ssuchy Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Sławek, no to fajny "kaloryferek" już masz. Zimą nie trzeba będzie grzać chaty, zwłaszcza, że zimy obecnie łagodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Trochę się grzeje, będzie fajnie na nim położyć stopy w zimę A tak na poważnie, do końca tygodnia zakończę prace przy obudowie. Mam już narożniki do obudowy, reszta gratów takich jak nóżki, uchwyt dojdzie w środę. Pozostaną tylko gałki "czikeny" do zakupienia i zrobienie front panelu i tylnego. Chodzi mi już po głowie Soldano 100W ale to później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Trochę się grzeje, będzie fajnie na nim położyć stopy w zimę A tak na poważnie, do końca tygodnia zakończę prace przy obudowie. Mam już narożniki do obudowy, reszta gratów takich jak nóżki, uchwyt dojdzie w środę. Pozostaną tylko gałki "czikeny" do zakupienia i zrobienie front panelu i tylnego. Chodzi mi już po głowie Soldano 100W ale to później. Jakie gitary , jaki ROCK ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2018 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Dziś zakończyłem praktyczne pracę przy gitarowcu. Zostało mi wkręcić punkt uziemienia i wymienić przy okazji panel z tyłu bo go zarysowałem :/ To wszystko. Chodzi mi po głowie clon Soldano SLO 100 W ale to raczej temat na zimowe wieczory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Kapitalnie Ci to wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Wygląda profi i z klasą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Mnie się udało swego czasu ulepić coś takiego. Elektrycznie replika Marshalla JCM800 w wersji 50 W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Dzięki za dobre słowo Tomek, końcówka na 6L6 (rus. 6p3se) ? Ja w sowim zrobiłem preamp na bazie JCM 800 ale był w mim odczuciu zbyt ostry/krystaliczny i przerobiłem na Soldano Atomic. W końcówce dodałem PRESENCE. Wracając do mojego wzmacniacza to mam jeszcze wykonane panele z aluminium metodą sublimacji, brakuje w nich jednej litery . Przymierzę może w sobotę jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Końcówka na 6P3SE. Wiesz, wynikowe brzmienie to wypadkowa czterech elementów, instrumentu, muzyka, wzmacniacza i głośników. W tym przypadku muzyk osiągnął brzmienie, jakie chciał i gra na tym zestawie już pięć lat. Zaznaczam, że to nie ja. Ja mam pierwszy stopień umuzykalnienia - rozróżniam kiedy grają a kiedy nie Kilka fotek ze środka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgadza się. W przypadku gitary ( i nie tylko) instrument zaczyna się na gitarze i kończy na głośniku. Żeby trenować w domu zrobiłem sobie słuchawkowego cabsima (symulator kolumny głośnikowej) wpinanego pod wyjście głośnikowe wzmacniacza. Cabsim ma sztuczne obciążenie a kilka wzmacniaczy operacyjnych w układzie filtrów kształtuje charakterystykę przypominającą pasmo przenoszenia typowego głośnika gitarowego. Oczywiście nie zastąpi to głośnika ale przynajmniej można trenować w domu. Niebawem zabieram się za kolumnę na Celestionie 12-to calowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz D. Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Granie na gitarze cicho lub na słuchawkach powoduje, że pozbawiamy się ważnego elementu - reakcji drewna gitary na wibracje powodowane przez głośniki. Przy pewnej głośności i bliskości gitary do kolumny głośnikowej występuje rezonans drewna, co jest nie bez wpływu na drganie strun, a przetwornik przesyła to do wzmacniacza. Wielu muzyków, szczególnie grających "na przesterach" nie gra cicho, a na scenie stoi blisko kolumny. Trening to oczywiście inna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Atomic16 to mój pierwszy lampowy wzmacniacz gitarowy od 20 lat ( w połowie lat 90-tych robiłem małe gitarowce) Wyszedł nie najgorzej. Kolejnym będzie SLO do którego bardziej się przyłożę. Powinien wyjść lepiej od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 ... Wiesz, wynikowe brzmienie to wypadkowa czterech elementów, instrumentu, muzyka, wzmacniacza i głośników... Ja dołożyłbym 5 element - akustyka pomieszczenia odsłuchowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zakończyłem prace przy wzmacniaczu. Wymieniłem panel z tyłu i dołożyłem złącze do uziemienia. Teraz czas zrobić pakę czyli kolumnę gitarową. W jesienne wieczory przewidziałem budowę wzmacnacza Soldano SLO 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2018 Logo na grillu kończy lifting wzmacniacza. W przyszłym tygodniu zabieram się za kolumnę na Celestionie Vintage 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 No dobra, jak się powiedziało "wzmacniacz" to trzeba powiedzieć "paka gitarowa" czyli kolumna. A więc: głośnik Celestion Vintage 30 -12cali 60W. Reszta to sklejka 18mm, trochę różnych żywic itp. To takie trochę inne modelarstwo. Fajnie czasem popracować dłutem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Nie wnikając zbytnio w szczegóły- coraz bliżej do celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Kolejny krok do przodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Tak niewinnie zapytam. Kiedy i czy zrobiliście profesjonalne badanie swojego słuchu ? Pasmo słyszalności ,poziom szumów wewnątrz ucha ,patologiczne zniekształcenia ucha wewnętrznego . Oczywiście "kanał" L i R . Ja byłem zaskoczony i...zdruzgotany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi