Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz rację - to od Conrada. Próbowałem bawić się jego elementami regulacyjnymi i to co słychać udało się uzyskać - wiem słabizna. Ale na bezrybiu ... itd.

Czekam na efekt Twoich prac.

Opublikowano

Twoja śruba jest OK. W stosunku  do mojej twoja bardziej przypomina tę oryginalną.Ja budując moją śrubę zdecydowałem się na inny kształt łopat , jak również zwiększyłem ich powierzchnię o ok. 10%.Na mojej stronie jest zakładka z filmikami z pływania min. ATLASA.  Co prawda sezon już się skończył , ale na przyszły rok znowu będzie można popływać.Patrzę na awatar i widzę ze jesteś z Koszalina. Myślę że będzie trzeba spotkać sie gdzieś w połowie drogi między Koszalinem a Bydgoszczą . Fajnie by było jak by dwa atlasy spotkały się razem na wodzie.Co ty na to??. Patrzac na twój wiek , myślę że modelarstwem zajmujesz się długo....., wiesz kiedyś na zawodach modelarskich strefy północ pojawiał się zawodnik z pięknymi modelami min. holownika ARES, i statku ratowniczego HALNY. Nazywał się STEFAN BICHUN i był wlasnie z KOSZALINA. Może coś o nim słyszałeś??

Opublikowano

Sezon wg mnie skończył się dlatego że jest niższa temperatura otoczenia i woda jest zimniejsza ....... , wiesz MIKE217 ty twoje szybkie harty spuszczone ze smyczy możesz wodować nie wchodząc do wody...... , u mnie niestety nie . Np. model ODYSA waży prawie 15 kg., do tego ma duże jak na model zanurzenie no i aby go zwodować to niestety trzeba wejść do wody.W tym sezonie łącznie 4 modelami wypływałem 42 godziny.Dalej nie muszę chyba pisać jakie to koszty i przejechane kilometry autem.Pozdrawiam.

Opublikowano

Cezary - dzięki za dobrą ocenę. Śrubę starałem się zbudować możliwie wiernie wg. rysunków na planach modelu. Zaznaczam, że jest to mój pierwszy model pływający! Co do pływania "w dwa Atlasy" - czemu nie - możemy się pomocować. Ja liczę, że jeszcze będzie okazja popływać na "moim akweniku" (wyrobisko po żwirowni) z wręcz źródlaną wodą (widać na filmie).

Modelarstwem zajmuje się od pół wieku (qrcze - ale stary jestem - wiekiem - bo duchem jeszcze nie). Więcej szczegółów na mojej stronie www.modelarstwo-rc.jaaz.pl. Zapraszam do obejrzenia.

Stefana - oczywiście że znam. Prowadził modelarnię szkutniczą w spółdzielni mieszkaniowej. Bywałem u niego (plany Atlasa mam od niego). Pamiętam jak władze spółdzielni brutalnie zlikwidowały modelarnię, wyrzucając praktycznie Stefana na bruk razem z jego modelami. Miał dość dużą gromadkę młodych modelarzy-szkutników. Jego modele to były prawdziwe dzieła sztuki. Nasza modelarnia lotnicza bardzo przyjaźniła się ze szkutnikami. To były piękne czasy. Dzisiaj jedna i druga już nie istnieją - takie czasy!

... w niedzielę nad morzem ma być + 18 - chyba popływam.

Opublikowano

Cezary, 42 godziny robi duże wrażenie, moje łódki startują po 6 minut, w sezonie objechałem 5 imprez i na każdej zrobiłem 8 biegów. Daje to raptem 4 godziny, plus oczywiście treningi, może z 5 godzin. Co prawda koszty eksploatacji ślizgu są o niebo wyższe ale właśnie powstaje u mnie model, który będzie pływać więcej. W wyczynie jest  niestety tak, że więcej jest grzebania i szykowania niż pływania.

Pozdrawiam Michał 

Opublikowano

Cezary, ludzie przewożą i wodują łódki, motorówki, jachty i dają sobie radę. Zrób miniaturę tego albo nosidełko do wodowania z pomostu. Ręce i nogi suche.

Opublikowano

Dieselek fajny, syrenka też !

Nie masz Kaziu jednego  kompletu na zbyciu ? Mam kadłubek do Artura do zabudowania a w elektronice nie za bardzo lubię się dłubać ...

Opublikowano

Andrzeju.Mogę zrobić. Komplet na 2 głośnikach może być ale więcej waży, na 1 głośniku to chyba nie. Potrzebny mikser, myślę. Do tego potrzeba wł/wył RC do syreny. Mam zamiar kupić taki switch dla siebie i dla Janusza po 29zł.

Układy diesla wstawię do kutrów rybackich a syrenę do holownika, parowiec. Może jakiś mikser wygoogluję.

Opublikowano

Kaziu - efekt bardzo dobry. Czy mogę podłączyć się do zamówienia Andrzeja? Oczywiście zwracam koszty elementów i robocizny.

Opublikowano

Fajne te dźwięki z Twojego linka - ciekawe czy można by dostać gdzieś i za ile . Rozumiem, że do tego modułu dokupuje się poszczególne btrzmienia czy też każdy dźwięk to osobna płytka ?

Opublikowano (edytowane)

Dostałem więcej linków. Układy są świetne. Np. naciska włącznik słychać rozrusznik i uruchamia się silnik, na następnych klakson i inne.Dźwięk jeepa jadącego pod górę pasuje do AN2. Można kupić ale 200 euro to już dużo. Przypuszczam, że dźwięki są dołączone na płycie cdrom a wybrany kopiuje się na na kartę micro SD wkłada się w układ. Jest takie coś http://allegro.pl/modul-atmega328p-ardu-pro-mini-arduino-bascom-avr-i4598194918.html i na tym buduje się odpowiednie układy. Nie wiem jak.

Jest Atlas http://www.modelsoundsinc.com/soundclips_boats.php 

Edytowane przez kaczma2
Opublikowano

Dobry wieczór... Pomny reprymendy udzielonej przez Mike, że przecież woda jeszcze nie zamarzła i pomny słów, że "nigdy nie mów nigdy'', skorzystałem z pięknej pogody i faktu, że byli na miejscu: pomocnik do noszenia modeli oraz kamerzysta/montażysta, pomyślałem - "a może by tak jeszcze raz'' pojechać do Torunia na gościnny basen przy U.M.K. na Gagarina. Zabrałem ze sobą modele Sztorma i Zefira. Modele popływały ok 40 min. Z tego pływania nakręcono film, trochę krótki gdyż pojawił się problem ze sprzętem.

post-12473-0-80168100-1411932939_thumb.jpg

I film z pływania:

• Lubię to 2
Opublikowano

Cezary - jaka jest średnia głębokość tego basenu i czy jest stała na całym obszrze czy zmienna ? Pytam, bo airboot ma dość głęboki miecz do stabilizacji kursowej( widać to na zdjęciu na stronie 5 ) i nie wiem czy by nie "szorował" do dnie albo jakichś przeszkodach ...

Widać tam jakąś rurę , chyba do zasilania fontanny !

Opublikowano

Myślę że średnia jak to nazwałeś głębokość to wg. mnie co najmniej 80cm. Natomiast wymiary to prawie będzie boisko piłkarskie.Rura którą widać to idzie po dnie i zasila fontannę.Bądż pewien że spaliną nie popływasz bo wyprosi cię ochrona.No i to że praktycznie w połowie pażdziernika już z niego spuszczają wodę.

Opublikowano

Ten basen widziałem dawno, dawno temu. Widać, był remontowany. Ładnie wygląda a jeszcze ładniej Sztorm i Zefir na tej wodzie.

Kaszalu i Senior. Na razie nic nie robię. Rozgryzam układ na Arduino. Ma dużo większe możliwości i stosowany jest też do samolotów. Dodatkowe elementy są na eBay i przysyłają z Chin.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.