jpd Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Z pół roku temu albo dawniej kumpel miał podobny problem z tym wielofunkcyjnym czujnikiem. Na najnowszym sofcie można mieć i całościową daną i poszczególnych cel tyle ze nie uzyskuje się tego wprost (nie z automatu odczytu czujników) ale przez ustawienie dodatkowych czujników : http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?t=7266 i wiele innych linków w wujku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 nie moge zmusic taranisa do wspolpracy ze skryptami, nie widzi plikow w katalogu /SCRIPTS/nazwa_modelu/plik.lua z poziomu apki jak ogladam katalogi to wszystko jest, jak chce wybrac w telemetrii skrypt to pisze ze nie ma plikow skryptpow na karcie SD firmaware pod lua (opentx-taranis-haptic-noheli-lua-pl) sciagnalem (2.1.8), nazwa modelu jest bez spacji... nie wiem juz co jest, ma ktos pomysl? EDIT: mam sam znalazlem wbrew temu co jest na tej stronie http://www.open-tx.org/lua-instructions.html skrypty dotyczace telemetrii maja sie znalezc w katalogu /SCRIPTS/TELEMETRY/ wtedy sa widoczne, trzeba przyznac ze skrypty daja ogromne pole do popisu. Tutaj maly przyklad jak moze wygladac jeden z ekranow telemetrii (2 timery, wysokosc, stan baterii) a wszytko modyfikowalne przy okazji od wersji 2.1.xxx nalezy zaciagnac tez nowy voice pack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elaniusz Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Witam serdecznie; Mam pewien problem (chyba). Wymieniłem w moim taranisie jeden potencjometr na przełącznik 6-pozycyjny i kiedy przełączam to wartość, która mi się wyświetla nie jest symetryczna. Mam mniej więcej tak: -100, -74, -67, -56, -33, 100. Jak to wygląda u Was. Chce tym zmieniać tryby w Pixhawk i boję się, że różnice są zbyt małe. Mam zepsuty przełącznik? kupowałem taki: http://77hobby.pl/frsky-przelacznik-6-pozycyjny-obrotowy-p-18.html Za pomoc dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 25 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 U mnie jest podobnie. Ale to nie jest problem. Przepusc to przez krzywa a w zasadzie lamana i przestaw na takie wartosci jaki ci pasuja po to jest krzywa wielopunktowa w Twoim wypadku 6 punktowa. I tak to do pixa musisz podac kanalem a to wymaga miksera. Jako zrodlo przelacznik i krzywa w mikserze zalatwia sprawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar1967 Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Potwierdzam, ten typ tak ponoć ma, a rozwiązanie problemy podał Jacek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 przy okazji od wersji 2.1.xxx nalezy zaciagnac tez nowy voice pack Chyba zrobiłem jakiś błąd - zaciąnąłem nowy voice pack (http://voices-21.open-tx.org/opentx-taranis/pl/ ) i kicha bo pani nie podaje metrów tylko miliampery. Gdzie można zaciągnąć prawidłowy zestaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Nie testowałem u siebie, ale słyszałem że jest problem rozjechanych wszystkich jednostek miar. np jak chcę usłyszeć mah to trzeba wybrać jednostkę ft = stopa itd, trzeba szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Oj zaczynam żałować, że wszystko uaktualniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenerek Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Też mam wysokość w miliamperach, ale to moja wysokośc i nikt takiej nie ma 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Już raz to przerabiałem i znowu się wpakowałem w to samo bagienko. Czy może ktoś gdzieś ma gotowe poprawione pliki bo jakoś zaczynają mi ręce opadać. Zamiast latać będę siedział i szukał METRÓW w radiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Witam, Czytam, czytam i doszukać się nie mogę... Rozważam zmianę TGY9Xv2 na Taranis X9D PLUS... Nadajnik Taranis ma możliwość instalacji dodatkowego modułu nadawczego. Czy spotkał ktoś moduł do Taranisa pozwalający na współpracę z odbiornikami Turnigy? Nie chciałbym wymieniać wszystkich odbiorników, zwłaszcza że FrSky do bardzo tanich nie należą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Witam, Czytam, czytam i doszukać się nie mogę... Rozważam zmianę TGY9Xv2 na Taranis X9D PLUS... Nadajnik Taranis ma możliwość instalacji dodatkowego modułu nadawczego. Czy spotkał ktoś moduł do Taranisa pozwalający na współpracę z odbiornikami Turnigy? Nie chciałbym wymieniać wszystkich odbiorników, zwłaszcza że FrSky do bardzo tanich nie należą. Wyjmiesz moduł z TGY, wkładasz do Taranisa i już. Potrzebna będzie modyfikacja anteny. Ewentualne moduł flysky który współpracuje z odbiornikami z tgy/hk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Witam, Czytam, czytam i doszukać się nie mogę... Rozważam zmianę TGY9Xv2 na Taranis X9D PLUS... Nadajnik Taranis ma możliwość instalacji dodatkowego modułu nadawczego. Czy spotkał ktoś moduł do Taranisa pozwalający na współpracę z odbiornikami Turnigy? Nie chciałbym wymieniać wszystkich odbiorników, zwłaszcza że FrSky do bardzo tanich nie należą. Z TGY9xv2 bezboleśnie możesz się przesiąść na TGY i10. Obsługuje wszystkie odbiorniki po starszej siostrze. Osobiście sprawdzałem na 9ch/6ch i 3ch. Bardzo fajne radio, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Wyjmiesz moduł z TGY, wkładasz do Taranisa i już. Potrzebna będzie modyfikacja anteny. Ewentualne moduł flysky który współpracuje z odbiornikami z tgy/hk. Czy moduł nadawczy Flysky FS-RM002 dla FS-GT3 FS-TH9X Turnigy 9Xpro będzie odpowiedni? Czy może ktoś to testował, albo używa takiego zestawu... Pozdrawiam Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komar1967 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Tak, będzie odpowiedni. Testowałem- działał. O ile pamiętam coś tam trzeba podpiłować, kawałek plastiku od pokrywki modułu, bo bez tego nie wchodził do końca. W Taranisie są trochę za wysokie piny. Ale to tylko drobna kosmetyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exu Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Witam Mam do Was prośbę, nie mogę ustawić Taranisa x9e aby poprawnie działał z kill switch tzn: Podłączyłem Kill switch do kanału 8 w odbiorniku, stworzyłem w menu mixery nową linie ze źródłem przełącznika (3 poz) -100 0 100. Takie ustawienie powoduje że przy zmianie pozycji przełącznika kill switch odbiera sygnał i wszystko jest cacy ale... ale na około 3s po czym kill switch gaśnie, a ja nie mam zasilania na zapłonie... Mało tego powrót przełącznika góra dół nie włącza z powrotem zapłonu od razu, trzeba nim machać przypadkową ilość razy aby kill switch zaczął działać, na znowu coś około 3s i tak w kółko. Napomknę że ustawiłem tak samo pompę do dymu tyle że na przełączniku (2 poz) i kanale 7 chodzi bez najmniejszego problemu tak długo aż nie wyłączę jej znowu przełącznikiem, i włącza się za każdym razem a nie za X następnym przełączeniem. Zmiana przełącznika z 3 poz na 2 poz nie przyniosła efektów rekcja jest tak sama 3s działa a później kaplica. Przy podłączeniu testera serw zamiast odbiornika cały system działa dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Potestuj to tak : 1. Zamiast kill swatcha podłącz serwo i zobacz zachowanie tego serwa - to pozwoli wykluczyć bądź potwierdzić problem po stronie zestawu radio - odbbirnik. W przypadku potwierdzenia problemu po stronie odbiornika 2. Zobacz co podaje monitor sygnałów na kanałach na radiu - jeśli tu jest ok to konfiguracja jest ok to prowadzi do problemów z odbiornikiem -> 3. Zmień kanał na inny np ten właśnie od dymu i zobacz jak to działa. Jeśli działa a na 8 nie działa czyli uwalony jakoś 8 kanał odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exu Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Dziękuje za odpowiedź - przetestowałem i zwariowałem... 1 - Serwo zachowuje się prawidłowo -100 0 100 na przełączniku 3 poz i 8 kanale tak samo jest ok na 2 poz i 7 kanał (dym) 2 - Monitor kanałów pracuje prawidłowo pokazywane wartości się nie zmieniają bez tykania przełącznika 3 - Kill switch zmieniony na kanał 7 i przełącznik 2 poz reakcja bez zmian tzn działa przez 3s i gasnie, nie odpala za pierwszą zmiana przełącznika a losowo za 2, 5 lub 10 Pierwsze co mi przychodzi do głowy coś mam źle polutowane, lub nie tak jest podłączone ale jak podłączam serwo tester wszystko działa jak należy, układ poniżej: Zapłon -> BEC (zapłon do max 6v) -> kill switch -> odbiornik (przy czym zapłon ma swoje osobne zasilanie podłączane do kill switcha, a odbiornik swoje z drugiego pakietu) http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17063__Opto_Gas_Kill_Switch.html?strSearch=kill%20swit%20ch http://www.goodluckbuy.com/emax-3a-ubec-5a-burst-selectable-5-or-6-volt-output-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Czekaj czekaj coś mi się mocno nie podoba w Twoim układzie... Dlaczego bez jest między zapłonem a kill switchem ??? Moze to kwestia innego zrozumienia ale : Zapłon <-Kill-Switch <- źródło zasilania (BEC czy po prostu - pakiet - ja bym sie nie cykał tylko podpiął 2S life no albo 5x NIMH ) ^ | Sygnał PWM Wyeliminowałbym BECA przynajmniej na czas testów. Mogłeś tez coś z kabelkologią pomerdać no wspólna masa 2ch obwodów które mają być optoizolowane. Jak podłączasz tester serwa to ten błąd znika ... Birać jednak pod uwagę testy jakie wykonałś i ich rezultaty nie jet to problem taranisa jako takiego... Ja uzywam podobnie jak TY kill switcha z Taranisem to prawda killswitch REXCELA czy jak sie tam ta firma nazywa... i działa bez pudla. Nawiasem mówiąc mam bardziej pop... układ sygnału Odbiornik -> SpRacing F3 -> PCA9685 -> Elementy wykonawcze.. Ale mam 16 kanał na bardzo miękko. a jakbym sie uparł to 32 albo i wiecej elementów wykonawczych sterowanych niezależnie. Ale to opowieść na inną bajkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Dziękuje za odpowiedź - przetestowałem i zwariowałem... 1 - Serwo zachowuje się prawidłowo -100 0 100 na przełączniku 3 poz i 8 kanale tak samo jest ok na 2 poz i 7 kanał (dym) 2 - Monitor kanałów pracuje prawidłowo pokazywane wartości się nie zmieniają bez tykania przełącznika 3 - Kill switch zmieniony na kanał 7 i przełącznik 2 poz reakcja bez zmian tzn działa przez 3s i gasnie, nie odpala za pierwszą zmiana przełącznika a losowo za 2, 5 lub 10 Pierwsze co mi przychodzi do głowy coś mam źle polutowane, lub nie tak jest podłączone ale jak podłączam serwo tester wszystko działa jak należy, układ poniżej: Zapłon -> BEC (zapłon do max 6v) -> kill switch -> odbiornik (przy czym zapłon ma swoje osobne zasilanie podłączane do kill switcha, a odbiornik swoje z drugiego pakietu) http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__17063__Opto_Gas_Kill_Switch.html?strSearch=kill%20swit%20ch http://www.goodluckbuy.com/emax-3a-ubec-5a-burst-selectable-5-or-6-volt-output-.html Witaj A spróbuj w ten sposób - przypisz np do przełacznika SF kanał 8 w mixerach w wierszu "source" - wejdź w "specjal funkcjon" edytuj ustaw w SF1 druga kolumna przypisz SF w następnej kolumnie wybierz "overrride" i trzecia kolumna kanał na którym masz gaz np CH1 i sprawdz czy zadziała ci kill swich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi