idfx Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Póki co nic nie będę poprawiał jak dziala jak powinno (poza wspomnianymi drobnostkami) .. Mam uraz do takich pochopnych decyzji .. Microsoft nauczył mnie, ze czasem warto poczekać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Kacper bo się obrażę ... nie porównuj opensourca z małym miękkim... z 17 tysięcy powodów - to jest nieporównywalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jak coś działa i nie miałem kłopotów to zostawiam i tyle Obecnie się przejechałem na Nexusie 7 (tablet) .. byłem zmuszony do załadowania nowego Androida i okazała się jedna wielka kupa. Bateria schodzi 2 razy szybciej niż wcześniej, aplikacje MEGA zamulone i ekran wciąż pulsuje jasnością od max do połowy. Dokładnie to samo występuje u znajomych, którzy go załadowali do Swoich telefonów ... wolę więc być ostrożny i dla zasady nie ładować najnowszego softu bo i po co jak stary ma się wyśminicie ? co do Microsoftu ... to jest od lat najlepsza lekcja, że nie warto ładować się od razu w nowe update'y .. po czasie owszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Na chwile obecna wiem, ze te wskazania i alarmy są o d....pe potluc. Testy z checia przeprowadze w warunkach polowych, ale z doświadczenia juz wiem, ze nie ma po co .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz.smolarek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jeśli chodzi o upgread'y to zależy czy planujesz używać telemetrii. W sumie ze swojej aparatury od początku byłem zadowolony i błędy firmware'u też nie były zgłaszane. Przyszedł jednak ten moment kiedy byłem zmuszony do załadowania nowego firmware'u zarówno do Taranisa jak i odbiornika. Zmusił mnie do tego czujnik GPS, który dopiero ożył po tych zabiegach. Obecnie mam wersję r2940 i jeśli nie będę musiał to nie planuję jej zmienić. Tak w ogóle fajnie, że się pojawiłeś bo już rozmyślałem gdzie tam przepadłeś Pozdrawiam ! Dzięki za miłe ponowne przywitanie Niestety, byłem zajęty masą innych spraw, tylko nie modelarstwem. Wreszcie mam znów trochę czasu, więc wracam do żywych! Na dziś planuję odpalenie quadcoptera na APM2.6 i tylko z tego powodu rozważam, czy muszę zrobić upgrade. Z twojej odpowiedzi i jpd wynika, że nie. Więc zostaję przy tym co mam i myślę, że niedługo pokażę swoją nową zabawkę. PS. Pioneera udało mi się połamać, Patyczaka niestety też uszkodziłem. Ale będę reanimował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr z W. Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Witam od niedawna jestem posiadaczem taranisa plus przeczytałem dziś cały ten dział i mam wiele pytań a dziś zadam jedno : czy to jest normalne że po przeniesieniu odbiornika X8R do innego modelu musiałem go ponownie bindować z radiem czy coś jest nie tak taka sytuację miałem własnie u siebie i trochę mnie to zdziwiło choć doświadczenia z radiami procesorowymi nie mam żadnego dzięki za odpowiedz Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr z W. Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Super dzięki za odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Kacper, nie chodziło mi jako tako o sprawdzenie samego zasięgu co sprowokowanie sytuacji gdy to piknięcie wydaje nadajnik Wiem wiem :-) jutro nad tym popracuje .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Kacper, nie chodziło mi jako tako o sprawdzenie samego zasięgu co sprowokowanie sytuacji gdy to piknięcie wydaje nadajnik Otóz to , powtórzenie problemu czy też zdarzenia w kontrolowanych warunkach odpowiada co kogo boli ... tak to kicha ... Pogoda zdecydowanie sprzyja experymentom z radiem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Hehe u mnie biało, kolejna Wielkanoc ze śniegiem. Ważne, ze nie wieje to raczej cos wreszcie polatam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Testy "mieszkaniowe" nie wychodzą .. W tym samym pokoju mam RSSI 92 a w sąsiednich pokojach spada do 79. Nie pomaga zakrycie odbiornika garczkiem i inne podobne manewry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Będzie chodził testy robilem umieszczajac model na tarasie na wysokości około 1,5 metra a z aparatura pojechalem na około kilometr i dalej odchodzilem polami na granice telemetrii. W polowie mialem kilka drzew i wysoka kukurydze. Przez krotkofalowke upewnialem się, ze serwa w modelu wciąż pracują. Alarmy zanizylem by w końcu przestały się odzywać bo niepotrzebnie stresuja, żeby juz gorzej nie napisac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychoo Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 nie sądzę żeby był to konkretnie problem z taranisem... do T9X wrzuciłem soft(er9x) obsługującym telemetrie FrSky na ekranie i niestety mam podobne doświadczenia z rssi... Telemetrię natomiast cenię przede wszystkim z powodu możliwości kontrolowania napięcia w modelu przez analogowy port odbiornika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Jak robiłem testy to na range check miałem prawidłowy zasięg czyli rssi powyżej 40 do ok 150 m - model na ziemi. Jak dla mnie to aż nad to ... A co do czytania telemetrii i jej sprawności: działa to jak najbardziej prawidłowo - alarm ustawiasz jak chcesz tylko jak ustawisz na 25 i ci zabrzęczy to jesteś w czarnej d.... a jak ustawisz na 45 to masz nadpobudliwą reakcję ale zawsze jesteś bezpieczny. Co kto lubi. Kacper a Acan nie masz przypadkiem gdzieś timerów ustawionych z pikaniem albo jakoś tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 ale jak model około 100 metrów ode mnie a alarmy ustawione na low 50 i critical 30 i na zmianę mi gada RSSI low i critical niczym kierunkowskaz w aucie to chyba juz nie jest fajnie i prawidłowo ? Tak jak pisalem, z testów wiem, ze mam duuuuzy zwapas zasięgu i prędzej modelu nie zobaczenia jak się oddale a telemetria swoje i wręcz nakazuje przerwać loty .. Nie ma żadnych timerow itp. przejrzalem wszystko co możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Moim zdaniem masz coś dziwnego ... latam niektórymi modelami do 500m i od czasu do czasu w gównianej konfiguracji anten daje mi RSSI low ... ustawione mam chyba 45 i 40. Critical nie miałem nigdy Rzadko spada mi ponizej 55. Kirah stwierdził ze najsensowniej co zrobić to ustawić alarmy do sensownego poziomu zbadanego przy pomocy range checka + jakiś zapas niewielki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 No to cos mam nie tak, ale ważne ze nie odzwierciedla to rzeczywistego zasięgu. Problem występuje na każdej dotychczasowej wersji firmware'u, który do tej pory ladowalem i na ponad 10-ciu odbiornikach .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 A odbiorniki i modłyły nadawcze na jakim macie oprogramowaniu ? 45m - dupy nie urywa mi zaczynał płakać na ca 80m-90m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 http://lmgtfy.com/?q=xjt+firmware+upgrade Ze nie wspomnę iż eurokołchoz wymusił na nas zmienę firmware w obu modułach - od stycznia tego roku. Z oprogramowanie er9 (chyba tak sie ono nazywa) mozna to zrobić (chodzi o moduł) z poziomu radia - oba trymery poziome na zewnatrz i właczasz. odmiennie jak uruchamianie bootloadera radia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Nie wiem nie używam ER9 poszukaj co i jak i w jakiej wersji, BTW Ty masz Taranisa , Jeśli tak to również w wersji niestabilnej Opentx 2.0.99 jet mozliwosc upgradu modułów nadawczych : Lista plików na karcie w trybie normalnym, wybierasz wirmaware moduły z rozszerzenie frk i pyta który upgradowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi