adis024 Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Witam, Niestety stanąłem przed wyborem nowej aparatury Zmieniam mojego multiplexa cockpit sx na cos nowszego i powxtal dylemat między graupnerem a frsky. Ceny są bardzo podobne, zależy mi na funkcjonalności, wygodzie, zasięgu i niezawodności. Chcialbym zeby mi dobrze służyła przez kilka lat.
cZyNo Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zasięg, niezawodność i bezawaryjność to Graupner. Transis to funkcjonalność, ale nie zawsze do nieosiągnięcia ad hoc na lotnisku. Do wyciśnięcia wszystkiego z aparatury, potrzebna jest konfiguracja przez komputer.
jpd Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 AD. Taranis. Przyznam się że poza skryptami LUA - które faktycznie do zmiany wymagają kompa, a i tak ich nie ma żadna inna aparatura, wiec potraktujmy to jako bonus - pozostałe rzeczy można po nabraniu wprawy ustawić na lotnisku. Osobiście zdarza mi się przeprogramowanie modelu na polu nawet ze 2 razy od "pustego ustawienia" to robiłem. Zgodzę się ze ze względu na skalowalność radia nie jest to proste ale daje się zrobić - po nabraniu wprawy staje się intuicyjne - po nabraniu doświadczenia w projektowaniu oprogramowania modelu wręcz banalne (czyt. ustawiam model na kompie w domu tak alby była łatwość wprowadzania poprawek na lotnisku albo nawet w czasie lotu, Przykład: Potrzebuję mieć mikser Gaz-> Wysokość ale nie znam wartości wychylenia jaka potrzebuję - ustawiam wagę tego miksera na zmienną globalną a pod przełącznikami mam zapisane funkcje które zmieniają wartość tej zmiennej +1 lub -1... I w czasie lotu zmieniam parametry tego miksera aż uzyskam prawidłową wartość. Funkcjonalność - pytanie co się pod tym pojęciem kryje - łatwość konfiguracji (nie wiem jak jest w Cockpicie "przywiązanie chłopa do ziemi" czyli przywiązanie sztywne do kanałów w mc 4000 na pewno nie ma) jeśli jest jak w 4000 nie będziesz miał problemów ze zrozumieniem idei programowania Taranisa - TU jest jakby największy problem do przeskoczenia dla nowych użytkowników Taranisa znających programowanie "zwykłych" nadajników. Wygoda - osobiście preferuję radia pulpitowe ale układ Taranisa jest ok i po dołożeniu pulpitu (od sanwy RD 8000) całkiem zgrabnie mi się nim operuje - ale to kwestia gustu i czucia - dla każdego indywidualna. Co do zasięgu - 4,5km nie jest ewenementem na Tarasinie - wystarczy zmienić antenę nadawczą na 5dBi. Przy panelowej 8dBi pewnie będzie więcej. Do latania "koło nogi" czyli tak jak ja to świat i ludzie na stockowej antenie 2dBi. Załozyłem 5dBi tak na wszelki wypadek oraz dlatego ze nie podobała mi się antena stockowa. Co do niezawodności ... moje dział już ponad rok a dostało w tym czasie w 4ry litery. Trochę zmian w nim porobiłem typu wymiana sliderów - te są na prawdę słabej jakości i to zarówno pierwsza wersja jak i druga. Pozostałe elementy są przyzwoite. Dużym plusem są tutaj anteny odbiorników serii X - drukowane na płytce. Częste upgrady oprogramowania nie rzadziej niż raz na 2 miesiące. W przypadku wykrycia błędów upgrady są praktycznie robione z dnia na dzień od momentu wykrycia błędu. Możliwość bezpośredniego kontaktu z twórcami oprogramowania i wpływania na oprogramowanie w postaci sugesti czy zgłaszania błędów, bądź tez aktywnego włączenia się w pisanie oprogramowania. Graupnera nie znam wiec trudno mi porównać.
cZyNo Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Własnie w Transisie skrypty sa najfajniejsze. Anteny PCB maja jedną wadę - ciężko je wystawić poza kadłub. Antenę o większym zysku do każdej apki można zamontować. Zaletą są tańsze odbiorniki-i to dla wielu może być duzy plus. No i gada po polsku. Do GR nie ma komunikatów po polsku, i widać że nikomu nie chce sie zrobić. A w sumie jest to proste. W graupnerze przez 3 lata bardzo intensywnego używania tylko udało mi sie połamać przełącznik. Reszta działa bez problemów. Więc na jakość wykonania nie narzekam. Ze względu na możliwości i moja podatność na eksperymenty może bym brał Transisa, a jednak z drugiej strony po moich długich bezproblemowych doświadczeniach brał bym GR. Troche latania przed Toba zanim zużyjesz w nim wszystkie wolne miksery w nadajniku i odbiornikach (nie licząc standardowych, które są niezależne dla każdej fazy lotu). W tym przypadku ciężko cos polecić jednoznacznie. Czytaj instrukcje, oglądaj filmy i decyduj sam.
adis024 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 No właśnie niestety w cockpicie kanały sa na stale przypisane, zasiegu tez przesadnie nie potrzebuje, głównie latam akrobatycznie
samolocik Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Witam, Niestety stanąłem przed wyborem nowej aparatury Zmieniam mojego multiplexa cockpit sx na cos nowszego i powxtal dylemat między graupnerem a frsky. Ceny są bardzo podobne, zależy mi na funkcjonalności, wygodzie, zasięgu i niezawodności. Chcialbym zeby mi dobrze służyła przez kilka lat. Nie zapomnij przed zakupem sprawdzić cen interesujących Cię odbiorników i ich funkcji. Czasami oprócz funkcji nadajnika odbiorniki również decydują o wyborze. Co do Graupnera jeżeli zastanawiasz się nad ekranem dotykowym Sprawdź jeszcze czy odpowiada Ci czytelność ekranu w słońcu. W domu jest widoczny i wyraźny, na zewnątrz jest już dużo gorzej i wygrywają podświetlane ekrany dwukolorowe.
adis024 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 Ceny odbiornikow w tym przypadku to spora roznica. Frsky to jakies 30€ a graupner pelnozasiegowy ok 250-300zl. Graupner tez ma dwukolorowy, nie dotykowy ekran
cZyNo Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 akurat ten ekran dwukolorowy to duza zaleta
adis024 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 Mi to w niczym nie przeszkadza ze 2 kolory, w koncu nie jest do oglądania filmów tylko ma podawac istotne informacje
AndyCopter Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Graupner to dla mnie przedewszystkim bardzo dobra jakość wykonania, i nie "trzeszczące" poterncjometry nawet po długim czasie nieużytkowania. Dlatego używam jej wyłącznie ze spalinką lub hexą gdy wożę pod nią czyjąś drogą kamerę. Od dłuższego czasu poszukiwałem także "następcę" Turnigy - ze względu na jej słabość wykonania. Taranis wydawał się być tu naturalnym wyborem. Jednak po kilku oględzinach w akcji na tegorocznych spotkaniach, stwierdziłem że pozostanę przy taniej TGY. Jakość wykonania Taranisa jest - jak dla mnie - zbyt wątpliwa. I wodotryski jakie oferuje, wcale tego nie rekompensują. Oczywiście, jest to wyłącznie moja prywatna opinia.
adis024 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 Wszystkie opinie osob ktore mialy styczność z tymi radyjkami sa bardzo pomocne
jpd Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Off Top Jurku a ogarnąłeś te cholerne strypty LUA bo ja cos tam próbowałem i mimo że w sumie jestem informatykiem to jakoś z nimi nie mogłem się do końca dogadać ... ale ok to było z pół roku temu jak sie dopiero pojawiły w romie i biblioteki funkcji były mocno skromne.
cZyNo Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Teraz chyba jest łatwiej. Reference guide jest dość przejrzysty i można znaleźć sporo fajnych przykładów w necie.
adis024 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 To jeszcze jedno... przeglądając graupnery zauważyłem że sa jakby 2 wersje. W sklepach pojawiają się zdjecia ze u gory na dole ma normalnie przełączniki a na zdjeciu robionym z tyłu widac że są to potencjometry
samolocik Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 MX-16 ma z tyłu pokrętła MX-20 ma z tyłu przełączniki MZ-18 ma z tyłu przełączniki i slidery MZ-24 ma z tyłu pokrętła i slidery Oczywiście wszystkie w/w nadajniki mają z tyłu i z góry przełączniki i jakieś tam pokrętła z góry ;-)
adis024 Opublikowano 27 Listopada 2014 Autor Opublikowano 27 Listopada 2014 Chodzi o to http://photos05.redcart.pl/templates/images/description/10107/Image/paulina/zasilacz/mx16.jpg a to http://www.modelmotor.pl/media/products/550c5bd3a8f420e453c341a54baf9c77/images/thumbnail/big_mx16_2.jpg?lm=1383433823
cZyNo Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 ciekawe : http://www.modellhobby.de/Electronic/Radios-module/Graupner-JR/Graupner-RC-radiosets/GRAUPNER-MX-16-HoTT-2-4-GHz-with-GR-16-GR-12L-Receiver-.htm?shop=k_staufenb_e&SessionId=&a=article&ProdNr=01033116&t=9&c=8530&p=8530 choć wszędzie jest napisane 7 przełączników na stronie Graupnera jest bez kręciołków i chyba tak powinno być
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Jak chcesz radio do ćwiczeń w programowaniu - bierz Taranisa. Jak do latania - bierz inne ! - Jurek 1
jpd Opublikowano 27 Listopada 2014 Opublikowano 27 Listopada 2014 Jurku, głupot byś nie opowiadał... Prawie jak wojna Linuxa z Wingrozą. Jedni lubi a decydować drudzy jak za nich się decyduje ... kwestia wyboru.
Rekomendowane odpowiedzi