Sknera771 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Witam, zastanawiam się nad budową szybowca na zbocze. Chciałbym coś taniego i łatwego w budowie, najlepiej z depronu. Tak więc zastanawiam się nad tym by zrobić Toto 2 w wersji bez napędu. Wszystko jest dla mnie jasne i oczywiste tylko kwestia jest profilu, czy zastosować oryginalny SD7037 czy może zmienić na RG15? No i czy nie będzie zbyt lekki na zbocze? Czy może lepiej dać sobie spokój i zrobic oryginalny, dorobić hak i strzelać z gumy i w termike? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 No to w końcu chcesz coś na zbocze czy do latania w termice? Wykonasz z depronu jakiś profil o którym piszesz? Jeśli masz dobry warsztat to może zrobisz coś podobnego do tych profili ale na tyle mało podobne, że nie będzie się dało tego podpisać symbolem. Nie znaczy to oczywiście, że nie będzie latało:) toto2 lata dobrze. Chociaż mój latać zaczął po pokryciu całości papierem na wikol. Wcześniej był wiotki w każdą stronę. Pod warunkiem lekkiego wykonania będzie dobry do latania przy termicznej pogodzie - chociaż dałbym wtedy +20cm rozpiętości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 W zasadzie chciałbym na zbocze, takie powiedzmy do wiatru 5m/s, ale jeśli powiecie że kategorycznie toto się nie nadaje do tego no to pozostanie mi zrobić coś na termike. A Ty masz wersje bez silnka? Strzelasz go z holu gumowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Eeeee do 5m/s to ni ma wiatru, da radę. Mój toto już niestety nie żyje od 3 lat:) Stawiałem na nim pierwsze kroki i było w nim więcej kleju niż podkładów. Na początku nie miał silnika i robiłem nim tylko zloty z górki, później dostał silnik. Nigdy nie startował z holu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 No ja się uczyłem na Toto-1, niestety moja jego wersja nie szybuje a lata jak trenerek. W między czasie męczę jeszcze Funbata. A zbuduje tego Toto2 i zobacze co z tego wyjdzie, a zwiększenie rozpiętości wymaga też wydłużenia ogona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 15 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 A może coś takiego na zbocze http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=457009 a tu instrukcja budowy LE FISH -INSTRUKCJA.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Nie wiem jak "dwójka" sobie poradzi na zboczu, pomyśl nad tym , to lata super : http://motylasty.pl/toto006a.html Zobacz film, który tam jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Dzięki za pomoc. Muszę przemyśleć sprawę, wczoraj moje toto1 uległo katastrofie więc trzeba popełnić coś nowego. To toto6 jest fajne ale trochę małe... Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 A jaki problem go powiększyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi