Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oblot można uznać za udany.

Z tym brakiem połowy skrzydła to trochę przesadzasz. :) myślę, że bez stabilizatora też byś go opanował.

Lotka czemu przestała działać? Urwałeś kabelek czy mechanicznie się zniszczyło?

Opublikowano

Przespałem oblot. Gratuluję. Pomijając zabawy z pastuchem, lata wyśmienicie. Żadnego walenia na skrzydło, odwrotnego działania lotek i tego typu tematów. Trójłopatowe śmigło znakomicie pasuje, świetnie wygląda. Na ile procent przepustnicy latałeś (ciekawi mnie, czy ten napęd faktycznie taki przewymiarowany)? Dałeś nadzieję mi i mojemu Wicherkowi. Dobra robota!!!

Opublikowano

Trójłopatowe śmigło znakomicie pasuje, świetnie wygląda. Na ile procent przepustnicy latałeś (ciekawi mnie, czy ten napęd faktycznie taki przewymiarowany)? Dałeś nadzieję mi i mojemu Wicherkowi. Dobra robota!!!

Start na 75%, lot na 50%. Wcale nie jest przewymiarowany :-)

Opublikowano

Tomasz- gratulacje! Każdy nowy Wicherek na wagę złota! Ta drobna rysa na krawędzi natarcia nic nie znaczy. Ale na poważnie- supe model i wykonanie.

Opublikowano

Najważniejsze że lata i to dobrze lata, a że zahaczył o linke to ojej normalna sprawa przy lataniu, Harrison Ford (kolo uwielbia awiacje) wylądował awaryjnie na polo golfowym. Najważniejsza sprawa przy oblocie to zimna krew i opanowanie, i wbrew wszystkiemu nie możesz się bać i musisz być wyluzowany. Ja przed oblotem wicherka nie spawrdziłem działania sterów, okazało się, że miałem revers na sterze kierunku, model przeżył, a druga próba była już, była :).

Opublikowano

W ten weekend ma być mały wiatr:)

Tzn ja robię drugi lot spaliną, ciekawe czy kolega piotr miał czas na naprawę wicherka 25:).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po dokładnej inspekcji okazało się, że szkody są również w prawym skrzydle. Oprócz zerwania jednego zawiasu lotki nastąpiło rozwarstwienie tylnego dźwigara na 50% długości skrzydła. Niestety pionowe zamknięcie zrobiłem niepoprawnie, czyli słoje wzdłużnie.Już klei się nakładka ze słojami poprzecznymi z balsy 1mm. 

Wyjęcie zerwanych zawiasów palcowych z lotki i skrzydła okazało się oczywiście niemożliwe :-) Będą wklejone nowe 1cm dalej.

Lewe skrzydło ma zdjęty keson górny na  30% długości. Pozytywną wiadomością jest to, że w zasadzie skrzydło w ogóle nie straciło sztywności, bo dźwigar przedni i tylny jest nienaruszony. Zatem odbudowa kesonów i natarcia będzie prosta, bo niekonstrukcyjna.

Wicherek będzie gotowy na Otwarcie Sezonu Modelarskiego w Radomiu 9-go maja 2015.

Edit. Okazało się równieź, że uszkodzone są obydwa serwa lotek. Wygląda na zerwane po kilka zębów. Nie mam pojęcia, jak udało mi się takim wrakiem poprawnie wylądować :-)

Opublikowano

A jak ostro krytykowane "betonowanie skrzydła" na śruby, kołki i bagnet? Według niektórych komentujących Wicherka 25 Pioteerka, powinno wyrwać pół kadłuba. Wszystko nienaruszone?

Opublikowano

Kadłub nietknięty, mocowania zastrzałów w skrzydłach również. Lewe skrzydło 30% kesonu zmasakrowane, prawe ma rozwarstwiony tylny dźwigar i zerwaną lotkę. Prawdopodobnie drut pastucha się zahaczył i zerwał lotkę rozszczepiając dźwigar tylny. Uszkodzenia sa tylko w skrzydłach, kadłub i stery nienaruszone. 

Pamiętaj, że Wicherek po zdarzeniu poleciał dalej poderwany nadmiarowym napędem :-) To nie był kret.

Naprawę zacząłem od sklejenia do kupy wszystkiego, co krawędziami do siebie przylega. Po sklejeniu będę się zastanawiał, gdzie ciąć i co odbudowywać :-)

Opublikowano

Prawe skrzydło i prawa lotka naprawione, gotowe do montażu nowych zawiasów palcowych.

post-14226-0-14632900-1430857945_thumb.jpg

post-14226-0-34481600-1430857953_thumb.jpg

Lewe skrzydło - ostatecznie odcięte uszkodzone fragmenty.

post-14226-0-60773200-1430857962_thumb.jpg

Lewe skrzydło - wklejka kesonu dolnego.

post-14226-0-24040000-1430857970_thumb.jpg

Opublikowano

Doklejka kesonu dolnego (balsa 1mm) została wzmocniona wewnętrzną nakładką z lekkiej balsy 3mm.

post-14226-0-11459100-1430863455_thumb.jpg

Jutro będą nowe żebra.

Opublikowano

Prawe skrzydło - naprawa skończona, gotowe do oklejenia.

post-14226-0-09858400-1430922176_thumb.jpg

Lewe skrzydło - uzupełnione natarcie, wklejone nowe żebra

post-14226-0-87819300-1430922179_thumb.jpg

Opublikowano

Ślady będą prześwitywały przez nową japonkę :-)

Prawie koniec. Uzupełniony keson górny. Jutro szlifowanie i oklejanie.

post-14226-0-49744000-1430937183_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.