olo Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Przepraszam autora planów za to że tak nisko je oceniłem są jednak OK. Oprócz czytana i z planów zajrzałeś do instrukcji budowy w pdf ? Zerknąłem tam trochę i tam jest napisane że usterzenie jest zrobione z balsy a nie ze sklejki. Jak dla mnie to za duży model i na potężny silnik. Zauważyłem teraz że ja szukałem planów i robiłem model do silnika który już miałem. Największy mój benzyniak to 45ccm i to jest max co pod moją ręką może poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 dziwna pod jakim względem? jest taka jak na planach tylko ze wyażurowana, będę jeszcze trochę ja ażurował Coster, zakładam że założyłeś tu ten wątek z jakiegoś powodu...Koledzy dobrze Ci radzą. Przeanalizuj raz jeszcze plan budowy stateczników w tym modelu.Zebra dzielone w płaszczyźnie przyklejasz do balsy 1/16 z jednej później z drugiej strony (nie do sklejki !) następnie pokrywasz obustronnie balsą 3/32 tak wynika z planów (zdjęcie ,które wkleiłeś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coster Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 może i macie racje nie będę się kłócił ale juz zrobione i tak zostanie wycielem ile się dało prawie :)jutro biore sie za druga strone jutro będę musiał trochę posprzątać i poukładać bo wszystko na kupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Bardzo dobry pomysł z tym sprzątaniem jako autor popraw tytuł bo zrobiłeś tam parę baboli . Może byś zważył i podał ile waży już teraz połówka tego statecznika bo w końcu wcześniej gadka dotyczyła z czego to robisz. Będzie informacja dla gościa który zrobi to wszystko z balsy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Ładne postępy. Już teraz imponująco wygląda. a to dzisiejsze postępy z pracy , polówka już prawie olejona i częściowo SK ,nawet szybko mi to poszło około 2h , jutro ciąg dalszy oklejania ,mam pytanie klejem cyjano do drzewa mozna kleic balse ? Rozumiem, że pytasz o klejenie poszycia. Ja bym cyjaka unikał. Daje bardzo twardą, mało (w ogóle?) nie pracującą spoinę. Wiem, że ten klej kapitalnie przyspiesza prace, ale... Polecano mi Pattex express. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ale Koveral plus żywicą czy tradycyjnie z lakierem? Koverall naciąga się rozgrzanym powietrzem potem nakład lakier. Nanosząc go na kadłub nie ma sensu już naciągać. Wydaje mi się, że ktoś pisał na forum o laminowaniu z Kover...ale nie jestem pewny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Kovelarem to raczej pokrywa się powierzchnie sterowe, skrzydła a nawet kadłuby ale makiet czy modeli ,które w oryginale były pokrywane płótnem - bo bardzo fajnie takowe odwzorowuje .Myśliwiec Ła-7 poza sterami był kryty blachą więc najlepiej zastosować na kadłub tkaninę szklaną o gramaturze około 48 g na żywicę - lepiej będzie oddawać pokrycie metalowe.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Myśliwiec Ła-7 poza sterami był kryty blachą Od kiedy? To był drewniany myśliwiec, tylko część płata przylegająca do kadłuba była metalowa, reszta to uczta dla korników. Tak czy inaczej, model oklej tkaniną szklaną na żywicę lub lakier (np. EZE KOTE) , a koveral zostaw na inne okazje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam.Ła-7miałjedynie metalowy dźwigar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam.Ła-7miałjedynie metalowy dźwigar. Rzeczywiście myślałem ,że Ła-7 był już kryty blachą - jego poprzednik Ła-5 Fn za kabiną pokryty był sklejką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 powklejalem zawiasy i takie tam Nie wiem jak "takie tam", ale zawiasy to bym radził wklejać po pomalowaniu modelu. Unikniesz pomazania farbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Właściwie, to powinieneś to zerwać i położyć na nowo. Są marne szanse aby ta żywica stwardniała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro.sky Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 no i mam mały problem żywica na jednej polowce SW nie schnie za mało utwardzacza dałem, zamiast 100 / 40 dałem 1 / 4 nie wiem jak ja to wymyslilem ale tak wyszlo co radzicie zrobc? Spróbuj trochę podgrzać , żywica lubi ciepło. Jak się nie uda to niestety trzeba od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Znaczyć się:-) żebro :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario17701 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 no i druga strona za laminowana , połówki SW spasowane , zawiasy wklejone , wszystko działa jak należy czy serwa 20kg na SW i SK wystarcza ? O matko po co takie potężne, u mnie w cessnie cardinal 2,85 m jest Hitec HS 645 na SW, i w zupełności wystarcza a usterzenie płytowe. Jak dla mnie to do tego ŁA-7 powinny wystarczyć takie po 10 Kg, w końcu to nie akrobat tylko szybki myśliwiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Nie znam się technicznie na makietach ale 2,5 metrowy model na v kablu i jednym serwie to wg mnie niepoważne.. Wiadomo że to nie akrobat jednak jakaś masa i prędkość będzie wiec sugeruję 2 serwa na wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej-ko Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 zastanawiam się czy nie dać 2 serva na SW co wy na to ? na planach jest żeby zrobić Y i na jednym serwie daj dwa serwa każde oddzielnie na jedną połówkę steru wysokości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Niektórych trzeba poganiać, ale Cebie trzeba spowalniać, idziesz jak burza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zważyłem z ciekawości moją do Zera,przy średnicy 250mm waży-240 gram ( ale bez tego pierścienia z sklejki który widać na Twoim zdjęciu) .Wydaje się trochę dużo lecz modele tego typu jak Ła,Zero -czy Foka wymagają doważenia na przód więc na razie się nie przejmuj,dodatkowo Twoja jest chyba sporo dłuższa .Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 z tego co czytałem po forach prawie każdy dorzucał prawie do 2kg na przód maska ma 30cm śr. i jest 40cm długa zrobilem z maty 270g wklejona wrega z sklejki 3mm oblaminowanej +troche zywicy zastanawiam sie czy linki od SK skrzyzowac zaraz po wejsciu w kadlub czy dopiero przed serwem Przy średnicy 30 cm nie będziesz miał problemu z doborem silnika fajnie schowa się pod maską .Co do linek nie pomogę, ja będę miał łączone stery na sztywno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi