idfx Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Obecnie w stanie surowym. Myślałem już nad tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Poszycie spodu wklejałbym w poprzek co wzmacnia konstrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 29 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Za późno, ale dzięki. Nie pomyślałem. Niestety tylko takie arkusze balsy są w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 On ma wklęsły "garb"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Albo tak miało być, albo tak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Chyba "tak wyszło" Ale w końcu to nie grzech, hehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Może nie grzech, ale jak to pokryć balsą? Może to być złudzenie optyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Balsą nie będzie kryte. Musiałbym w tym celu zrobić parę przeróbek, obsadzić listwy głębiej tak, by balsa schodziła się z bokami kadłuba a nie wychodziła poza nie. Co do efektu to raczej nie złudzenie Jak kleiłem to dociskałem każdą listwę tak by doklejona była do ścianek działowych. Zastanwiam się teraz jednak czy to nie był błąd. Obawiam się, że przy twardszym lądowaniu niektóre listwy "puszczą" tam gdzie są naprężone na spoinach. Mam nadzieję, że sama folia je utrzyma na swoim miejscu. Jeśli nie ... trudno, kolejna porcja nauki Z efektu i tak jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Faktycznie lekko "wessało" tego garba patrząc po innych fotach gotowego modelu.. ale skoro to nauka to nie jest żle .Ogólnie śledząc temat mam wrażenie że ten model jest mocno pancerny,taki kloc ale może będzie fajnie latał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 ano jest i jestem zaskoczony bo w koncu to sama balsa. Jak dotre do domu to zobacze, które listwy ida w luk i jakby się uprzec to nie będzie wielka filozofia by to poprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Kadłub gotowy, wyszpachlowany, wypieszczony i gotowy do oklejenia. Przykrywkę zbiornika zrobiłem trochę po swojemu. Nie wiedziałem za bardzo jak ją umocować solidnie na czas lotu. Pomyślałem o ciasnej "szufladzie". W osłonkę wkleiłem belkę odpowiednio dopasowaną, by potem wchodziło ciasno w swoje miejsce. Obecnie wchodzi bardzo ciasno, ale pomyślałem o przyszłości. Zakładając, że ocierające się o siebie kawałki balsy z czasem się wyrobią postanowiłem zrobić końcowy element przykrywki ze sklejki : Bym mógł to przykręcić do sklejkowej wręgi silnika: Myślę, że czas się powoli brać za płaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Mam małą zagwostkę. W zestawie znajdują się dwa elementy ze sklejki wykorzystane przy budowie płatów. Opisane są odpowiednio Rear i Front Dihedral brace. Według planów ich miejsce jest tam gdzie opisano : Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś podpowie po co one, gdzie i jak je wstawić itp. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 To są bagnety, dzięki którym możesz skleić połówki płatów pod odpowiednim kątem (wznios) i dzieki którym skrzydełka nie złożą ci się w locie niczym motylek . Wstaw je tam, gdzie jest zaznaczone na planie, czyli szerszy pomiędzy dźwigarami, a węższy, przy krawędzi spływu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 To są chyba łączniki skrzydeł, bo jak rozumiem skrzydła skleja się do kupy na śmierć i jest jedno w całości? To grubsze wklejasz z przodu dźwigara głównego pomiedzy sosnowe listewki górną i dolną, to cieńsze naklejasz na pionową sosnową listwę spływu, przed przyklejeniem tego spływu balsowego. EDIT: Krzyś mnie uprzedził :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Dziękuję, przyznam że nie spodziewałem się wzniosu w tej konstrukcji. Powolutku przymierzam to i owo, ale nie wiem jeszcze jak to wszystko sztywno umocować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Uważaj, co by nie przeciąć listewek przechodzących przez ten wznios. Ugnij je, ale nie przecinaj - dużo większa wytrzymałość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi