RAFALR30 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Najprostsze rozwiązania najbardziej skuteczne - canardy spełniły swoja rolę.Nadal zauważam podczas lotu efekt "pompowania". Czy wychylenia sterów zbyt duże czy to efekt stresu pilota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Tak..... i tak. W tej konfiguracji, czyli wyważony samolot dla SC ze złożonymi skrzydłami mamy dwa samoloty w jednym. Co gorsza dwa o rożnej charakterystyce lotu i sterowania. Przy złożonych skrzydłach samolot jest bardzo czuły na sterowanie. Wychylenia sa dość spore, odległość od SC duża. Trzeba delikatnie nim sterować. Mam exp i d/r, ale trzeba będzie to jeszcze doszlifować. Natomiast przy rozłożonych prowadzi się jak ciężarówka ze stadem krów na pace. Żeby w ogóle się zastanowił nad zmianą kierunku lotu to trzeba wychylić mocno stery. Canardy tylko maskują zbyt przedni środek ciężkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xeo Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Moje gratulacje Robert, jak zawsze nie ma dla Ciebie rzeczy niemożliwych do wykonania. Pełen szacun ???????????? Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Nie wiem jakiego nadajnika używasz, ale może możliwe jest np.: zaprogramowanie na jednym przełączniku funkcji rozkładania skrzydeł wraz z jednoczesną zmianą parametrów - charakterystyk wychylenia sterów. Przełącznik w pozycje "ON" - rozsuwają się skrzydła i zmieniają wychylenia sterów na większe i odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Rafał, to jest ryzykowne. Skrzydła rozkładają się dłużej niż trwa przełączanie parametrów w nadajniku. Przez moment model może być niesterowny. Robiłem coś takiego łącząc zmianę parametrów z przełączeniem lotek na klapolotki i skończyło się tragicznie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luko Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Robert zostaw drzwi od szafki z ikei jak tu Tomek proponował, weź ulotnij cegłowkę albo płytę chodnikową ... w każdym bądź razie gratuluje, czekam na wersje finalną. Ps. Tomek a jak tam Twoja konstrukcja? Oblatana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Radku, niestety jeszcze nie. Zdarzenia domowe spowodowały opóźnienie. Model "prawie" skończony, może uda się oblatać w połowie lipca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Aparaturę mam Flysky TH9X. Skrzydła mam podpięte pod pokrętło. Wolę mieć kontrolę nad rozsuwaniem skrzydeł. Tak samo mam w Su-22 i to się sprawdza wyśmienicie. Zwłaszcza podczas oblotu, kiedy tak naprawdę nie wiadomo co się stanie jak zacznę rozkładać skrzydła. Najlepsze co by można zrobić, oprócz przesuwania pakietu to zaprogramować aparaturę tak, aby przy zamkniętych skrzydłach były mniejsze wychylenia a przy rozłożonych większe, sprzężone z tym pokrętłem. Ale to nie ta aparatura, nie ten soft. Spróbuję to zrobić na DR/EXP pod przełącznikiem. Gdy zobaczyłem jak bardzo oddalone są środki ciężkości w obu konfiguracjach to zwątpiłem czy uda mi się zrealizować projekt. Na szczęście nie trzeba było przesuwać pakietów, czego się bardzo obawiałem. No i nie ukrywam, że jestem bardzo zadowolony z siebie, że mi się udało, pokonałem kolejną barierę. Teraz zrobię przedział na pakiety 2x1300, co by dłużej polatać i go trochę wykończę, tak aby nie wyglądał jak frankie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 gratulacje, choc w Taranisie idealnie do problemu sterowania nadala by sie funkcja fazy lotu. Imo na pozycje ze zlozonymi skrzydlami powinienes miec jeszcze bardziej zredukowane wychylenia powierzchni co do pompowania przy rozlozonych to moze wychylenie kanardow mozna by jeszcze doszlifowac? co do twojego stwierdzneia ze kanardy maskuja srodek ciezkosci - one dzialaja tylko wtedy kiedy model ma predkosc, czym wolniej tym slabiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Zrobiłem kabinkę. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Na razie wygląda tak. Po oblocie już z dwoma pakietami (samolot cięższy o 100g) popracuję nad zmniejszeniem stateczników pionowych bo myślę, że mozna je zmniejszyć. No i może coś zrobię z tym białym uchwytem do rzucania, bo mnie trochę kłuje w oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszcz120 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Jak Waść te przednie stery (pływowe?) zrobiłeś w tym samolociku i jakich serw do tego potrzeba ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zwykłe serwo 9g. Kłuł mnie w oczy ten biały to prysnąłem model sprayami, które miałem po Hammerhadzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Robert podziwiam twoją pasję do budowy modeli tego typu. Jestem ciekaw co masz dalej w planach.Jestem pewien,że zaskoczysz wszystkich czymś nie z tej planety. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 28 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Nie, następne trzy modele będą jak najbardziej normalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 A to ja, jako odniesienie dla wielkości modelu. Talon w towarzystwie innych moich modeli Sci-Fi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Szkoda, że nie pokazałeś ich w locie. Byłby piękny finisz dla prezentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Aż taki dobry nie jestem aby sterować trzema na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszcz120 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Ale można każdym po kolei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafo30 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Brawo Robert świetna robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi