Gość Columb Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 No właśnie o to mi chodzi, a do głowy mi nie przyszło że może to mieć związek z aktualizacją (obecnie mam bodajże 2.0.7) a słysząc w locie alarm rssi modelu szybowca o wadze 3 kg raczej nie da się latać spokojnie. Dla tego moje kroki poszły w stronę wymiany anteny - może się okazać że niepotrzebnie. Tak czy siak, jeśli nie potwierdzi się ten fakt do czasu ulotnienia modelu, to sprawdzę zasięg z wersją obecną i tą przed 2.0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Polecam test jaki ja zrobiłem .. model na mniej więcej 3 czy 4 metry w górę (balkon itp.) i wędruj w pole sprawdzając co się dzieje. Najlepiej jakby ktoś inny był przy modelu z krótkofalówką (telefonem). Obecne wskazania RSSI są dla mnie co najmnije bzdurne, żeby gorzej nie nazwać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaccy1 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Jutro jadę na zbocze, ale w piątek zrobię testy będę więcej wiedział. Ja w Taranisie mam wgrane 2.08. Na wersji 1.XX nie sprawdzałem. Narazie latam na odbiornikach bez telemetrii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti777 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 To może ja napiszę swoje doświadczenie z moim taranisem kilka dni temu otrzymałem paczkę z brc ta z walizką i odbiornikiem x8r firmware było chyba 1.9 ale dokładnie tego nie sprawdzałem i jak zacząłem walkę z mikserem i wszystko było na wierzchu tzn. Odbiornik leżał na skrzydle to cały czas mi krzyczał ze zanik telemetri krytyczny zasięg wiec zrobiłem upgrade do wersji najnowszej 2.0.8 bodajże i nic się nie zmieniło ale jak już się uporalem z miksami i schował em wszystko do środka anteny równolegle przy sobie wszystko ucichlo. Niestety nie sprawdzałem na odległość w sobotę jak wiatr zmaleje i nie będzie padało to sprawdzę jak będzie z dystansem i czy będzie dalej krzyczeć. note3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 To normalne, że Ci zanika link jak masz nadajnik przy odbiorniku. Anteny odbiornika to raczej prostopadle - temat wałkowany x razy, poszukaj. Przed lotem zrób test naziemny ze zmniejszoną mocą co by czasem nie ganiać po okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Widocznie miałeś aparaturę zbyt blisko odbiornika ... jak coś robisz to oddal się ze 2 metry od modelu bo zatykasz tor odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti777 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 A to tego nie wiedziałem. A anteny jak mają być najlepiej ułożone ? W środku kadluba note3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 prostopadle do siebie, nie powinny sie dotykac ani nie powinny isc bezposrednio obok i rownolegle z kablami pradowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Najlepiej to na zewnątrz, a jeśli masz kadłub węglowy to już musowo, ale z tymi antenkami pcb nie jest to już takie łatwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Nowa wersja odbiorników ma odpinane i wymienne antenki. Te PCB można wymienić na normnalne, kosztują coś około 8 zł za sztukę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Wiem, tylko ponoć te antenki pcb poprawiają zasięg o ok. 20% - nie sprawdziłem, nie potwierdzę. Dla mnie ich wymiana na zwykłe jest trochę bez sensu, chyba że te odbiorniki są przeznaczone do latania przy nodze o czym nigdzie nie jest napisane albo jest to zabieg marketingowy mający tylko poprawić sprzedaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Myślę, że to dobry pomysł. Przypomniało mi się o tym jak wspomnieliście o wyprowadzeniu antenek na zewnątrz. Jak kadłub węglowy to dwie dziurki, PCB przyklejamy do kadłuba a antenki przeprowadzamy przez i wtykamy w odbiornik Druga rzecz .. myślę, że te odpinane będą mniej narażone na uszkodzenia. W razie kraksy raczej się wypną z gniazda niż ukręcą. Przez moje niedopatrzenie lekko poturbowałem Phoenixa, który zaraz po starcie stracił kontrolę. Po późniejszych oględzinach zauważyłem, że antenka była obruszana przy samej obudowie i przerwany był ekran po całym obwodzie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Dodam do dyskusji moje "trzy grosze". W maju tego roku opisywałem moje problemy z zasięgiem (wklejałem filmik itp itd) i "powiesiłem wszystkie psy z okolicy" na Taranisie bo rozbiłem model i jakoś tak trochę odechciało mi się... Parę tygodni temu jednak zabrałem się za naprawę tego uszkodzonego modelu i okazało się, że to nie kwestia nadajnika czy odbiornika tylko... USZKODZONE SERWO powodowało zwarcie i wyłączanie odbiornika na parę, paręnaście sekund co powodowało brak kontroli nad modelem. Serwo zamieniłem i wszystko wróciło do normy (oprogramowanie radia nie zmieniane od stycznia). Niestety ciąg nieszczęść mnie nie omija bo w ubiegłą sobotę podczas lotu zapalił mi się regler w szybolku... Cudem wylądował i uratowałem model. Z elektroniki została kupa złomu i kabina od środka wypalona. Jak będzie trochę czasu to zmontuję parę fotek i wstawię - na dziś muszę odreagować. Pozdrawiam wszystkich . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti777 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 prostopadle do siebie, nie powinny sie dotykac ani nie powinny isc bezposrednio obok i rownolegle z kablami pradowymiDziękuję za poradę tylko będę miał problem ustawić prostopadle w szybowcu note3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Ja wyznaję zasadę, że anteny w odbiorniku powinny być zamocowane jak najtrwalej, a pomysł z wypinaniem i wpinaniem anten w odbiornik nie jest dobry - ich złącza po kilu spięciach/rozpięciach przestają trzymać i możemy mieć niezłą niespodziankę np. w locie, a dodatkowo wiąże się to z otwieraniem odbiornika. Przezorni wręcz lutują anteny bezpośrednio do płytki i zalewają to jeszcze hotglutem. Wg mnie te antenki pcb to jakaś porażka jeśli chodzi o możliwości ich montażu poza modelem, a długość samych przewodów raczej nie pozwala zamontować ich jakoś dalej od odbiornika i reszty kabli. Jeśli okaże się że te antenki pcb to pic na wodę to je zastąpię ogonkami ale nieco dłuższymi co by wystawały z modelu i raczej na stałe. Pewno pojawią się zaraz głosy że wszystko możemy poprawić/dopracować ale my tu nie o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Nie no spoko tylko zastanawiam się po co mamy je kilka razy wpinać / wypinać aż padnie złącze ? Wystarczy, że same się wypną przy krecie zamiast tajemniczo urwać w środku izolacji i zrobić psikusa w następnym locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Np. zmieniając rozkład wyposażenia lub samo wyposażenie albo np. remontując model po krecie? Myślę, że gdyby producent przewidział i chciał nam ułatwić ich wystawianie za model to zapodał by jakieś sensowne rozwiązanie. Ja mam odbiornik z reguły za wszelkimi bebechami i ląduje on w kadłubie dość głęboko bez jakiegoś łatwego dostępu do niego. Myślę, że tu nie ma jakiegoś jednego najlepszego rozwiązania dla wszystkich. Lepiej mieć tylko świadomość pewnych rzeczy zanim się coś zrobi a prawda jest taka że te złącza nie są jakieś szczególnie trwałe ani mocne. Każdy zrobi jak chce, ja tylko napisałem jaką wyznaję zasadę i na tak newralgiczne rzeczy jak anteny może i jestem uczulony ale prawda jest taka że nie latam piankami tylko modelami 3kg i to kilkaset metrów nad głową więc kwestie bezpieczeństwa mają u mnie priorytet nad takimi rozwiązaniami. Rżniemy nieźle offtopa - skasuj jak uznasz za stosowne Priorytetem dla mnie jest teraz potwierdzeni Twojej teorii o problemach ze wskazaniami rssi po aktualizacji, gdyż szukam jakiegoś rozwiązania tej kwestii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 To nie teoria, absolutnie nic nie insynuuję tylko piszę o swoich doświadczeniach po aktualizacji Żeby nie było, że sieję panikę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Columb Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 To nie teoria, absolutnie nic nie insynuuję tylko piszę o swoich doświadczeniach po aktualizacji Żeby nie było, że sieję panikę ... Nie, nie to miałem na myśli Nie spotkałem się z taką informacją nigdzie i nie przyszło mi to nawet do głowy a traktuję taką możliwość jako bardzo prawdopodobną. Wiec jak ktoś tu coś sensownego wyklaruje w tej kwestii to będę happy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi_72 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Ja po aktualizacji do 2.08 nie zauważyłem zmiany w alarmach RSSi. Jak na razie sprawdziłem tylko na czterokanałowym odbiorniku w małym depro elektryku. Sprawdzałem też logi zapisane przed aktualizacją i zakładając , że latam w podobnych odległościach to odczyty rssi są prawie takie same. A teraz pytanie z innej beczki do speców od dzwięków. Po aktualizacji( z 1.52 do 2.08) trochę rozjechały się dzwięki odliczania czasu. Wszystko już prawie ogarnąłem oprócz zaginionego słowa "dwie". Taranis zamiast mówić "dwie minuty" gada tylko "minuty". W katalogu z dzwiękami jest plik w którym jest słowo "dwie" ,ale nie chce go odczytać. Może ktoś już przerobił ten problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi