Skocz do zawartości

Kompresor domowej roboty tzw "lodówkowiec"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tańsza wersja mojego lodówkowca,bo jaszcze bez zaworu bezpieczeństwa.

Wstępne próby przebiegły pomyślnie,działa jak należy.

post-12393-0-69600300-1430560731_thumb.jpg

Widok od spodu.

post-12393-0-64515900-1430560773_thumb.jpg

Opublikowano

Piknie. Gratulejszyn!

Z ciekawości, ile wiosen liczy Twój agregat? Spręż ma dobry?

Ile wiosen nie mam pojęcia.

Manometr pokazał 5 barów i wyłączyłem, ponieważ nie mam zaworu bezpieczeństwa i nie bardzo wiem jaka jest dopuszczalna wytrzymałość tego wynalazku.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pytanie czy agregaty musiałeś napełniać czynnikiem ?Czy jest możliwość dostania lub wymontowania agregatu żeby nie uciekł czynnik

Opublikowano

Czynnik Ci nie potrzebny, jeśli agregat ma pracować jako sprężarka w układzie otwartym (w lodówce masz zamknięty).

Natomiast olej i owszem.

Dzięki forum jestem coraz mądrzejszy.Jednak jeszcze jedna rzecz o którą zapytam jak się uzupełnia taki olej

Opublikowano

I kompresor prawie gotowy

Chciałbym wrzucić zdjęcie ale nie wiem jak jak dojdę do tego to napewno będą

Opublikowano

Jak poradziliście sobie z olejem w przewodach z tego co wiem rozpuszczają gumę trzeba by było zastosować wąż z gumy nbr

Opublikowano

Mam olej w przewodzie z węża gumowego, zbrojonego, oraz w innych wężykach (średnica 6mm, takie niebieskie, dość twarde, kupione w sklepie pneumatycznym, nic specjalnego). Nic się nie rozpuszcza.

Olej mam taki jaki był w agregacie, nic nie dolewałem.

Opublikowano

Te niebieskie weze to high tech w porownaniu do zbrojonych wezy ogrodowych ktore dosc czesto widze na zdjeciach lodowkowcow. Tez potwierdzam ze im olej nie szkodzi.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, chciałem się podzielić doświadczeniami co do rozwiązań mr.jaro - praca na zaworze bezpieczeństwa jest niezwykle do dupy.

Zawór ma dość szeroką histerezę pracy - otwiera się np. na 7 barach i zamyka dopiero na 5. Przy takim trybie pracy, któremu towarzyszy coś w rodzaju wybuchu podczas upuszczania ciśnienia oraz marnacji około 2 bar ciśnienia można już zapomnieć.

Także teoria teorią, praktyka praktyką - chyba, że ktoś ma zawór bez histerezy, ale ja już testowałem na dwóch różnych i oba działają tak samo.

Pozdrawiam!

witam

Panowie trochę odbiegnę od tematu czy taka pompa próżniowa nadaje się w zastepstwie jako kompresor niskiego ciśnienia do laminowania próżniowego:

http://allegro.pl/pompa-prozniowa-tc-88w-wakuometr-z-manometrem-23l-i5096830501.html

Pozdrawiam

Mnie się wydaje, że pewnie ma max czas pracy 15-20minut, bo nie wygląda zbyt wytrzymale. Najlepiej zapytaj sprzedawcę czy jest do pracy ciągłej :)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,
odświeżam trochę temat.

Do lodówkowca opłaca się dawać butle 24L ? Obecnie mam 6 cio litrową ale kolega właśnie ma na zbyciu 24L  z kompresora, w którym padł silnik.

Opublikowano

Wg mnie warto - raz nabijasz i masz na długi czas. Ja mam osobiście do 50l zrobiony lodówkowiec/kompresor tradycyjny. Jak potrzebuję wydajności to duży sobie działa, jak tylko dmucham komputery itp, to po cichu ładuję lodówkowcem.

Pozdrawiam!

Opublikowano

W sumie 6litrów wystarczało i nie przeszkadzało mi częstsze włączanie kompresora ale skoro jest okazja to czemu nie :)
Z odwadnianiem nie ma problemu, zawór w postaci śruby , miałem zamontowany i odwadniałem co jakiś czas :)

Opublikowano

Mam pytano. Kombinuję z budową podobnego kompresorka.

Udało mi się zdobyć butlę po helu balonowym, 10 litrów.

Wg Metryczki butla wytrzymuje naprawdę sporo i te 10 barów, to dla niej bardzo małe piwko.

Ma ona dość nietypowy gwint.

ok. 11 mm x 1,25. Skok się udało zmierzyć szablonem. Ale wielkości gwintu jakoś nie mogę dopasować. 

12,7 - pół cala. Ale 11 mm? Nie całe? 3/8?  Za mało. 4/8 - za dużo.

Jaki to może być rodzaj gwintu, jeśli nie calowy?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.