Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czeka na nowy statecznik poziomy i oblot. Dopiero co wróciłem z miesięcznego wyjazdu wakacyjnego, a że przed wyjazdem robiłem remont ganku, to teraz przyszedł czas na poprawki, jak zwykle. Do modelarni wchodzę dopiero w poniedziałek, niestety.

Opublikowano

Poprzedni statecznik na skutek złego procesu lakierowania cellonem przybrał formę "mało płaską"  :) Zerwanie japonki nie pomogło, nastąpiły nieodwracalne odkształcenia  żeber balsowych.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wicherek został najpierw częściowo spruty, nastąpił okres poprawek. Teraz czas na wykończenie. Robię  kabinkę:

15431116640_b45ae24ea8_c.jpgDSCN8645 by TeBeWAW, on Flickr

14996549913_4c02c9ef41_c.jpgDSCN8646 by TeBeWAW, on Flickr

Szybkie pytanie, kiedy odrywać  taśmę maskującą? Po wyschnięciu czy po pyłosuchości? Pierwszy raz maluję folię ORACOVER  z taśmą TAMIYA, stąd pytanie.

EDIT: Uff, szału nie ma, ale wstydu też nie. Jutro malowanie przednich słupków i kabinka bedzie skończona.

14996080754_21a04500d7_c.jpgDSCN8647 by TeBeWAW, on Flickr

Czas na górną klapkę inspekcyjną międzyszkrzydłową.

Opublikowano

Ładnie tylko można buło użyć transparentnej folii na kabinkę ;) . Poza tym u mnie ma kolega "pałę" za to karbonowe podwozie ;( . Nie można pięknego klasyka profanować technologią ,już tego elektryka przeboleję ale podwozie proszę mnie tu zrobić jak w planach z duralowej blaszki ;) .    

Opublikowano

Kamilu, masz absolutną rację. Ale to jest model, który jako pierwszy zacząłem robić po powrocie do modelarstwa po 35-letniej przerwie, w lutym tego roku. W zasadzie powinienem go porzucić, bo ilość baboli jest epicka, ale uparłem się, aby go skończyć. Transparentna kabinka pokazałaby bezmiar nieszczęścia wewnątrz. Ale będzie podświetlana :-) A podwozie już takie zostanie, zabij :-)

EDIT:

Lewe skrzydło po tunigu. Przestrzeń pomiędzy żebrem przykadłubowym a pierwszym okleiłem najgrubszą białą japonką, na to poszedł czarny papier Peck Polymers. Mam nadzieję, że już mi przy składaniu palec w poszycie nie wejdzie. Pomalowałem też na czarno końcówkę płata. Jest to wersja ostateczna. 

14998613933_4736ac85e6_c.jpgDSCN8651 by TeBeWAW, on Flickr

Opublikowano

Bez przesady nie jest tragicznie tak przy wykonaniu jak i oklejaniu widać starą dobrą szkołę . Może troszkę poniosła fantazja przy odcinaniu lotki i klapy bo wizualnie wyglądają ogromnie . Dla takiego modelu lotka typu 0,25 cięciwy  i długa na 2 cięciwy to maksimum czego potrzeba . Klapa może mieć podobne wymiary lub minimalnie większą szerokość . Tak czy inaczej jak każdy wicherek ten też będzie latał i sprawiał przyjemność właścicielowi a o to przecież w tym wszystkim chodzi by coś zbudować samemu ;) . Gratuluję więc ślicznego drewniaczka i czekam na film z lotów ;)

Opublikowano

Wskazałeś jeden z baboli :-) Jest ich więcej.

A tak informacyjnie, to ten kolor był oryginalnie pomarańczowy. Po jednodniowej ekspozycji statycznej na Pikniku w Radawcu japonka zmieniłą kolor na chw jaki :-) 

Opublikowano

Przy okazji kolejnej Wielkanocy możesz sobie przygotować zestaw kolorowej japonki ;) . Farby do jajek z odpowiednim dodatkiem octu świetnie kolorują japonkę poza tym w wielu sklepach jest plyspan , japonka i wiele innych materiałów pokryciowych od konwencjonalnych po folie którymi okleja się szybko i efektownie . Wystarczy tylko wymyśleć malowanie i przyprasować je do modelu ;)

Opublikowano

Pewnie nie jedną osobę razi wygląd tego modelu, no ale model ma się podobać przede wszystkim BUDUJĄCEMU więc lepiej nie poruszać kwestii wyglądu bo nie potrzebnie zacznie się zaśmiecanie wątku. O gustach się nie dyskutuje  ;)

Opublikowano

Model wykonany fantastycznie. Jedyne co może razić, to brak konsekwencji. Albo oldtimer i japonka, wygląd vintage, albo 3 łopaty i podwozie z węgla. To jak Jaguar R-type na alufelgach zamiast szprych i ze spojlerem z carbonu. Dlatego tak razi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.