AdamOld Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Czekam i czekam, doczekać się nie mogę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Co tam Tomku słychać u Wicherka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Czeka na nowy statecznik poziomy i oblot. Dopiero co wróciłem z miesięcznego wyjazdu wakacyjnego, a że przed wyjazdem robiłem remont ganku, to teraz przyszedł czas na poprawki, jak zwykle. Do modelarni wchodzę dopiero w poniedziałek, niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 a co się stało z poprzednim statecznikiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Poprzedni statecznik na skutek złego procesu lakierowania cellonem przybrał formę "mało płaską" Zerwanie japonki nie pomogło, nastąpiły nieodwracalne odkształcenia żeber balsowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cirrus1982 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 I jak tam Wicherek? Buduję własną wariacje na temat, notując co się da z Twoich doświadczeń. Jestem ciekawy oblotu i wrażeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Wicherek został najpierw częściowo spruty, nastąpił okres poprawek. Teraz czas na wykończenie. Robię kabinkę: DSCN8645 by TeBeWAW, on Flickr DSCN8646 by TeBeWAW, on Flickr Szybkie pytanie, kiedy odrywać taśmę maskującą? Po wyschnięciu czy po pyłosuchości? Pierwszy raz maluję folię ORACOVER z taśmą TAMIYA, stąd pytanie. EDIT: Uff, szału nie ma, ale wstydu też nie. Jutro malowanie przednich słupków i kabinka bedzie skończona. DSCN8647 by TeBeWAW, on Flickr Czas na górną klapkę inspekcyjną międzyszkrzydłową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Hmm, sam nie wiem.... Malować na czarno przednie słupki, czy zostawić tak jat jest? Górna klapka będzie czarna. DSCN8650 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Ładnie tylko można buło użyć transparentnej folii na kabinkę . Poza tym u mnie ma kolega "pałę" za to karbonowe podwozie ;( . Nie można pięknego klasyka profanować technologią ,już tego elektryka przeboleję ale podwozie proszę mnie tu zrobić jak w planach z duralowej blaszki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Kamilu, masz absolutną rację. Ale to jest model, który jako pierwszy zacząłem robić po powrocie do modelarstwa po 35-letniej przerwie, w lutym tego roku. W zasadzie powinienem go porzucić, bo ilość baboli jest epicka, ale uparłem się, aby go skończyć. Transparentna kabinka pokazałaby bezmiar nieszczęścia wewnątrz. Ale będzie podświetlana :-) A podwozie już takie zostanie, zabij :-) EDIT: Lewe skrzydło po tunigu. Przestrzeń pomiędzy żebrem przykadłubowym a pierwszym okleiłem najgrubszą białą japonką, na to poszedł czarny papier Peck Polymers. Mam nadzieję, że już mi przy składaniu palec w poszycie nie wejdzie. Pomalowałem też na czarno końcówkę płata. Jest to wersja ostateczna. DSCN8651 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Bez przesady nie jest tragicznie tak przy wykonaniu jak i oklejaniu widać starą dobrą szkołę . Może troszkę poniosła fantazja przy odcinaniu lotki i klapy bo wizualnie wyglądają ogromnie . Dla takiego modelu lotka typu 0,25 cięciwy i długa na 2 cięciwy to maksimum czego potrzeba . Klapa może mieć podobne wymiary lub minimalnie większą szerokość . Tak czy inaczej jak każdy wicherek ten też będzie latał i sprawiał przyjemność właścicielowi a o to przecież w tym wszystkim chodzi by coś zbudować samemu . Gratuluję więc ślicznego drewniaczka i czekam na film z lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Wskazałeś jeden z baboli :-) Jest ich więcej. A tak informacyjnie, to ten kolor był oryginalnie pomarańczowy. Po jednodniowej ekspozycji statycznej na Pikniku w Radawcu japonka zmieniłą kolor na chw jaki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Przy okazji kolejnej Wielkanocy możesz sobie przygotować zestaw kolorowej japonki . Farby do jajek z odpowiednim dodatkiem octu świetnie kolorują japonkę poza tym w wielu sklepach jest plyspan , japonka i wiele innych materiałów pokryciowych od konwencjonalnych po folie którymi okleja się szybko i efektownie . Wystarczy tylko wymyśleć malowanie i przyprasować je do modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Myślę, że jeden model w japonce (sentymentalnie) mi wystarczy. To jest masakra :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Malowanie kabinki skończone, górna klapka na miejscu. Wicherek dostał docelowe śmigło. DSCN8653 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 O ile stara wersja wygrywała z Piotrkową (jedynie golenie raziły w oczy), to teraz dałeś do pieca. Moim zdaniem nowym malowaniem i śmigłem tylko bardziej go oszpeciłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Pewnie nie jedną osobę razi wygląd tego modelu, no ale model ma się podobać przede wszystkim BUDUJĄCEMU więc lepiej nie poruszać kwestii wyglądu bo nie potrzebnie zacznie się zaśmiecanie wątku. O gustach się nie dyskutuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Pewnie nie jedną osobę razi wygląd tego modelu... Odważne stwierdzenie, kolego Michale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Odważne stwierdzenie, kolego Michale. Nie miałem na celu tutaj nikogo obrażać Jednemu się podoba wygląd modelu drugiemu nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Model wykonany fantastycznie. Jedyne co może razić, to brak konsekwencji. Albo oldtimer i japonka, wygląd vintage, albo 3 łopaty i podwozie z węgla. To jak Jaguar R-type na alufelgach zamiast szprych i ze spojlerem z carbonu. Dlatego tak razi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi