TeBe Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Wicherek będzie miał podwozie, więc nie będzie problemów :-) To znaczy będą inne, ale to się okaże przy oblocie, hehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Przeniosłem się z pracami na dziób, kończę zabudowę silnika i regulatora. Luk pakietu odbiornika i serw: DSCN7203 by TeBeWAW, on Flickr Obudowa silnika: DSCN7204 by TeBeWAW, on FlickrTeBeWAW, on Flickr Wlot powietrza do regulatora: DSCN7206 by TeBeWAW, on Flickr Widok od dołu, myślę nad zamknięciem ażurowym: DSCN7207 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Mam prośbę, abyś na zakończeniu budowy podsumował, oszacował koszt materiałów jakich użyłeś do budowy. Chciałbym się zorientować ile kosztuje taki model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Robert, to może być trudne, ale spróbuję. A na razie dolne zamknięcie silnika i reglera, z blachy alu perforowanej 0,5mm: DSCN7208 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Robert, to może być trudne, ale spróbuję. A na razie dolne zamknięcie silnika i reglera, z blachy alu perforowanej 0,5mm: DSCN7208 by TeBeWAW, on Flickr To taki powiew nowoczesności. Fajnie i oryginalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Mam prośbę, abyś na zakończeniu budowy podsumował, oszacował koszt materiałów jakich użyłeś do budowy. Chciałbym się zorientować ile kosztuje taki model. Ja przy budowie swojego wicherka podliczam na bieżąco i jak na razie kit kosztował 125zł z przesyłką do tego reszta listewek papier na poszycie itp 155zł co daje 280zł do tego należy dodać elektronikę, ale całość bez wydziwiania itp powinna zamknąć się w 650 zł. Ale to tylko mój przykład staram sie ciąć wydatki na ile mogę przykładowo brak klap i papier na poszycie zamiast folii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 A jak zabezpieczysz skrzydła żeby się nie rozjechały na boki - pytam bo na zdjęciach nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Będą śruby plastikowe, po 2 na skrzydło, przewidziałem w skrzydłach gniazda, w kadłubie jeszcze nie wywierciłem otworów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Będzie chwilowa przerwa w relacji. Właśnie zadzwonił stolarz, że jutro przywozi meble do przeróbki garażu na modelarnię... A miał mnie uprzedzić 48h. Cała noc przede mną :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Co tam słychać u Wicherka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Kończę drugie skrzydło, nic ciekawego W przyszłym tygodniu zamierzam skończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Ja mam ciekawostkę a propos blachy pod spodem. Miałem mniejszego Wicherka z takim (podobnym) rozwiązaniem dostępu do całej elektroniki. Gdy już model latał, a ja potrafiłem nim sterować to pewnego razu trafiłem centralnie w przewód linii energetycznej SN (gdyby chcieć to zrobić specjalnie, to nie jest łatwe). Tak blaszka wyglądała po sprawie (jak nos kojota ze znanej kreskówki): Po naprawie kadłuba model latał, bo mimo dużej energii uderzenia nic innego się nie uszkodziło. Wszystkie węzły miałem poskładane wg oryginalnych rozwiązań Schiera (druty, gumki itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Postępy przy Wicherku ostatnio kiepskie, bo LP zatrudniła mnie do prac ogrodowych - po 15 maja zaczyna się sezon wysadzania ziela wszelkiego. Na dodatek na innym forum, gdzie jestem Moderatorem, mieliśmy małą aferkę i musiałem pilnować. Ale idzie ku dobremu, jutro ostatnia matura syna, będę mógł wrócić do wieczornych zajęć w modelarni. A z Wicherkiem ciśnienia nie mam, oblot planowany jest końcem czerwca w Radawcu, pod światłym nadzorem Pioterka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Postępy przy Wicherku ostatnio kiepskie, bo LP zatrudniła mnie do prac ogrodowych - po 15 maja zaczyna się sezon wysadzania ziela wszelkiego. Na dodatek na innym forum, gdzie jestem Moderatorem, mieliśmy małą aferkę i musiałem pilnować. Ale idzie ku dobremu, jutro ostatnia matura syna, będę mógł wrócić do wieczornych zajęć w modelarni. A z Wicherkiem ciśnienia nie mam, oblot planowany jest końcem czerwca w Radawcu, pod światłym nadzorem Pioterka Zróbmy oblot przed piknikiem ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kry Opublikowano 20 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Zróbmy oblot przed piknikiem ! Koniecznie dodajcie dużo zdjęć i filmów! Śledzę ten wątek od początku i ciągle nie mogę się doczekać. Panie Tomaszu, bez pośpiechu, bo to marny doradca, ale nie usypiajmy publiczności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamOld Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Teraz "pora deszczowa" więc trawa rośnie za kosiarzem i nie ma kiedy odpocząć w modelarni. Mam ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Troszkę zaniedbałem Wicherka, ale Piknik w Radawcu zbliża się nieuchronnie i trzeba kończyć model. Miałem problem z podwoziem, bo drucianki nie lubię. W końcu znalazłem odpowiednie. Po zamontowaniu wygląda tak: DSCN7451 by TeBeWAW, on Flickr Jest mocno wysunięte do przodu, przeciwkapotażowo ;-) DSCN7452 by TeBeWAW, on Flickr Podwozie było pietą achillesową tego modelu, teraz już poleci szybko. Zamierzam oklejać we wtorek, skończyć w środę. Mam zagwozdkę elektroniczną. Wicherek będzie miał na pokładzie stabilizator Guardiana (dla mnie) i żyro Futaby na SW i kółko (dla Pieterka pilota oblatywacza). Na razie zapiąłem to na 2 oddzielnych kanałach, ale boję się, że nastąpi fuckup i niechcący naraz włączę stabilizator i żyro i będzie jakaś masakra :-) Macie jakiś pomysł jak to zrobić automagicznie, (na MX-20 Graupner), żeby włączenie Guardiana z automatu wyłączało żyro Futaby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 A ja z wyważeniem, da się wyważyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Nie przesadzasz troszkę z tymi żyroskopami i stabilizatorami? Przecież to to samo, dublujesz systemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 21 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Z wyważeniem jest aż za dobrze. Prawdopodobnie będzie wymagane parę gram ołowiu na ogonie, ale to się okaże po oklejeniu i końcowym montażu. Robert, żyro Futaby jest ukłonem w kierunku pilota oblatywacza. On to zna, lubi, więc ma :-) A ja jeszcze nigdy nie startowałem z podwozia na włączonym Guardianie, więc nie będę ryzykował. Wicherek jest raczej nienaprawialny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi