Pioterek Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Funduszy zawsze za mało, ja żeby zbudować następny model PZL P.24 musiałem sprzedać 3 inne mniejsze modele. Życzę przypływu kasy i dokończenia modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Mógłbyś mi powiedzieć ile Ci poszło foli niebieskiej i żółtej na Wichra? Muszę zamówić do mojego :) Silnik jednak padło na Asp .25 gdyż cena Os Maxa mnie powala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Witam: Folię kupuje się na metry lub rolki (przynajmniej tak jest w Lublinie). W rolce jest 2m. Myślę, że powinieneś kupić 1 rolkę niebieskiej (i pewnie Ci coś zostanie) i 1 rolkę żółte, którą musisz racjonalnie gospodarować. Niebieska folia bardzo ładnie się obkurcza, żółta trochę gorzej, ale też jest ok. Zdobienia zrobiłem z folii czerwonej i wystarczy 1 m. Żółta i czerwona folia mają przydomek kolorów Ferrari i dlatego że są intensywne. Skoro wybrałeś spalinę to radzę naprawdę przyłóż się do jakości wykonania pokrycia (zgrzewy łączeń) bo jak pocieknie gdzieś paliwo będzie trudniej poprawić Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Z oklejaniem nie ma problemu, już kilka modeli mam na koncie. Co myślisz o folii samoprzylepnej? Jest u mnie w mieście firma która robi reklamy, ale i znalazłem niedaleko firmę z akcesoriami poligraficznymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Co myślisz o folii samoprzylepnej? Jest u mnie w mieście firma która robi reklamy, ale i znalazłem niedaleko firmę z akcesoriami poligraficznymi. Pytanie nie było do mnie, ale jeśli chodzi Ci o folie Oracal albo Jac to dobrze się kurczą, mają wystarczająco mocny klej i ładnie wyglądają, ale są bardzo ciężkie. Nie polecam ich do pokrywania całej konstrukcji, nadają się tylko do ozdobnienia modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Nie korzystałem do tej pory z innej folii niż Oracover. Kolega wyżej ma doświadczenie. Myślę że drobne elementy ozdobne można z takiej folii wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Fakt, 125g/m2... No ja też oklejam tylko Oracover. Bardzo przypadła mi do gustu i nie ma żadnych problemów z oklejaniem nawet domowym żelazkiem. Teraz szukałem tańszej alternetywy ale ze względu na wagę Oracal odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Pochwal się jak okleisz model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Oracal 641 economy świetnie nadaje się do pokrywania elementów pełnych (oklejonych np balsą), natomiast dla kratownic jest jakby "trwale sflaczały" brak mu sprężystości. Dodatkowo klej wewnątrz się klei Jak jest jakiś kabel, to się przyklei i będzie ciągnął poszycie. Mimo wszystko CCC - cena czyni cuda. 12zł/m2 i wszędzie dostępne w pełnej kolorystyce (odpadają koszty przesyłki). Używam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Oczywiście! Towar zamówiony, pozostało czekać na kuriera. Już prawie miałem zrobionego pilota z ruchomą głową i drążkiem(ale to zabrzmiało:) ) ale nie zmieści mi sie do kabiny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Ja swojego pilota dostałem przez przypadek. Kolega go zamówił do makiety wojskowej i dla niego okazał się za mały a do Wicherka był w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Kilka godzin pracy i mały krok do przodu:) Tylko trochę za szybko zrobiłem ten krok bo zapomniałem wbić nakretki kolowej do skrecenia skrzydeł Ehh... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Możesz zrobić tak jak ja, wkleić w skrzydło śrubę (szpilkę) nylonową M6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Na to nie wpadłem. Coś bede kombinowal. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 U mnie wygląda to tak: DSCN7691 by TeBeWAW, on Flickr Śruby tylko łączą skrzydła, nie ustalają pozycji płata. Do tego są te dwie dziurki, wchodzą w nie kołeczki bukowe wklejone w kadłubie. Żebro przykadłubowe sklejkowe wzmocniłem dodatkową warstwą twardej balsy 3mm, zaś pod miejsca mocowania śrub wkleiłem dodatkowe klocki z bardzo twardej balsy, wiązane z dźwigarami. Poniżej pod światło coś widać :-) DSCN7693 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Kilka godzin pracy i mały krok do przodu:) Tylko trochę za szybko zrobiłem ten krok bo zapomniałem wbić nakretki kolowej do skrecenia skrzydeł Ehh... Znajome kolory, trzymam kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgadnij na czyim modelu się wzoruje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 No zupełnie nie mam pojęcia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Drugie skrzydło zrobione, walczę teraz ze sterem wysokości. Chyba zrobię tak jak Twój. Masz regulowany kąt statecznika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 20 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 Drugie skrzydło zrobione, walczę teraz ze sterem wysokości. Chyba zrobię tak jak Twój. Masz regulowany kąt statecznika? Nie nic nie robiłem przyjąłem tak jak w planach a potem wstawiłem 1 mm podkładkę korygującą. Ale do oblotu było wg. planów Wicherek na pikniku w Biłgoraju: Dzisiaj byliśmy z Wicherkiem i "Puławskim" w Biłgoraju na pikniku. Lotnisko świetnie przygotowane, organizatorzy mili i życzliwi. Piknik rozpoczął strzał z makiety rakiety meteorologicznej. Zjawiło się sporo zacnych modeli a Wicherek wykonał pierwszy lot. . Model latał na pokaz a potem demonstrowaliśmy z młodym Kolegą loty w systemie Trener-Uczeń. "Uczeń" wykonał 90% lotu samodzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi