RAFALR30 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Jeżeli już masz pomysł na ich wykonanie to śmiało je rób. Ja nawet w małym P-51D Mustang (firmy Art Tech) wykonałem klapy i jestem z tej modyfikacji bardzo zadowolony. Lądowanie z wypuszczonymi klapami to czysta przyjemność. http://pfmrc.eu/index.php?/topic/33794-p-51d-mustang-z-art-tech/ post nr 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Właśnie zaczynam budowę tucana ale nie ma nic w instrukcji jak przykleić skrzydła przyklejałes je na stałe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusław Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Skrzydła w Tukanie są wkładane w wyprofilowane części kadłuba i przykręcone wkrętem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Bo mam tak 2 połówki skrzydła i taki jakby brzuch z wytłoczonymi otworami na koła i to sklejam te 2 połówki skrzydła i ten brzuch z otworami na opony tak ? I to pózniej przykręcam tam jak otworze kabinkę jest nakrętka kłowa i taki plastikowy wkręt. Ale tak jak przymierzałem to na wcisk wchodzi w kadłub . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusław Opublikowano 27 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 Czyli masz jak wszyscy tzn. dobrze. Jak połówki modelu skleisz w całość to wszystko się będzie dobrze składać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Połówki modelu to masz na myśli 2 skrzydła ( lewe i prawe ). I ten jakby brzuch tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusław Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Tak Norbert w rzeczy samej. Skrzydło składa się z centropłata i dwóch połówek skrzydeł doklejanych doczęści środkowej (centropłata), świetnie do siebie pasują a ich klejenie to czysta przyjemność jak zresztą wszystkich modeli Multiplex-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Dzięki boguslaw a na cos jeszcze mam zwrócić uwagę przy składaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusław Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Witaj Norbert, ja po prostu skleiłem model jak instrukcja mnie prowadziła i z niczym nie miałem problemów. Mam tylko obawy co do podwozia (nasze lotnisko jest trawiaste), ale może to tylko moja zbytnia ostrożność. Wszystko okaże się w nowym sezonie modelarskim. Życzę dużo przyjemności ze składania modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Kadłub sklejałeś CA czy żywicą bo ja po ostatnim klejeniu mam dość tych oparów poza tym nie ma pola manewru zeby równo załączyć połówki kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusław Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Hi. Model sklejałem CA średnim i rzadkim wraz z aktywatorem posiłkowałem się również żywicą 5 min.i klejem na gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 jak juz wczesniej pisalem polecam CA Loctite - numer przeczytaszw jednym z wczesniejszych postow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Możesz opisać co kleiłes zywicà a co hot glutem bo ja zamierzam dźwigary wkleić na żywice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 hot glutem wklejalem tylko serwa, jak sie uzywa CA w zelu to dzwigary mozna nim tez spokojnie wklejac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Ok zobaczymy jeszcze co Boguś wklejał na żywice Jak pogoda bedzie dobra taka jak teraz to w czwartek oblot tucana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Model mega wdzięczny. Ja ze swojej strony gorąco polecam, mimo że go jeszcze nie posiadam na stałe w swoim hangarze (trzeba będzie coś rozbić aby zwolniło się miejsce). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusław Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Możesz opisać co kleiłes zywicà a co hot glutem bo ja zamierzam dźwigary wkleić na żywice hot glutem wklejałem tylko serwa, jak się używa CA w żelu to dźwigary można nim tez spokojnie wklejać Witam, CA skleiłem prawie cały model łącznie z dźwigarami (kleją się bajkowo), żywicy ( rozrzedzonej ) użyłem do klejenia szkieletu (rdzenia sklejkowego kadłuba), klejem na gorąco zamontowałem serwa w ogonie,a w skrzydłach na silikon, trytkami przygwoździłem regiel i dodatkowego BEC-a, zmieniłem również śrubki mocowania podwozia głównego na lepsze gatunkowo (w zestawie raz zakręciłem i odkręcić nie mogłem). A już na koniec komorę podwozia głównego wzmocniłem włóknem szklanym jedna warstwa przyklejona na CA (tzn zamiast żywicy CA) i to tyle panowie w temacie klejenia TUKANA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 A jak panowie macie zrobione e pointy tzn wychylenia sterów . Bo mój tukan juz stoi na kołach. I pozostało tylko to ustawić bo to co znalazłem w instrukcji to mi sie wydaje trochę mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 o co pytasz? jakie katy wychylenia powierzchni sterowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpieg Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi