Viader Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Dzisiaj piłowałem modele razem z Kamyczkiem na naszym ulubionym ruskim klifie. 10-12m/s prosto w zbocze. Szybko, konkretnie i ze sporą ilością ołowianej masy na pokładzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Filmiki jak zwykle na moim i Rafała profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 14 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Kamil, jak bys mogl to umieszczaj na filmach takze podejscie i ladowanie bo przy dwoch osobach to start pewnie nie możliwy Brakuje mi tego na twoich flmach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 A dzis na klifiku była zabawa dla dwojga. Było bardzo wolno ale pierońsko szybko trudne techniczne latanie przy dużej odchylce. A termika odplacała wysokim poziomem adrenaliny. No i w koncu normalne zachodnie wiatry...paskudny ruski wyż se poszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Dziś to było po góralsku niby normalny wiaterek strome i niskie zbocze tzw. parapet do tego odchyłka kierunku wiatru i termika . W ciągu kilkunastu sekund lotu wszystko zmieniało się tak że trafienie w odpowiedni balast i technikę graniczyło z cudem jednak prawidłowe dobranie wszystkich zmiennych skutkowało takim lataniem że nawet nam ciężko było nadążyć za tym co robił model... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Uroki naszego klifu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Nie chciałem wczoraj latać na klifie, ale że zrobiła sie odchyłka (z tej gorszej strony ) i były zmienne warunki to sumarycznie byłem i jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Ja za to Jurku bardzo lubię jak turbulencja silny wiatr i wymagające zbocze bo takie warunki szybko weryfikują umiejętności i bardzo szybko zmniejszają liczbę chętnych do latania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 A mi chodziło o to ze jak wieje prosto w klifek to nic mądrego sie nie nauczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaccy1 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Kamyczkowi chodziło o to, aby nikt nie latał w takich warunkach, bo tylko On potrafi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Ba..sie wie. Kamil to nasze szczęśćie Ale wiało tak ze każdy by latał. czasami może trochę koślawo i wolno ale od lewa do prawa. i obarotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Bajki opowiadasz Jurek pilot uczy się przez całe życie i przez całe życie rozbija modele tyle że czym bardziej zaawansowany pilot tym droższe są śmieci w reklamówce . Co do tego klifu na którym latamy byłem na nim wiele razy ale za każdym razem był inny to jak rzeka nigdy nie da się wejść do tej samej wody ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Byłeś za mało razy I nie strasz kolegów reklamówkami. Raczej rzedziej niz częściej tak kończą modele. A na tym klifie każdy latać moze. Byle by sie trzymał pewnych zalaznych reguł. I tyle. A w ogole to na który post odpisywaleś? Bo sens zagubilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 A tu masz racje latać tam każdy może , tyle że ty czy ja znamy te reguły ale wystarczy chwila nieuwagi i nawet nam może zdarzyć się reklamówka ... Tego typu miejsca nie są zarezerwowane dla pilotów z większym doświadczeniem bo każdy te doświadczenie zdobyć gdzieś musi . nie napisałem też że amator rozbije model ze 100% pewnością . Moim zdaniem są jednak lepsze klify i miejsca do doskonalenia techniki tam gdzie można coś poprawić czy się wygrzebać na górę bez strat . To miejsce nie należy jednak do tych które pozostawiają duże szanse na uratowanie się po wpadce . Sprawa jest prosta na dole mało przyjazne lądowisko na górze brak miejsca do szkolnego lądowania do tego krawędź o zmiennej wysokości i braki prostoliniowości jednym słowem latanie jak w pralce i to trzeba czuć lub potrafić się z tym pogodzić w trakcie zawodów . Generalnie jeśli chcemy latać dla przyjemności i rekreacji jest wiele lepszych miejsc . Ta miejscówka jest dla tych który chcą i zdają sobie sprawę z ryzyka jakie niesie latanie właśnie tam . Tak czy inaczej adrenalina tam jest taka że do termosu można zabierać melisę lub inne ziółka na uspokojenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Rekreacyjnie to inne są lepsze Ale od czasu do czasu ktoś chce sprawdzić jak sie lata gdzie indziej. I zapewne da rade. Byle by pierwszy raz poszedł tam z kimś kto tam latał Jak ja tam taje rade, to i każdy poleci bez napinania sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Jurek nie przeceniaj swoich możliwości latasz świetnie w końcu jesteś w reprezentacji Polski na mistrzostwa Świata i w zasadzie po niecałych dwóch sezonach latania F3F . Robisz czasem jakieś błędy ale wybacz są tacy którzy latają F3F od kilkunastu lat i nie osiągnęli takiego poziomu jak ty . Na ten klif trzeba już umieć dobrze latać i pewnie i bezbłędnie lądować . Jeśli ktoś potrafi latać dobrze i lubi adrenalinę to miejsce jest specyficzne , bardzo szybkie , widowiskowe w lataniu bo lata się bardzo blisko i bardzo nisko a takie latanie nie każdy lubi i potrafi . Oczywiście jeśli ktoś pojawi się na naszym treningu z pewnością pomożemy w aklimatyzacji ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Szkoda koledzy że nie było was z nami dziś na klifie wiatr wiał do 12m/s na trening stawiło się dwóch Jurków jeden z Wrocławia drugi z Czech i oczywiście ja Dla latania w takim towarzystwie i takich warunkach warto było zarwać plan dnia którego nadrobienie zajęło mi czas do godziny 22.00 . Dziś szybowce latały z takimi prędkościami że po 10 minutach lotu miałem wrażenie że minęła godzina i oczy ręce i nogi odmawiały już posłuszeństwa trzeba było odpocząć i dać polatać kolejnemu koledze . Takiego ognia nie było dawno ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Dziś było Jeziersko. Uwielbiam tam latać. I żadna bajka tylko żwawe latańsko modelami ważacymi ponad 4kg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 a szkoda ,ze nie wiedziłem ...jaka dorodna trawka na ladowisku..model też.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaccy1 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Każdy kto dziś latał miał bardzo dobre warunki do zboczowania. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi