magilla Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Opublikowano 27 Maja 2014 Budowa Pipera posuwa sie po malutku do przodu. W ubiegłym tygodniu pogrzebałem przy kadłubie. Wkleiłem półkę na pakiet a później zabrałem się za krycie przodu kadłuba. Przesadziłem ze szlifowaniem balsy na bokach kadłuba i dobiłem się na dole do sklejki. Trudno będę musiał to podszpachlować. Mając w sobotę chwilę czasu zabralem się za struganie styrodurowego kopyta na maskę silnika. Po dopasowaniu zalaminowałem tym co miałem czyli epidian 53 + tkanina 3x48g i 2x163g. Po 24h wygrzewnia się na gorącym strychu zdjąłem z kadłuba maskę. Nieoszlifowana maska ważyła 43g. Owiewka wydaje się być troche za gruba ale dzięki temu nie musze sie teraz obawiać przy szlifowaniu i szpachlowaniu że wylecą dziury.
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Maja 2014 Opublikowano 27 Maja 2014 Maska wyszła elegancko jak na formę pozytywową. Jakim podkładem malowałeś? W ogóle estetyczna robota. Podoba mi się.
magilla Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Opublikowano 27 Maja 2014 Nie używałem podkładu ani nie szpachlowałem tego kopyta - byłem w domu na wyjeździe i nie miałem wszystkich specyfików przy sobie. Model robię na mieszkaniu dlatego staram się robić "brudną" robotę będąc u rodziców lub teściów. Przed dokręceniem do kadłuba kopyta okleiłem kadłub folią do zabezpieczania nowych mebli - taka znalazłem w warsztacie meblarskim teścia gdzie wykonywałem maskę. Po dokręceniu formy oszlifowałem całość tak aby kopyto łączyło sie idealnie z kadłubem. Na koniec okleiłem całą formę wraz z przodem kadłuba taśmą przeźroczystą i zaprasowałem żelazkiem.
magilla Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Opublikowano 31 Maja 2014 Prace przy masce dobiegają końca. Jeszcze raz zmatowie podkład papierem wodnym i można malować docelowym kolorem. Efekt tygodniwej pracy przy masce nie jest idealny ale mnie satysfakcjonuje Wyciąłem półkę na serwo. Uzupełniam oklejanie okiennic a później czeka mnie ich wyrównywanie bo narazie oklejam wszystko z naddatkiem.
magilla Opublikowano 1 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2014 Pomyślałem że fajnie by zrobić tylne koło w stylu oryginalnego Super Cubowego. Wszystko z laminatu. To co widać waży 8g. Musze jeszcze to teraz obrobić.
magilla Opublikowano 4 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2014 Koło ogonowe zrobione. To co na zdjeciu 10g. Kolejno wykonałem drzwiczki pilota oraz "szyberdach" Miałem robić ich zatrzask na zamek ale stwierdziłem że lepiej się sprawdzą magnesy.
Bartek Piękoś Opublikowano 4 Czerwca 2014 Opublikowano 4 Czerwca 2014 Fajne te drzwiczki, lubię taką robotę. Oby kadłub pozostał sztywny na tym odcinku.
magilla Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2014 Dziś po pracy odkurzyłem aerograf i pomalowałem wnętrze pactrą.
magilla Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2014 Budowa Super Cuba zbliża się do końca W tym tygodniu wróciłem do skrzydeł a właściwie to dokończyłem lewe skrzydło i zabrałem się za robienie półek na serwa w skrzydle. Wczoraj machnąłem klapy. Teraz muszę przygotować ich mocowanie w skrzydle. Dziś może jeszcze uda mi sie zrobić lotki. Miedzy czasie kiedy kleiło się skrzydło zrobiłem dźwignie SW i SK i wpuściłem bowdeny tak aby były skierowane prosto na dźwignie. Podkleiłem sklejką 0.6 miejsca łaczenie SW Jak dobrze pójdzie to jutro chillout i będę oklejał model folią
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Czerwca 2014 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Wygląda kapitalnie. Ja mam tylko wątpliwości odnośnie wytrzymałości kadłuba na wysokości kabiny. O ile widzę skrzydło spoczywa na ramkach okiennych.
magilla Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2014 Dlatego właśnie cały bok modelu był wzmacniany cieniutką sklejką 0.6 przed jeszcze oklejeniem balsy. Wzdłuż przednich ram okiennych są druty 2mm które spinają górną część z dołem.. Skoro model w oryginale miał 1.8m i nie miał wzmocnienia sklejkowego to powinno być OK. Ja mam model przeskalowany do 1.5m ale nie przeskalowałem grubości kratownicy. Mam nadzieję że wszystko wytrzyma
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Czerwca 2014 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Wzdłuż przednich ram okiennych są druty 2mm które spinają górną część z dołem.. Nie doczytałem Mam nadzieję że wszystko wytrzyma Czego Ci serdecznie życzę, bo model bardzo mi się podoba.
magilla Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2014 Przeliczyłem się z ilością wolnego czasu.. ale model nie stoi w miejscu. Przymocowalem klapy do skrzydeł. Musze tylko lotki lekko podszlifować i skrzydła będą też gotowe do oklejania. 1
Karolek Opublikowano 22 Czerwca 2014 Opublikowano 22 Czerwca 2014 O jaki cudny, zawsze takiego chciałem. Podeślij mi plik żeberek, powiedz, z jakiej balsy są, 2mm ok? Chyba takiego zbuduje
przemo Opublikowano 22 Czerwca 2014 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Mateusz coś pięknego modelik cudo ... przemawia przeze mnie czysta zazdrość Obserwuje cały czas co się dzieje w temacie i nie mogę wyjść z podziwu zazdroszczę umiejętność i podziwiam pozdrawiam
arkozi Opublikowano 22 Czerwca 2014 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Piękny model. Te wzory na kadłubie wycinałeś sam czy zleciłeś wycięcie w jakiejś firmie ? I jaka folia została użyta ?
magilla Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2014 Cieszę się że się Wam podoba Piękny model. Te wzory na kadłubie wycinałeś sam czy zleciłeś wycięcie w jakiejś firmie ? I jaka folia została użyta ? Wzory zaprojektowałem w Illustratorze a później ręcznie wycinałem nożyczkami i skalpelami. Ogólnie przydaje się bycie grafikiem Folię kupiłem w marvio. O jaki cudny, zawsze takiego chciałem. Podeślij mi plik żeberek, powiedz, z jakiej balsy są, 2mm ok? Chyba takiego zbuduje Jak znajdę czas to wrzucę wszystkie elementy które przerysowałem na wektory z planu. Żeberka były z 1.5mm
magilla Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2014 Może się kiedyś komuś przyda rysunki SuperCub.pdf
Karolek Opublikowano 23 Czerwca 2014 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Może się kiedyś komuś przyda A da radę dxf/dwg albo eps chociaz?
zolty Opublikowano 23 Czerwca 2014 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Mateuszu piękny modelik pozazdrościć wykonania
Rekomendowane odpowiedzi