Bartek Piękoś Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Mówisz, że to można bez końca odginać i prostować? No ale tego kółka ogonowego nie zniosę Czy bez końca to nie wiem, ale myślę, że dużo szybciej nauczysz się płynnie lądować niż to się złamie . A o kółku ogonowym pisałem ci już kiedyś, że jest do d..y. Moim zdaniem, drut do wymiany na 2mm (oryginał to chyba 1,6). A najlepiej zostawić tą grubość drutu i zrobić normalny widelec stabilizujący koło z dwóch stron, albo zrobić widelec z blachy i zamocować do drutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbapfmrc Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jeśli chodzi o chłodzenie regla to ja mam go zamontowanego pod silnikiem w tej otwartej wnęce z przodu - tam jest idealne miejsce dla regla. Mam natomiast pytanie co do mocowania pakietu, bo chciałem zamocować go w ten sam sposób co Ty (zdjęcie nr 3 czyli sklejka + rzep). Ale bałem się że po przymocowaniu rzepa do sklejki, będzie się ona bujała do przodu i do tył, ze wzgl. na to że środek będzie jakby lekko podniesiony na grubość rzepa. Czy rzeczywiście tak było? Ostatecznie sklejkę przykleiłem do "podłogi" samolotu, a na sklejkę z kolei nakleiłem czerwony rzep (z wyposażenia Funcuba). Dodatkowo po bokach pakietu nakleiłem kawałki pianki, aby pakiet ciasno wchodził we wnękę. To mi w zupełności wystarcza, ale ja nie robię akrobacji.Sklejkę przesunąłem max do tyłu dzięki czemu nie musiałem go doważać w ogonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 U mnie sklejka jest naklejona na podłogę, na to rzep. Niestety popełnłem błąd i dalej z tyłu (za przegrodą) zamontowałem półkę z elektroniką i już nie mogę przesunąć pakietu do tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Lepiej zrobić szczeliny w półce aby rzep owijał pakiet i półkę. Wtedy do zablokowania ruchu przód-tył wystarczy paseczek balsy jako zderzak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 6 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Tomek, jak chcesz mu dołożyć balast to dołóż to http://pfmrc.eu/index.php?/topic/49404-nowe-zasilanie-czyli-tanio-d%C5%82ugo-i-daleko/ tylko poproś kogoś na zmiennika:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 No to nalatałem się FunCubem przez 2 dni łącznie 6h. Podoba mi się ten model, dla początkującego jak ja świetny do nauki. Oczywiście mi ZAWSZE musi się coś przydarzyć, więc opisuję: 1. Jestem nad Bugiem we wsi Borsuki. Moje lotnisko to pastwisko i "niespodzianki" pozostawione przez krowy są tu i ówdzie. No i wiadomo, że przy lądowaniu musiałem akurat trafić Nic by się nie stało, gdybym delikatnie nie przykapotował. A FunCub ma pod silnikiem wlot powietrza. Czyli wiecie co się stało - po otwarciu kabinki okazało się, że FunCub zagarnął tak z pół kilograma krowiego placka do wnętrza, hahaha. 2. Drugie zdarzenie było dziś. Pewnie dla większości z Was nic odkrywczego, ale mnie zaskoczyło i o mało co nie rozbiłem modelu. Po południu pogoda była średnia, niby nie padało, ale w powietrzu wisiała taka paskudna mokra mgiełka. No i po godzinie latania FunCub zaczął się dziwnie zachowywać, tak jakby środek ciężkości przesuwał mu się w kierunku ogona. Trymowałem SW, a on coraz bardziej zadzierał aż w końcu skończył mi się trymer i użyłem przycisku PANIC, czyli włączyłem stabilizator. Lądowanie poszło też dziwnie, bo lądowałem na full klapach i ze stabilizatorem a model zachowywał się jakby miał kilogram na ogonie. No i po wylądowaniu podnosze model i czuję, że jest jakby cięższy. Okazało się, że ocieka wodą, ta mgiełka się na nim osadziła i kapało z niego jakby latał w deszczu. A że większość powierzchni, na której się osadziła woda jest z tyłu SC, no to wiadomo, co było powodem ciągnięcia ogona do ziemi Zapewne w modelach szybszych i o mniejszym przekroju kadłuba (i nie piankowych) to zjawisko nie występuje, ale FunCub okazał się być wrażliwy na mglę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 ... ta mgiełka się na nim osadziła i kapało z niego jakby latał w deszczu. A że większość powierzchni, na której się osadziła woda jest z tyłu SC, no to wiadomo, co było powodem ciągnięcia ogona do ziemi ... Ciekawe, ciekawe. Jesteś pewien, że o wodę chodzi? Może to resztki substancji z pkt 1 spłynęły do ogona. Kilka razy latałem w takich warunkach, różnymi modelami (epo), ze spływu skrzydła w locie odrywały się kropelki wody ale nie zauważyłem nigdy ciążenia ogona. Może nieuważnie obserwuję zachowanie modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Substancja z pkt.1 została wydłubana, czyszczenie modelu jutro wieczorem, bo tu warunków nie ma. Będzie może powód, aby w końcu pomalować FunCuba w barwy wojenne :-) Na mój gust to był problem wilgoci. Jutro - po wysuszeniu - spróbuję jeszcze troszkę polatać i zeznam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Substancja z pkt.1 została wydłubana, czyszczenie modelu jutro wieczorem, ... Zostaw jak jest, rozprowadź resztki równomiernie. Lepszego kamuflażu nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Przed czyszczeniem P1040073 by TeBeWAW, on Flickr P1040074 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 To "świeżynka " była Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 :D Tomasz ale masz oko , ale się uśmiałem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Dzisiejsze loty testowe pokazały, że model po wyschnięciu zachowuje się poprawnie. To jednak była woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Mam prośbę do kolegów o poradę w sprawie wykonania nart, które chciałbym na noworoczne loty wykonać do mojego FunCuba. Najchętniej takie, które dałoby się założyć zamiast kół na istniejące podwozie, lub przykręcić zamiast istniejącego podwozia. I jeśli to możliwe jak najprostsze. Generalnie chodzi mi o nakierowanie na wielkość i punkt mocowania (ile ma wystawać z przodu, ile z tyłu) i czy musi być mocowanie tyłu nart, czy to może się wiuchać swobodnie :-) Chętnie zobaczyłbym jakies sprawdzone proste rozwiązanie niekoniecznie w FunCubie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Dzięki śliczne. To z ABC Miniaturowego lotnictwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zobacz na tą stroną http://wojtekbochniak.pl/models/ → Wirtualny warsztat →Narty do modelu latającego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Dzięki śliczne. To z ABC Miniaturowego lotnictwa? Prawie - Miniaturowe lotnictwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2014 Dziękuję wszystkim, na tej stronie co podał Wojtek jest ładnie rozrysowane z książki p. Schiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Własnie wyginam nartki ze sklejki brzozowej 3mm. Oczywiście podczas gotowania we wrzątku rozkleiła się, ale nicto, jak wyschnie, to skleimy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi