Tomek Opublikowano 18 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 No tak tylko na którą Ale dzięki wielkie za link , na pewno się przyda . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Zacząłem szlifować ster wysokości . biały miś, biały .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 To już mały zwierzyniec w modelarni. Łoś, Miś, sprawdź czy aby nie ma tam jeszcze Jelenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 ... jest, jest, potwierdzam. To ten co robi łosia, podśpiewując sobie białego misia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Jeleń trochę dalej podłubał przy Łosiu , up... jak biały miś i zabrał się za składanie kadłuba Oczywiście problemy z połączeniem kadłuba przy przejściach okno strzelca do poprawy. Być może trzeba będzie narysować dodatkową pół wręgę, która pozwoli łagodnie przejść z niemal okrągłego kadłuba na ogonie w jajko w miejscu kadłuba za tylnym strzelcem. Potem się ją usunie. Zdjęcia wieczorkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 fotki z popołudnia , zacząłem składać kadłub. Łoś dostał grzywkę Trochę na razie dziwnie wygląda, ale pora na obiad więc tak zostaje . Po obiedzie grzywka została usunięta. I wygląda Łoś tak: Pytanie odnośnie zdjęć 3,4,5 i Łosia , czy ktoś wie co jest z nim nie tak ??? ( ) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Coś nie tak w miejscu kabiny pilotów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Ja wiem co jest nie tak. Noga w damskim bucie na ostatniej fotce. Ale Ani nie powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 kmada wygrał darmowy kurs wycinania nadmiaru listewek w Łosiu. Dokładnie to w tej chwili nie ma kabiny ,a w jej miejscu są listewki właśnie do wycięcie. Czemu tak? Bo lepiej układają się listewki na kadłubie. Po zalaniu klejem i listwami balsy zostanie to usunięte. Noker Noga była wliczona w plany Łosia. (motyla noga) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Wręga też będzie wycinana, czy na niej oprze się rama? Bo tak zbyt solidnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Będzie wycinana, ramka to maks 2-3mm, ze sklejki jej nie wymyślę, raczej wytłoczę całą kabinę z tworzywa z imitacjami podziałów ,albo drugi pomysł , z cieniutkiej blaszki miedzianej i powklejane "kawałki szybek" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 W między czasie dołożyłem kilka brakujących patyków , pokleiłem całą centralną część i od góry ułożyłem kilka klepek , łącznie jakieś12cm szerokości ale za to na największym zagięciu góry kadłuba . po lekkim przeszlifowaniu wygląda całkiem przyzwoicie. Trochę to wygląda teraz jak w oryginale , gdzie nie był taki idealnie gładki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 nasze konstrukcje samolotów z przed wojny były mocno pofalowane wręcz wyglądały jak po przejściach dlatego jak to ma być makieta to musi być pofalowane tylko nie wszyscy o tym wiedzą i są przyzwyczajeni do idealnych powierzchni. ps znakomity projekt i wykonanie kibicuję do końca i oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 young - chyba nie aż tak niechlujnie Normalne lekkie wyoblenia nitowanych blach - widać na obecnych konstrukcjach także, zwłaszcza przy odpowiednim oświetleniu A jak nowe wyglądały dobrze widać na zdjęciach z paryskiego salonu, gdzie prezentowana Łosia, Wilka, Wyżła, Mewe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Trochę namieszałem, wszystko na tym zdjęciu widać. http://samolotypolskie.blogspot.com/2012/09/samoloty-polskie-w-prasie-brytyjskiej.html Kadłub jest gładki ,ale skrzydła już nie za bardzo. Może i lepiej, bo wyszlifowanie gładkiego kadłuba nie jest większym problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Tomek, jaki profil zastosowałeś do skrzydeł? Taki jak w oryginale, czy stosowałeś jakiś zamiennik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Profil dostałem w pliku, nie pamiętam nazwy, bo było to już dawno. Bardzo podobny do oryginału, ale "modelarski". Sprawdził się idealnie w 1,5m Łosiu i w dużym też ma być o.k. Powiem tylko tyle , że pokopane skrzydło d Łosia z innym profilem niż ten lub oryginał ciężko było by złożyć , żeby wszystko było na miejscu. Edit: Dorobiłem domek chiński, niby niewiele ale samo zakraplanie tych listewek to ponad godzina pracy. Myślę że dalej pójdzie łatwiej , większe powierzchnie płaskie , łatwiej oklejać balsą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johny88 Opublikowano 23 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Super relacja i super model. Warbirdy z WWII to jak dla mnie najładniejsze samoloty , Czekam już na silniki... 2 boksery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 o matko! dwa boksery , kiedy to będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Może to wygląda jak skakanie z kwiatka na kwiatek ,ale jak nie będę miał tylnego podwozia to z zabudowani kadłuba nici bo znacznie wygodniej mi to zrobić teraz, kiedy jeszcze jest dobry dostęp. na razie 2 blaszki: W jakimś budowlanym markecie znalazłem kółko plastikowe oblane gumą do złudzenia przypominające to z Łosia i do tego w rozmiarze pasującym do mojego modelu za całe 4,68zł )) Gupi to ma szczęście Przy okazji będą 2 blaszki spawane do tych ze zdjęć i pytanie jak spawa się aluminium? Czy tak małe elementy o pow. 1 cm2 da się pospawać do tych blaszek ze zdjęć? Całe podwozie ma wyglądać tak: A spawane będą niebieskie blaszki do zielonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi