bzik4 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Mając trochę czasu i wielką ochotę na posiadanie dużego śmigła (zawsze chciałem takie coś mieć ) wziąłem drewienko, na postawie książki W. Schiera zrobiłem szkic i wystrugałem sobie używając struga, dłuta, wyrzynarki i szlifierki taśmowej, w dwie godzinki, takie cudo 900x450 Trochę lipne mi zdjęcia wyszły ale mało światła o tej porze jest Poszperałem trochę w internecie i niewiele znalazłem na temat samodzielnego strugania śmigieł, może ktoś zna jakieś strony w tym temacie. Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Z jakiego drewna najlepiej wykonać śmigło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Bukowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzex Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 A czy takie śmigło nadaje się do własnego użytku czy tylko na pokaz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Ładna robota. Zawsze jak widze, że ktoś coś robi w drewnie to zazdroszcze. Teraz tylko wylakierować, wypolerować i przetestować. Od razu zamawiam 1,2m do PPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Odpowiednio zrobione,wyważone !,polakierowane jak najbardziej nadaje się do użytku jednak parametrami zapewne będzie odbiegać od oryginałów. Rzadko kto teraz robi sam śmigła ale to bardzo pouczająca i dająca o budowie śmigła lekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 To moje śmigiełko jest zrobione z klejonych desek świerkowych więc nadaje się tyko na ścianę albo wiatraczek Na forach paralotniarskich piszą że poza bukiem można jeszcze robić z jesionu. Postaram się zdobyć któryś z tych materiałów i może wystrugam Ci PK999 1,2m tylko powiedz jaki skok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Piękna robota. Zawsze zastanawiałem się jak to było, kiedy przed wojną unikalni rzemieślnicy strugali takie cuda, zatem podziwiam Twoją pracę. Proszę, pokaż to śmigło 1,2 m jak już będzie gotowe. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Spokojna, to był żart. Jak kupię skrzydło i dostrugam napęd będziemy mogli gadać o śmigle. Za jakies 5 lat minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Dzięki to naprawdę nic skomplikowanego zrobić takiego gniota Jutro naprawię swoją wiertarkę stołową i przewiercę otwór, sprawdzę wyważenie i jak będzie ok to jeszcze trochę szlifowania i pomaluję lakierem. A tak poważnie z tym śmigłem pod PPG jaki ono powinno mieć skok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej351 Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 witam!kilkanaście lat temu jak śmigła i inne gadżety modelarskie kosztowały majątek sam robiłem śmigła z drewna do swoich silników spalinowych RC z dobrym skutkiem.oczywiście na podstawie wspomnianej książki "ABC MINIATUROWEGO LOTNICTWA" (świetna książka!dużo się z niej nauczyłem). śmigła moje nie były tak sprawne jak te kupne ale sam fakt zrobienia i późniejszego latania na tym śmigle był bardzo budujący... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 To właśnie jest modelarstwo, a nie jakieś elektryczne piankowe latające potworki przez niektórych zwane "modelami" Piękna robota, gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Z jakiego drewna najlepiej wykonać śmigło? oprócz buku i jesionu, stosuje się także grab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 oprócz buku i jesionu, stosuje się także grab. Dokładnie a chodzi oto żeby drewno było z gatunku twardych jednocześnie było sprężyste,mało łamliwe . Teoretycznie powinno być klejone z kilkunastu warstw a nie z jednego kawałka -jeśli już to selekcjonowanego, bez sęków,zawoji,pęknięć,twardzieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 można tez zrobic z brzozy ja swoje kleje z duzo Cienszych desek oczwiscie selekconowanych i układanych słojami można podejrzec tu http://pfmrc.eu/index.php?/topic/32031-citabria-decathalon-gigant-rc/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Piękna robota. Zawsze zastanawiałem się jak to było, kiedy przed wojną unikalni rzemieślnicy strugali takie cuda, Przed wojną w takich śmigłach przodowała u nas firma "Szomański" "Drugie ujęcie pierwszego prototypu PZL-38/I Wilk stojącego pod ogrodzeniem PZL ukazuje go w widoku z przodu. Widoczne różniące go od II prototypu – dwułopatowe śmigła firmy Szomański. Przed samolotem widoczne łoże do montowania uzbrojenia z przodu kadłuba. Widoczna szachownica na sterze kierunku i prawego skrzydła. Według dostępnych wiadomości prawdopodobnie ten samolot został doprowadzony do stanu lotnego i znalazł się w ośrodku doświadczalnym Luftwaffe w Rechlin. Jego późniejsze losy są owiane tajemnicą." (za: http://www.mysliwcy....ywil&sg=1&s=303 ) PWS 26, P11 RWD 8 PWS 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 balcerseb88 a powiedz w jaki sposób i na podstwie czego trasowałeś to swoje smigło? Roman a kto to w garażu trzyma takie śmigło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Piekna lekcja histori! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Roman a kto to w garażu trzyma takie śmigło? niestety nie ja... http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=58&t=5886 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 18 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 W tle widzę że zostało wystrugane również małe śmigiełko podobne do śmigła pelikana,czy już je testowałeś i jaka jest jego sprawność w porównaniu do śmigła pelikana?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi