rajaner Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Tańsza wersja mojego lodówkowca,bo jaszcze bez zaworu bezpieczeństwa. Wstępne próby przebiegły pomyślnie,działa jak należy. Widok od spodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Piknie. Gratulejszyn! Z ciekawości, ile wiosen liczy Twój agregat? Spręż ma dobry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Piknie. Gratulejszyn! Z ciekawości, ile wiosen liczy Twój agregat? Spręż ma dobry? Ile wiosen nie mam pojęcia. Manometr pokazał 5 barów i wyłączyłem, ponieważ nie mam zaworu bezpieczeństwa i nie bardzo wiem jaka jest dopuszczalna wytrzymałość tego wynalazku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 iwytrzyma zapewne dosc sporo ale na 8 bar z regoly sa zawory bezpieczenstwa w naszych zabawkach ustawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schog Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Pytanie czy agregaty musiałeś napełniać czynnikiem ?Czy jest możliwość dostania lub wymontowania agregatu żeby nie uciekł czynnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 13 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 Czynnik Ci nie potrzebny, jeśli agregat ma pracować jako sprężarka w układzie otwartym (w lodówce masz zamknięty). Natomiast olej i owszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schog Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Czynnik Ci nie potrzebny, jeśli agregat ma pracować jako sprężarka w układzie otwartym (w lodówce masz zamknięty). Natomiast olej i owszem. Dzięki forum jestem coraz mądrzejszy.Jednak jeszcze jedna rzecz o którą zapytam jak się uzupełnia taki olej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Zajrzyj tutaj http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=28&t=7874 . Sporo tam na temat tego jak, czym i czy w ogóle uzupełniać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schog Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 I kompresor prawie gotowy Chciałbym wrzucić zdjęcie ale nie wiem jak jak dojdę do tego to napewno będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schog Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Jak poradziliście sobie z olejem w przewodach z tego co wiem rozpuszczają gumę trzeba by było zastosować wąż z gumy nbr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Mam olej w przewodzie z węża gumowego, zbrojonego, oraz w innych wężykach (średnica 6mm, takie niebieskie, dość twarde, kupione w sklepie pneumatycznym, nic specjalnego). Nic się nie rozpuszcza. Olej mam taki jaki był w agregacie, nic nie dolewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 witam Panowie trochę odbiegnę od tematu czy taka pompa próżniowa nadaje się w zastepstwie jako kompresor niskiego ciśnienia do laminowania próżniowego: http://allegro.pl/pompa-prozniowa-tc-88w-wakuometr-z-manometrem-23l-i5096830501.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Te niebieskie weze to high tech w porownaniu do zbrojonych wezy ogrodowych ktore dosc czesto widze na zdjeciach lodowkowcow. Tez potwierdzam ze im olej nie szkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Folxs Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Witam, chciałem się podzielić doświadczeniami co do rozwiązań mr.jaro - praca na zaworze bezpieczeństwa jest niezwykle do dupy. Zawór ma dość szeroką histerezę pracy - otwiera się np. na 7 barach i zamyka dopiero na 5. Przy takim trybie pracy, któremu towarzyszy coś w rodzaju wybuchu podczas upuszczania ciśnienia oraz marnacji około 2 bar ciśnienia można już zapomnieć. Także teoria teorią, praktyka praktyką - chyba, że ktoś ma zawór bez histerezy, ale ja już testowałem na dwóch różnych i oba działają tak samo. Pozdrawiam! witam Panowie trochę odbiegnę od tematu czy taka pompa próżniowa nadaje się w zastepstwie jako kompresor niskiego ciśnienia do laminowania próżniowego: http://allegro.pl/pompa-prozniowa-tc-88w-wakuometr-z-manometrem-23l-i5096830501.html Pozdrawiam Mnie się wydaje, że pewnie ma max czas pracy 15-20minut, bo nie wygląda zbyt wytrzymale. Najlepiej zapytaj sprzedawcę czy jest do pracy ciągłej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Cześć,odświeżam trochę temat.Do lodówkowca opłaca się dawać butle 24L ? Obecnie mam 6 cio litrową ale kolega właśnie ma na zbyciu 24L z kompresora, w którym padł silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Folxs Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Wg mnie warto - raz nabijasz i masz na długi czas. Ja mam osobiście do 50l zrobiony lodówkowiec/kompresor tradycyjny. Jak potrzebuję wydajności to duży sobie działa, jak tylko dmucham komputery itp, to po cichu ładuję lodówkowcem. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Dzięki za odpowiedź ! To robię upgrade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Większa objętość stabilniejszy strumień powietrza. Nie zapomnij co jakiś czas odwodnić zbiornik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 W sumie 6litrów wystarczało i nie przeszkadzało mi częstsze włączanie kompresora ale skoro jest okazja to czemu nie Z odwadnianiem nie ma problemu, zawór w postaci śruby , miałem zamontowany i odwadniałem co jakiś czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Mam pytano. Kombinuję z budową podobnego kompresorka. Udało mi się zdobyć butlę po helu balonowym, 10 litrów. Wg Metryczki butla wytrzymuje naprawdę sporo i te 10 barów, to dla niej bardzo małe piwko. Ma ona dość nietypowy gwint. ok. 11 mm x 1,25. Skok się udało zmierzyć szablonem. Ale wielkości gwintu jakoś nie mogę dopasować. 12,7 - pół cala. Ale 11 mm? Nie całe? 3/8? Za mało. 4/8 - za dużo. Jaki to może być rodzaj gwintu, jeśli nie calowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi