teo Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Chciałbym zrobić śmigło składane do mojego piankowego motoszybowca Tiny Gilder firmy MTD. Fabryczne stałe śmigło nie wytrzymało 5 lądowań, co było do przewidzenia. Producent zrobił Mnie w konia. On przyoszczędził kilka złotych na śmigle składanym, Mnie ten brak będzie kosztować z 70zł, a model za 280zł... Model ma silnik szczotkowy 400 (wał 2.3mm), kołpak 40mm, śmigło ~ 6x4, 6x3. W sklepie na wał 2.3mm są tylko piasty składane 30mm, a 40mm są na grubsze wały. Ogólnie kawał masywnego aluminium, ciężkie no i z łopatkami wychodzi drogo. Udało mi się kupić na wyprzedaży łopatki do śmigła składanego APC 6x3 za 5zł. Jeden haczyk. Te łopatki nie pasują do typowych piast. Stąd postanowiłem samodzielnie ulepić śmigło składane z tych łopatek APC i resztek piasty z zestawu. Materiałem będzie plastik z obudowy drukarki i dużo CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Materiałem będzie plastik z obudowy drukarki i dużo CA. Oby to jakoś wyszło bo sam plan zbyt mądry nie jest... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zapowiada się groźnie , resztki piasty topienie obudowy drukarki, CA , trzymam kciuki i czekam na efekt końcowy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zefirek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jak to się mówi... "strach się bać" ? Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Poczekajmy na efekt końcowy nie ma co zapeszać .... o kole też mówili że nie ma przyszłości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 wystarczyło kupic propsaver za 5zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Do odważnych świat należy ! Ale przyglądnij się całości uważnie bo drugi raz możesz po prostu nie móc....dwojgiem oczu ! Nie ma żartów z takim wirującym czymś ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 i to jest legalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 i to jest legalne ? Oczywiście, że tak. Głupich nie sieją , sami się rodzą . I to jest absolutnie legalne. No bo gdyby siali to byłoby to podpadające pod jakiś paragraf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Kolega najwyrazniej nie wie co robi i jakie skutki to niesie.Kamikaze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Chciałem kiedyś zrobić GDF'a na asp .46 i wirnik z wentylatora do PC. Rozpadło się w pierwszej sekundzie Tak że no "różnie bywa" :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Kolega chce chyba zostać stypendystą ZUS'u Ale czy za obcięte palce przyznają grupę inwalidzką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Na palce nie ,musi dopiero dwie łapy uciać to wtedy daja trzecią grupe ale na pół roku z obawy że odrosną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Na zdjęciach pokazujesz 2 kołpaki. Co Ci w nich nie pasuje ? Przecież są takie same na wał 2,3mm W ABC oglądałeś te plastikowe kołpaczki ? Pomysł z gatunku jak to mówi p.Pietrzak: chory sen pijanego idioty... - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teo Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Jerzy Markiton, tak jak na początku pisałem - naprawdę, dostać 40mm na wał 2.3 to ... uuuu. Wcześniej już kupiłem piastę pelikana 2.3mm, ale ona ma średnicę 30mm. A ja już chcę mieć ładne rzeczy. Tak czy siak musiałbym coś przerabiać w fabrycznych. Z kolei od piasty z ABC odstraszyła mnie wysyłka. Leniwy już jestem. WIEM CO ROBIĘ. Plastik pozyskany z drukarki - hips, jakiś polistyren. 3.57mm, nie za miękki, wygina się o 180, troszeczkę się topi przy cięciu, ciężko było to połamać, ale nie jest kruchy, dobra skrawalność. Nada się. Co do piasty, to w telegraficznym skrócie wyciąć 3 płaskowniki, 3 razy skleić oraz wywiercić 3 dziurki. Na zdjęciach postęp z 2 dni prac/ 8 roboczogodzin i z 30 myślogodzin. 6 trudnych etapów: 1) Pocięcie materiału na listewki z jednego ustawienia piły tarczowej. 2) Wywiercenie technologicznego otworu centrującego ramionach trzymających łopatki. Skręcenie śrubą, a następnie wywiercenie otworów na łopatki z jednego ustawienia szablonu. Obrobienie końcówek to już drobnostka 3) Dobranie przekładki pomiędzy ramionami o grubości takiej, aby łopatki dobrze chodziły - 5.2 - 5.4mm. Ile ja się z tym namęczyłem. Nie potrafię dobrze "pocienić" płaskownika, krzywo mi wychodziło. Po dwukrotnym przeszukaniu domu znalazłem jeszcze jedne fragment tej drukarki, którego grubość po sklejeniu była odpowiednia. Przy okazji linia klejenia, wyznacza mi środek piasty. 4) Sześć razy rozwiercałem gniazda pod łopatki, a na końcu pół godziny ręcznie docierałem już czopem łopatki. Tutaj widać było w praktyce, różnicę średnicy wierteł o tej samej nominalnej średnicy. Następnie sklejenie tego od szablonu klejem CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Pomysł może i ciekawy, jednak coś mi się wydaje, że szybko przekonasz się, dlaczego robi się to z metalu. i nie niekoniecznie w tym położeniu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Na pierwszy rzut oka i na fotce wygląda dobrze i solidnie jednak podczas prób zwróć szczególną uwagę aby nie być w płaszczyżnie śmigła,nie "gazuj" od razu na maxa .Śmigiełko skromniutkie ,silniczek pewnie też nie demon mocy więc jest szansa że to będzie działać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 W która stronę tu jest skok lopat? I jak duży skok? Możesz dac zdjęcie tego na silniku z wyprostowanymi smiglami? Sprzedam komplet dźwigni SWB Hitec. WyTapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cebulator Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Widzę, że wszyscy myśleli, że będziesz robił śmigła:D A trzeba było od początku napisać, że tylko piastę. Przy szczotkowej 400 to może faktycznie wystarczyć. Ale ostrożność w testach wskazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Jak wyżej - przepraszam ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi