Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Deem: udało się rozwiązać problem jednostek?

Nie, nie udało się i właściwie to odpuściłem.  W sumie chodziło o to by dane z taranisa przesyłać do trakera antenowego. Jak wcześniej pisałem, dane o pozycji spływające z pixhawka, przesyłane dalej przez S.port, są prawidłowe, a traker podłączony do nadajnika czyta i wyświetla je prawidłowo. To co znajduje się na wyświetlaczu nadajnika mogło by przydać się do ew. lokalizacji modelu. Co zastanawia to gdy dane spływają z Nazy to na wyświetlaczu taranisa jest ok.

Opublikowano

Zaktualizowałem sobie odbiorniki serii S i włączyłem QuickMode do stabilizacji. Niestety wg instrukcji można przypadkiem w trakcie lotu wywołać self-check i utracić panowanie nad modelem na kilka sekund... idzie to tym, że kanał 12 odpowiada za "urgent mode: auto level mode) oraz za self-check (trzykrotne przejście przez chyba poziom 0).

By mieć dostęp także do self-check (na chwilowym SH) oraz mieć możliwość to auto-level (także na chwilowym SH) bez przypadkowego załączenia self-check, trochę pokombinowałem.

Oczywiście możliwości skonfigurowania jest wiele, ja tylko przedstawiłem, jak zrobiłem u siebie - może się komuś przyda.

Jako pierwsze, SA w pozycji do góry u mnie oznacza >wyłączony silnik< (kanał 3: THR jest na stałe -100).

Przełącznik SE odpowiada za tryb stabilizacji: na dół wyłączony, środek stabilizacja, do góry auto-level.

Lewy suwak L1 odpowiada za poziom / czułość stabilizacji.

By wyzwolić self-check SA oraz SF muszą być w ustawieniu do góry, wtedy SH wyzwala przejścia na kanale 12.

Poniżej screeny z ustawień:

Logical Switches:

post-20251-0-83606900-1518713268_thumb.png

Special Functions:

post-20251-0-67156000-1518713291_thumb.png

Outputs:

post-20251-0-86879300-1518713286_thumb.png

Mixex:

post-20251-0-04896600-1518713273.png

oraz odpowiednie ustawienia dla nich:

type:

post-20251-0-52309700-1518713282.png

auto level:

post-20251-0-61625300-1518713277.png

Pozdrawiam

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj dotarła do mnie paczka z aparaturą taranis, niestety ale w zestawie nie ma ładowarki do pakietu. Czy mogę użyć zasilacz od futaby? Oznaczenia na zasilaczu ; 4.8 /9.6V 55mA. Nie chce wyciągać za każdym razem pakietu tylko chce podłączyć zasilacz bezpośrednio do aparatury.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Panowie mam pytanie czy jest możliwość aby w taranisie zaprogramować aby gaz był na 1 przełączniku powiedzmy 3-pozycyjnym? szukałem próbowałem no i nie mogłem ustawić:( pomożecie:) ??

Opublikowano

W oknie mikserów na kanale gazu przypisanie "Źródło" zamiast drążka podać "pstryczek" np. SA

post-12550-0-91096500-1520967161.jpg

Opublikowano

hej

no właśnie tak zrobiłem, i dodatkowo miksy i też nie działa, jak podłączam baterie pika silnik jakby był włączony, ale nic nie kręci:(

Opublikowano

Może zrobisz zrzut z ekranu z np. Companion?

Masz ustawiony "bezpiecznik" na gaz?

Opublikowano

W oknie mikserów na kanale gazu przypisanie "Źródło" zamiast drążka podać "pstryczek" np. SA

No i jeszcze ustaw odpowiednio pozycję przełącznik, SA góra, dól lub --

Opublikowano

No i jeszcze ustaw odpowiednio pozycję przełącznik, SA góra, dól lub --

Taki ruch to "O jeden most za daleko"?

Równie dobrze zamiast pstryczka w Źródło może podać dowolny potencjometr i co w takim wypadku?

W ramach treningu proponuję zdefiniować nowy model i na sucho psuć kanał gazu aż przestanie reagować...

No chyba, że ja mam wariackie radio, że na takie ustawienia gaz reaguje.

Opublikowano

Tomek też tak mam w mixach, i jak usunę w mixach przełącznik, ponawia sie sytuacja, podłączam baterie i silnik pika i pika jakby był załączony od razu, niestety screena nie zrobie gdzieś kabel mi kabel zaginął :( jutro dokładniej poszukam

Edit

Pokombinowałem trochę z mixami i udało się:) tylko jeszcze muszę poszperać aby na 3 pozycyjnym przełączniku był gaz w dwóch trybach prędkościowych, jezeli się da:)

Dzięki za pomoc na was zawsze można liczyć :)

Opublikowano

Kolego Bartku. Właśnie ustawiłem mikser tak jak pisał kolega Jerzy i wszystko działa. Podejrzewam że problem jest z zaprogramowaniem ESC.

Ustawiłem w miksie źródło SC. I było tak. Jeśli przełącznik był ustawiony w pozycji dól lub środek to silnik piszczał. Dopiero jak ustawiłem przełącznik

w górę i podłączyłem zasilanie silnik zapikał 3 razy, znaczy że regulator się zaprogramował. Pozycja w górę- silnik nie kręci, pozycja środek-połowa obrotów,

pozycja dół-pełne obroty. Sprawdź jeszcze tak jak pisał Jurek czy masz wyłączony bezpiecznik. Więc tak, ustaw mikser, przełącznik do góry, podłącz zasilanie.

Silnik zapika (rozpozna zasilanie). U mnie trzy razy. Ustaw przełącznik na środek, powinny być wolne obroty. Przełącznik w dół, powinny być duże obroty.

U mnie to działa.

Jeszcze do Jurka. Nie masz wariackiego nadajnika, masz jak najbardziej normalny. To co pisałem to były ustawienia na symulatorze i tak wyszło.

Dopiero jak próby zrobiłem w modelu szybowca wyszło trochę inaczej. Próbowałem też z pozycją przełącznik w mikserze i też działało i nic nie wybuchło,

ale stwierdziłem że to bzdura i że Ty miałeś rację. A to wszystko przez okres zimowy gdy się nie lata i zapomina o podstawowych rzeczach.

Pozdrawiam Tomek.

Opublikowano

Podejrzewam że problem jest z zaprogramowaniem ESC.

Ustawiłem w miksie źródło SC. I było tak. Jeśli przełącznik był ustawiony w pozycji dól lub środek to silnik piszczał. 

Z ESC jest raczej wszystko ok. Pilnuje by Wasze palce zostały na miejscu...

Opublikowano

Z ESC jest raczej wszystko ok. Pilnuje by Wasze palce zostały na miejscu...

Oczywiście że z ESC jest wszystko w porządku. Może się źle wyraziłem. Ale jak pisałem, jeśli przełącznik nie będzie w górnym położeniu

w momencie włączania zasilania to silnik pika i nie daje się uruchomić. Przynajmniej jest tak u mnie. A próby robiłem bez śmigła.

Pamiętam do dzisiaj jak dostałem po paluchach śmigiełkiem. A silnik był malutki 2,5 cmm samozapłon. Mimo że minęło ponad 50 lat, pamiętam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki.

Spróbuję.

W

Rozmawiałem z Kolegą Andrzejem, który stwierdził, że brak dostaw elementów i podzespołów wyłączyło Go z serwisowania najnowszych urządzeń. Trudno szukam dalej, jest firma w Warszawie, ale trochę daleko (?)

W

Kiedyś na Forum były pozytywne recenzje.

http://www.rcmodelserwis.pl/serwisRC.html

Lub ten adres.

Serwis nadajników, odbiorników, ładowarek...
Wiese Fototechnik
Andrzej Piec
tel. 0 604 804 333
mail: andrzejpiec@interia.pl

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie dotyczące zegara i daty.

Po przerwie zimowej zauważyłem, że po każdorazowym uruchomieniu radia, zegar zaczyna pracę od zera. Data w radiu również ustawia się na 2000-01-01 Reszta ustawień jest zapamiętana.

Co może być powodem takiego stanu rzeczy? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.