Gość Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Dzięki Andrzej za poradę. Używam L285 od kilku lat i tak pewnie będzie w tym przypadku. Myślałem wcześniej o Caponie ale obawiałem się że będzie się gryzł z żywicą ale jak widzę nie słusznie. Laminując balsowe żebra w jednym modelu nie używałem caponu bo nie było sensu- za małe powierzchnie. Wracając do kobuza to odpuściłem klapowe hamulce bo raz że nie ma za bardzo miejsca na napęd to dwa że były by prawie na spływie więc bez sensu. Zamówiłem wysuwane, oszczędzę sobie kombinowania i czasu używając fabrycznych. Tak to miało wyglądać w zarysie ale nie będzie bo odpuściłem już temat odchylanego hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Witam prace postępują ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Sławek kontynuuje temat tutaj: http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=57&t=546 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 22 Czerwca 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Mój Kobuz w skali 1:3 poleciał w ten weekend. Wygląda jak rakieta i tak właśnie lata ! Powodzenia w projekcie. Paweł 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awiator Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Piękny.Napisz coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabul Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Pięknie wygląda. Gdyby nie brak "pilota" w kabinie,można by uwierzyć, że to oryginał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Co racja to racja! Jeszcze jeden piękny "latający Holender". Model jest cudny, ale bez pilota wygląda dziwnie. Do takiego modelu nie bałbym się zainwestować w sylwetkę "Felka". Ja naprzykład robię je sam. http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=18&t=925 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Pilot, szpica z przodu, oraz hamulec na kole jeszcze przede mną. Model całolaminatowy, waga 13,6kg. Model produkował kiedyś pewien modelarz z Bielska niestety formy zostały zniszczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 ładnie się prezentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Piekny model, dobre zdjecia. Gratuluje. Chodzi mi tez cos takiego po glowie. Nie bede mogl teraz spac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Piekny model, dobre zdjecia. Gratuluje. Chodzi mi tez cos takiego po glowie. Nie bede mogl teraz spac. Kolejny śmigłowcowiec na dobrej drodze Pozdrawiam helifun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sage Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Czesc Helifun, swiat jest maly . Jeszcze raz gratuluje pieknego szybowca. Przepraszam za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 24 Września 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Witam Jeśli ktoś jeszcze jest zainteresowany budową modelu Kobuza, zrobiłem w zeszłym tygodniu dokumentację fotograficzną szybowca wraz z detalami. Prześlę zainteresowanym na maila. Miałem okazję być świadkiem ostatnich lotów w tym roku jedynego jak na razie lotnego Kobuza. Pozdrawiam Paweł 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Gratulację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Pilot, szpica z przodu, oraz hamulec na kole jeszcze przede mną. Model całolaminatowy, waga 13,6kg. Model produkował kiedyś pewien modelarz z Bielska niestety formy zostały zniszczone. Zapomniał pokazać jak lata : https://youtu.be/-L2Us0vbhlM?t=1566 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin81 Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 slawekmod.... co z modelem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Kobuz powstaje, ale trochę mniejszy i nie przez Sławka robiony. http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=80&t=1172 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. silesia_system Opublikowano 4 Września 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 Mało było okazji w tym roku do polatania Kobuzem ale pamiątka z pikniku w Bobrownikach Śląskich jest 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 Po iluś latach wróciłem do kobuza. Spojrzałem na poprzedni projekt jeszcze raz i w zasadzie narysowałem nowe skrzydło zwiększając wymiary modelu. Skrzydło jest na ukończeniu, kadłub i stateczniki to już prosta sprawa. Elementy ukończone, zostało pokrycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Powalczyłem z przekrojami kadłuba. Kurcze, zapomniałem już jak upierdliwe jest to rysowanie w CAD modeli. Musiałem przeprojektować wymiary kieszeni na hamulce aero bo w rzeczywistosci mają 16.5mm głębokości a nie 15.5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi