MZWBPiotr Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Większosc oznaczen juz na modelu. Brakuje loga i szachownic na skrzydlach. Oznaczenia sa ze zwyklego papieru i wydrukowane na zwyklej drukarce. Cały ich sekret polega na tym, iż są przyklejone i zalane wikolem co czyni je niezniszczalnymi. Rozwiązanie tańsze i lepsze od tradycyjnych naklejek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekJ121 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Bardzo ładnie się prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Malowanie/oznaczanie skonczone nieubłaganie powolutku zbliza sie czas oblotu, tylko musze pokonac jeszcze jedna nieznaczna przeszkode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Coraz lepiej, coraz lepiej. Szkoda, że zdjęcia niewyraźne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Obliczylem śc sposobem Bartka i programem. W sposobie Bartka wyszlo mi 3.5cm od krawedzi natarcia średniej cieciwy aerodynamicznej skrzydla (SCA) czyli 8cm od krawedzi natarcia wzdloz wlotu powietrza. Program podal ze srodek ciezkosci znajduje sie od 7.5 do 8.5cm od natarcia wzdloz wlotu powietrza. Czyli przyjalbym wartosc srodkowa - 8cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Polutowałem wtyczki pakiet - regiel. Zadowolony chce uruchomic probnie naped, ale po podpieciu wtyczki odbiornik swieci sie przez ułamek sekundy w momencie zetkniecia obu wtyczek, a pozniej nie działa :/ wszystkie luty są prawidłowe, wtyczka poprawnie wpieta w odbiornik. Co sie moglo stac?? Hehehhe zapomniałem ze ten odbiornik nie jest zbindowany Działa Ale pojawia sie kolejny problem. Nie moge ustawic zakresu przepustnicy Daje gaz na max, wlaczam odbiornik, czekam az silnik odegra melodyjke, daje na 0 i gra melodyjke tylko do polowy... Regulator HK 80A Działa :D :D :D :D :D Jest moc A i tak to jest jak sie nie pomysli nad problemem tylko odrazu robi wpis na forum :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 He he. Czasem wystarczy usiąść i poczekać aż samo przejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Tragedia sie stała. Przewlekałem kabel regiel - odbiornik i w popychaniu wspomoglem sie srubokretem i przecialem oslonke kabla sygnalowego i "+" ... Mozna to zaizolowac poprostu czy musze od nowa nawlekac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 jezeli rzeczywiscie tylko przeciales izolacje to pewno wystarczy zaizolowac, to dosc istotny kablel w model u wiec moze lepiej jednak go wymienic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Po dokladnych ogledzinach wyszlo na to ze przecialem tez troche drucikow. Skroce go o ten odcinek. Bedzie najbezpieczniej Takie kabelki to moge lutowac w dowoli? Odcialbym koncowke z 5cm kabla, ominal zepsuty kawalek i dolutowalbym do reszty Zlutowalem, teraz nawinac i sprawdzic czy dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Regulator dziala poprawnie, wydlubalem zaglebienie pod niego w kanale dolotowym i poprostu go wkleilem. Jak klej wyschnie to podlacze i przykrece turbine Turbina juz na swoim miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Potestowalem troche i nie jestem zadowolony z ciagu turbiny przy 3,8v na cele (storage) - nie wyrywa z reki. Jak skoluje nowy zasilacz to zobacze jak ciagnie na naladowanym. Jezeli tez nie bedzie zadowalajaco to wytne dodatkowe wloty (skrzela na bokach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Nie no, proszę Cię... Mierzysz ciąg "stopniem wyrywania modelu z ręki"? Zrób sobie hamownię, jakąś najprostszą i przetestuj. Ciąg na poziomie 0,6-0,7RTF na początek powinien być wystarczający. Po locie stwierdzisz czy warto modyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Jaka masa do lotu i jaki zestaw napędowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Masa do lotu to ok 1500g Zestaw to Silnik turnigy l2855-2800kv 730W Turnima Change sun 70mm 10bl Regulator HK 80A Pakiet turnigy 4s 40c 3000mah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandyr Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 1500 sporo wyszło... koniecznie zmierz ciąg i moc waty ampery... pionowo w górę to nie poleci... długi rozbieg i podejście zależności od właściwości lotnych. Jak na ten napęd to lekko mówiąc cegła wyszła. Musisz mieć około 1150 gram ciągu jak na moje oko zeby latała jak iskra. Do lotu makietowego powinno wystarczyć ale szału nie będzie. Ale zawsze mozesz kupić silnik 2100 kv x 25.2 volta daje 52920 rpm a w tej chwili masz 47040 a to spora różnica. Jak będzie ponad kilo ciągu śmiało startuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 silnik 2100 kv x 25.2 volta daje 52920 rpm a w tej chwili masz 47040 a to spora różnica. Nieeee, no jakie to proste. Albo weź silnik 5000 kv razy 25.2 V to będziesz miał 126000 obrotów . Iskra się wyrwie z ręki jak nic - może nawet razem z ręką Musisz mieć około 1150 gram ciągu jak na moje oko zeby latała jak iskra A na moje oko 1160 gram. Skąd ta końcówka 50 g. Mógłbyś przybliżyć metodę pomiarową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Od nowa zaprogramuje zakres przepustnicy, nie pasuje mi praca mojej turbiny na max i turbiny na filmach przy tej samej konfiguracji. W tym regulatorze nie pasuja mi dzwieki przy programowaniu wiecie moze jak powinna wygladac sekwencja dzwiekow przy programowaniu przepustnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Na naladowanym akumulatorze smiga az milo. Ciag statyczny jest mniejszy od masy samolotu ale po ustawieniu go pionowo i puszczeniu Iskra nie opada odrazu. Musze jeszcze zrobic wozek bo o starcie z reki nie ma mowy Gdy polozylem iskre z akumulatorem na "wywazarce" stala rowno, ale jak sie ją lekko przechylilo do przodu/do tylu to odrazu opadala. Sprobowac wywazac na plecach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Zrób wyrzutnie. I sprawdzaj najprostsze/najbardziej oczywiste opcje (naładowanie baterii vs ciąg) zanim napiszesz posta, bo siejesz niepokój a niepotrzebnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi