Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że dzień już mamy bardzo krótki i czasem ciężko wybrać się na loty w ciągu dnia postanowiłem uzbroić jednego z moich kombatów w oświetlenie. Wybór padł na dwupłata (nie bez powodu) Sikorski S-16.

80cm taśmy ledowej 12V w żelowej osłonce naklejonej na górną powierzchnię dolnego płata całkowice załatwia sprawę. Ledy rozświetlają piankę w sposób widoczny na zdjęciach. W celu poprawienia może nie widoczności a orientacji modelu dodatkowo został podświetlony ogon kawałkiem taśmy zawierającej 3 ledy oraz przód modelu paskiem w kolorze czerwonym. Wszystko zostało polutowane i bezpośrednio wpięte goldpinami w złącze serwisowe akumulatora napędowego. 15 minut roboty i po sprawie. Efekt w locie jest niesamowity, oceńcie sami:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Załączam film, na którym pod koniec ujawnia się model RWD-5 Skazoo kolegi Marcina.

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=3iiA9seaFQo&feature=plcp

Opublikowano

Świetne.

Dobrze zrobiłeś, że nie wkleiłeś listwy na zewnętrznej stronie. W takim odbitym i rozproszonym świetle wygląda super.

Jakby się żarzył.

Opublikowano

Świetne.

Dobrze zrobiłeś, że nie wkleiłeś listwy na zewnętrznej stronie. W takim odbitym i rozproszonym świetle wygląda super.

Jakby się żarzył.

O to chodziło, żeby podświetlić model a nie powietrze ;)

Zdjęcia z wczorajszej zabawy na Górze Szybowcowej, w tle Jelenia Góra:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Piękny widok

Rafał na WASG w Roding widziałem identycznie podświetlone kombaty tylko że facet miał do tego dwie świecące taśmy ( dł. ok 8-10 m),

rozwijane ze skrzydeł modelu podczas lotu.

Ciekawe jak to zrobił bo nie miałem czasu żeby podejrzeć.Super wyglądało jak kręcił beczki akcentowane.

Opublikowano

Witam,

Sekator jak gesto sa "upakowane" diody w tym pasku glownym na skrzydle - 3szt na 2,5cm czy 3 szt na 5 cm?

Pozdrawiam,

VaderJK

Opublikowano

Piękny widok

Rafał na WASG w Roding widziałem identycznie podświetlone kombaty tylko że facet miał do tego dwie świecące taśmy ( dł. ok 8-10 m),

rozwijane ze skrzydeł modelu podczas lotu.

Ciekawe jak to zrobił bo nie miałem czasu żeby podejrzeć.Super wyglądało jak kręcił beczki akcentowane.

Dzięki :) Dioda ultrafioletowa wycelowana w taśmę z białej bibuły daje taki efekt.

Świetny efekt z rozświetleniem dwupłatowca. Ja jednak preferuje oświetlenie jednej strony na czerwono a drugiej na niebiesko. Lepsza orientacja.

To był szybki eksperyment. Być może w następnym jakimś modelu zrobię tak jak mówisz. Narazie planuję podświetlić Su29 Sebart'a.

http://static.rcgrou...Buck%20Huck.jpg

jak gesto sa "upakowane" diody w tym pasku glownym na skrzydle?

3 diody na 5cm.

Opublikowano

No to zainspirowany modelem Robertusa do lotow nocnych (latajace skrzydlo) i po podpatrzeniu jak kolega Sekator podswietlil dwuplatowca wykonalem swoj projekt:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Witam,

Dzis odbyl sie dziewiczy lot w nocy - wrazenia niesamowite , -2,5stopnia C , brak wiatru, ksiezyc i gwiazdy , niesamowity widok modelu w locie :-)

30zl na diody z allegro - bardzo dobry stosunek zabawy do ceny :-)

I tak jak kolega to robil - najlepszy efekt daje podswietlenie EPP a nie swiecenie diodami po oczach.

Najlepszy efekt bylby gdyby zatopic diody w srodku skrzydla/kadluba itp

• 2 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.