Skocz do zawartości

Śmigiełko - struganie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mając trochę czasu i wielką ochotę na posiadanie dużego śmigła (zawsze chciałem takie coś mieć ;) ) wziąłem drewienko, na postawie książki W. Schiera zrobiłem szkic i wystrugałem sobie używając struga, dłuta, wyrzynarki i szlifierki taśmowej, w dwie godzinki, takie cudo :) 900x450

post-825-0-31331700-1361045244_thumb.jpg

post-825-0-58412600-1361045352_thumb.jpg

post-825-0-35712100-1361045500_thumb.jpg

post-825-0-39085900-1361045591_thumb.jpg

post-825-0-84051100-1361045725_thumb.jpg

Trochę lipne mi zdjęcia wyszły ale mało światła o tej porze jest ;)

Poszperałem trochę w internecie i niewiele znalazłem na temat samodzielnego strugania śmigieł, może ktoś zna jakieś strony w tym temacie. Będę wdzięczny za pomoc.

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ładna robota. Zawsze jak widze, że ktoś coś robi w drewnie to zazdroszcze.

Teraz tylko wylakierować, wypolerować i przetestować.

Od razu zamawiam 1,2m do PPG :P

Opublikowano

Odpowiednio zrobione,wyważone !,polakierowane jak najbardziej nadaje się do użytku jednak parametrami zapewne będzie odbiegać od oryginałów.

Rzadko kto teraz robi sam śmigła ale to bardzo pouczająca i dająca o budowie śmigła lekcja.

Opublikowano

To moje śmigiełko jest zrobione z klejonych desek świerkowych więc nadaje się tyko na ścianę albo wiatraczek :) Na forach paralotniarskich piszą że poza bukiem można jeszcze robić z jesionu. Postaram się zdobyć któryś z tych materiałów i może wystrugam Ci PK999 1,2m tylko powiedz jaki skok ;)

Opublikowano

Piękna robota. Zawsze zastanawiałem się jak to było, kiedy przed wojną unikalni rzemieślnicy strugali takie cuda, zatem podziwiam Twoją pracę. Proszę, pokaż to śmigło 1,2 m jak już będzie gotowe.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Dzięki :) to naprawdę nic skomplikowanego zrobić takiego gniota :D

Jutro naprawię swoją wiertarkę stołową i przewiercę otwór, sprawdzę wyważenie i jak będzie ok to jeszcze trochę szlifowania i pomaluję lakierem. A tak poważnie z tym śmigłem pod PPG jaki ono powinno mieć skok?

Opublikowano

witam!kilkanaście lat temu jak śmigła i inne gadżety modelarskie kosztowały majątek sam robiłem śmigła z drewna do swoich silników spalinowych RC z dobrym skutkiem.oczywiście na podstawie wspomnianej książki "ABC MINIATUROWEGO LOTNICTWA" (świetna książka!dużo się z niej nauczyłem).

śmigła moje nie były tak sprawne jak te kupne ale sam fakt zrobienia i późniejszego latania na tym śmigle był bardzo budujący... :)

Opublikowano

To właśnie jest modelarstwo, a nie jakieś elektryczne piankowe latające potworki przez niektórych zwane "modelami" ;) Piękna robota, gratuluję!

Opublikowano

oprócz buku i jesionu, stosuje się także grab.

Dokładnie a chodzi oto żeby drewno było z gatunku twardych jednocześnie było sprężyste,mało łamliwe .

Teoretycznie powinno być klejone z kilkunastu warstw a nie z jednego kawałka -jeśli już to selekcjonowanego, bez sęków,zawoji,pęknięć,twardzieli.

Opublikowano

Piękna robota. Zawsze zastanawiałem się jak to było, kiedy przed wojną unikalni rzemieślnicy strugali takie cuda,

Przed wojną w takich śmigłach przodowała u nas firma "Szomański"

5520WILK4%20BERLIN.jpg

2017WILK3.jpg

"Drugie ujęcie pierwszego prototypu PZL-38/I Wilk stojącego pod ogrodzeniem PZL ukazuje go w widoku z przodu. Widoczne różniące go od II prototypu – dwułopatowe śmigła firmy Szomański. Przed samolotem widoczne łoże do montowania uzbrojenia z przodu kadłuba. Widoczna szachownica na sterze kierunku i prawego skrzydła. Według dostępnych wiadomości prawdopodobnie ten samolot został doprowadzony do stanu lotnego i znalazł się w ośrodku doświadczalnym Luftwaffe w Rechlin. Jego późniejsze losy są owiane tajemnicą." (za: http://www.mysliwcy....ywil&sg=1&s=303 )

03nnn.jpgsmiglo.jpg PWS 26, P11

rwd8-3.jpg RWD 8

pws_26.jpg PWS 26

Szomanski1.jpgSzomanski4.jpg

Opublikowano

W tle widzę że zostało wystrugane również małe śmigiełko podobne do śmigła pelikana,czy już je testowałeś i jaka jest jego sprawność w porównaniu do śmigła pelikana?.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.