oko Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Obawiam się, że niewiele już lataczy korzysta z 9X w wersji firmowej, bez wgranego OpenTx. Ja kiedyś chciałem zrobić to co opisujesz i z frustracji wynikłej z tych prób zainstalowałem OpenTx i byłem od razu szczęśliwy - tam się to robi bajecznie prosto i jeszcze można przećwiczyć na symulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Obawiam się, że niewiele już lataczy korzysta z 9X w wersji firmowej, bez wgranego OpenTx... Ja używam z lenistwa bo mi się nie chce wlutować kabla do aktualizacji Wkurzam się na oryginalny soft ale mam tam wszystko ustawione i na razie zostaje aż się gwar na apke nie skończy. Co do trybów to mam u siebie ustawione tak jak kolega pawellukasz chce czyli 6 trybów zmiksowanych na 3 pozycyjnym oraz na 2 pozycyjnym i działa ok. Mam screeny z ustawień ale umieszczałem je na forum rc-fpv a widz,ę że teraz jakieś prace mają i leży. W domu też je mam ale to dopiero po 17 jak wrócę. Jakbym ci dziś nie wkleił to odezwij się na PW aby mi przypomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Mam Turnigy 9XR z open TX ale dostosowaną do samolotów. A T-gy 9X chcę do quadrokoptera. Mam i programator itd. Ale nie chcę się brać za lutowanie kabelków do 9X bo pewnie coś zepsuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Jak to dostosowaną? Przecież tam są różne konfiguracje dla każdego latadła, można bez problemu się przełączać. Ja tym samym 9XR Pro latam i kopterami i samolotami. Do 9X można na HK kupić nowe płyty w razie problemu, zwykle są na Backorder ale gdy się złoży zamówienie to w końcu się pojawiają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Poszło na maila ale dla potomności podam swoje ustawienia tu. Dla 6 pozycji w Turnigy 9x z oryginalnym softem. MIX1: ACT GYR FLP 000 010 100 NOR MIX2: ACT GYR FLP 000 050 044 ID1 MIX3: ACT GYR FLP 000 100 021 ID2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Dla quadro mam gaz w lewym drążku i tam zdjętą sprężynę. A dla samolotów gaz z prawej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Mitar, dzięki za ustawienia Turnigy 9X. Zrobiłem wg Twoich wskazówek i prawie prawie ok. Jeszcze nie zadziałało, ale za radą kolegi zamieniłem jeszcze między sobą w APM kable kanałów 5 i 6 (od strony odbiornika). I działa. Spod przełącznika 3 poz. mam 3 tryby: stabilize, loiter i auto. A przełącznikiem 2 poz. na każdym z powyższych trybów mogę przełączyć na RTL. Oczywiście trochę musiałem domiksować między sobą te przełączniki, zwłaszcza 3 poz. na poz ID2. Teraz działa wszystko. Do tego dodałem gąbkę na puszkę aneroidową barometru, bo bez tego w locie poziomym dron tracił wysokość. Oraz ...wydłubałem kompas wewnętrzny. Ciekawostka: był kompas wewnętrzny, jest miejsce na zworki w tym jedna do tego kompasu wewn., ale nawet gniazda pod te zworki nie były wlutowane. Kompas zewn. nie chciał za nic działać poprawnie, więc sądzę, że kompas wewn. na stałe był podłączony w obwód bez możliwości odłączenia (zworką) i dwa kompasy na raz nie mogły się dogadać. Po usunięciu kierunek dobrze jest wskazywany i model lata elegancko. Poza jeszcze małym wyjątkiem. Czasami "zapala" się FAILSAFE. Nie wiem od czego, ale wraz z nim czasem w trybie manualnym danie drążka do przodu powodowało, że model leciał w tył i na odwrót. I nie wiem co to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 OK, rozumiem choć podziwiam że się nie myli Bardzo słusznie że masz możliwość przełączenia na RTL. Ja ustawiam tak że trójpozycyjny do góry - zawsze stabilize, do dołu - RTL, a w środkowej pozycji uzależniam od innych przełączników. Wtedy jest 6 trybów. Nawet dałem chyba radę to ustawić na 9X, choć była to męka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Na AUTO lata poprawnie, ale gdy ingeruję drążkami to działa to odwrotnie właśnie (gdy jest FAILSAFE). Jak ogarnąć ten FAILSAFE? I druga sprawa - jak zczytywać LOGI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellukasz Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Do tego "doszła" kolejna rzecz... uzbrajanie APM drążkiem aparatury. Wg opisów na forum powinno działać z pod lewego drążka - na dół w prawo trzymając 5-6 sekund. Ale nie działa. Odłączyłem za radą jednego z forumowiczów sprawdzanie GPS przy uzbrajaniu i też nie uzbraja się z drążka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 A co się pokazuje gdy podłączysz APM plannera albo Mission Plannera albo Tower na telefonie? Zazwyczaj pokazuje przyczynę problemu z uzbrojeniem. Jak zczytać logi? To temat bardzo starannie opisany w dokumentacji. Przeczytaj i zadaj pytania dopiero wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawellukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Odinstalowałem i zainstalowałem oprogramowanie. Skalibrowałem wszystko od początku i ...uzbrajanie spod drążka działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 22 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2016 To oprogramowanie tak ma, że czasami wyczyszczenie i wgranie wszystkiego na nowo pomaga. Mi też kompas w pixie szalał, zrobiłem reset poprzez wgranie arduplane i po ponownym wgraniu arducopter było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi