Viader Opublikowano 24 Listopada 2012 Opublikowano 24 Listopada 2012 Jako, że dzień już mamy bardzo krótki i czasem ciężko wybrać się na loty w ciągu dnia postanowiłem uzbroić jednego z moich kombatów w oświetlenie. Wybór padł na dwupłata (nie bez powodu) Sikorski S-16. 80cm taśmy ledowej 12V w żelowej osłonce naklejonej na górną powierzchnię dolnego płata całkowice załatwia sprawę. Ledy rozświetlają piankę w sposób widoczny na zdjęciach. W celu poprawienia może nie widoczności a orientacji modelu dodatkowo został podświetlony ogon kawałkiem taśmy zawierającej 3 ledy oraz przód modelu paskiem w kolorze czerwonym. Wszystko zostało polutowane i bezpośrednio wpięte goldpinami w złącze serwisowe akumulatora napędowego. 15 minut roboty i po sprawie. Efekt w locie jest niesamowity, oceńcie sami: Załączam film, na którym pod koniec ujawnia się model RWD-5 Skazoo kolegi Marcina. http-~~-//www.youtube.com/watch?v=3iiA9seaFQo&feature=plcp
robertus Opublikowano 24 Listopada 2012 Opublikowano 24 Listopada 2012 Świetne. Dobrze zrobiłeś, że nie wkleiłeś listwy na zewnętrznej stronie. W takim odbitym i rozproszonym świetle wygląda super. Jakby się żarzył.
Wojtek Sz Opublikowano 24 Listopada 2012 Opublikowano 24 Listopada 2012 Fajny bajer, a wrażenia z lotów w ciemnościach ... bezcenne.
Viader Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Opublikowano 25 Listopada 2012 Świetne. Dobrze zrobiłeś, że nie wkleiłeś listwy na zewnętrznej stronie. W takim odbitym i rozproszonym świetle wygląda super. Jakby się żarzył. O to chodziło, żeby podświetlić model a nie powietrze Zdjęcia z wczorajszej zabawy na Górze Szybowcowej, w tle Jelenia Góra:
TooM Opublikowano 25 Listopada 2012 Opublikowano 25 Listopada 2012 Piękny widok Rafał na WASG w Roding widziałem identycznie podświetlone kombaty tylko że facet miał do tego dwie świecące taśmy ( dł. ok 8-10 m), rozwijane ze skrzydeł modelu podczas lotu. Ciekawe jak to zrobił bo nie miałem czasu żeby podejrzeć.Super wyglądało jak kręcił beczki akcentowane.
pa0l0 Opublikowano 26 Listopada 2012 Opublikowano 26 Listopada 2012 Świetny efekt z rozświetleniem dwupłatowca. Ja jednak preferuje oświetlenie jednej strony na czerwono a drugiej na niebiesko. Lepsza orientacja. Bardzo podoba mi się ten model oświetlenia: http://www.obara.pl/elektronika/oswietlenie.php Tylko paskami led zamiast świateł.
vaderjk Opublikowano 27 Listopada 2012 Opublikowano 27 Listopada 2012 Witam, Sekator jak gesto sa "upakowane" diody w tym pasku glownym na skrzydle - 3szt na 2,5cm czy 3 szt na 5 cm? Pozdrawiam, VaderJK
Viader Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Opublikowano 27 Listopada 2012 Piękny widok Rafał na WASG w Roding widziałem identycznie podświetlone kombaty tylko że facet miał do tego dwie świecące taśmy ( dł. ok 8-10 m), rozwijane ze skrzydeł modelu podczas lotu. Ciekawe jak to zrobił bo nie miałem czasu żeby podejrzeć.Super wyglądało jak kręcił beczki akcentowane. Dzięki Dioda ultrafioletowa wycelowana w taśmę z białej bibuły daje taki efekt. Świetny efekt z rozświetleniem dwupłatowca. Ja jednak preferuje oświetlenie jednej strony na czerwono a drugiej na niebiesko. Lepsza orientacja. To był szybki eksperyment. Być może w następnym jakimś modelu zrobię tak jak mówisz. Narazie planuję podświetlić Su29 Sebart'a. http://static.rcgrou...Buck%20Huck.jpg jak gesto sa "upakowane" diody w tym pasku glownym na skrzydle? 3 diody na 5cm.
vaderjk Opublikowano 2 Grudnia 2012 Opublikowano 2 Grudnia 2012 No to zainspirowany modelem Robertusa do lotow nocnych (latajace skrzydlo) i po podpatrzeniu jak kolega Sekator podswietlil dwuplatowca wykonalem swoj projekt:
Viader Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2012 Świetnie, cieszę się, że mój prosty patencik się komuś przydał
vaderjk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Witam, Dzis odbyl sie dziewiczy lot w nocy - wrazenia niesamowite , -2,5stopnia C , brak wiatru, ksiezyc i gwiazdy , niesamowity widok modelu w locie :-) 30zl na diody z allegro - bardzo dobry stosunek zabawy do ceny :-) I tak jak kolega to robil - najlepszy efekt daje podswietlenie EPP a nie swiecenie diodami po oczach. Najlepszy efekt bylby gdyby zatopic diody w srodku skrzydla/kadluba itp
RomanJ4 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Opublikowano 4 Grudnia 2012 A nie bylo potem sensacyjnych doniesień w mediach typu: " UFO nad ..." ?
vaderjk Opublikowano 6 Grudnia 2012 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Moj samolot jak lata to wyglada jak samolot, ale to skrzydlo latajace od Robertusa to fakt jak ufo wyglada ;-)
Viader Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2012 Ładnie. Ja szykuję małą, konstrukcyjną akrobatkę na noc, bo ESĄ nie da się za wiele pokręcić.
Rekomendowane odpowiedzi