Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

prośba o poradę. Konfiguruję skrzydło z czterema serwami - klapy i lotki. Lotki działają bez problemu, a klapy chciałem ustawić na przełączniku 3-pozycyjnym. Próbowałem dwóch opcji - przełącznik przypisany na sztywno w zakładce mixery do kanałów odpowiedzialnych za klapy (7 i 8 ) i w drugim wariancie dodane wejście sterujące klapami, do którego przypisałem przełącznik SA i w zakładce mixery jako źródło, zamiast wpisanego na sztywno przełącznika, dodałem wcześniej utworzone wejście. Reszta bez zmian, czyli zakres -100 do +100, krzywe itd. Na monitorze kanałów widać jak przełączam przełącznik, że oba przypisane kanały wychylają się zgodnie z założeniem -100, 0, + 100, ale serwa nie reagują. Na próbę sparowałem jeszcze odbiornik z programem z innego modelu, w którym mam ustawione działające skrzydło z czterema serwami (klapy sterowane drążkiem gazu) i serwa  zaczęły wychylać się poprawnie, czyli kwestia połączeń w modelu jest ok.  W trakcie pisania posta przyszło mi jeszcze na myśl dodanie w zakładce mixery dodatkowych linii dla kanałów klap (7 i 8 ) z krzywą ustawioną na MAX i jakąś ustaloną wartością dla SA wychylonego w górę i SA wychylonego w dół, ale nie wiem czy to coś zmieni, skoro w bieżącym ustawieniu na monitorze kanałów widać poprawne wychylenia po użyciu przełącznika. Czy macie jakieś pomysły co robię niewłaściwie?

Opublikowano

Pokaż ustawienia: tryby lotu (FLIGHT MODES), wejścia (INPUTS), miksery (MIXES) oraz szczegóły ustawienia tych dwóch mikserów, wyjścia (OUTPUTS).

Samo podłożenie SA jako źródła w mikserze jest wystarczające - nie jest wymagane ustawianie go w wejściach i przechodzenia przez krzywe:

image.png.ac8c6ca5eeb068877b2ab91a2e2250e9.png

Ewentualnie któraś z wag (lub obie) na -100, zależnie od sposobu montażu serw.

Opublikowano

Ok, po południu będę mógł podesłać zdjęcia. Trybów lotu nie ruszałem, więc mają domyślne ustawienia. Wyjścia także mają domyślne zakresy, niczego nie zmieniałem. Miksery są aktywne dla wszystkich faz lotu, bo to byłą jedna z rzeczy, którą sprawdzałem próbując dojść dlaczego nie działa, chociaż powinno ;) Pewnie powód jest błahy, ale póki co nie udało mi się go rozgryźć.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.