytanie, czy można byłoby prosić o model tej jedynastki w sketchupie ? Chciałbym spróbować rozłożyć go na plany i może sam takiego wyskrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 Jak poleci, będą plany. Być może trzeba będzie coś jeszcze poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Kurcze, prościutki i fajny, oby poleciał żwawo Gdzie będzie chowany pakiet i wyposażenie? No i w jaki sposób wykończysz powierzchnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Sprawdzałem dzisiaj wyważenie. Wygląda na to, że model wyważył się samym silnikiem i śmigłem składanym. Wyposażenie będzie w kadłubie pod skrzydłem w okolicach środka ciężkosci. Widok górnej rewizji, w głębi serwa kierunku i wysokości. Rewizja z boku To prototyp i trochę nie przemyślałem do końca wcześniej pewnych spraw. Proponuję zrobić półeczkę przed założeniem pokrycia. Zastrzały węglowe. Przebijają całe skrzydło i wbijają się we wręgi kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Dzisiaj wkleiłem rurki mosiężne pod podwozie. Przykleiłem do wręgi i aby wzmocnić połączenie nakleiłem od góry szeroki pasek depronu. Nie wiem czy nie będzie to za słabe, zobaczymy. Zamontowałem silnik emax cf2822 i regulator. Do zdjęcia nałożyłem osłonę śmigła i smigło składane. Myślę, że nawet nieźle się komponuje Teraz waży 305 gram, dojdą jeszcze dwa serwa na klapo-lotki, podwozie i akumulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi