Skocz do zawartości

GRAUPNER LiPo 1S2P 6000mAh - jak ładować

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z naładowaniem pakietu GRAUPNER LiPo 1S2P 6000mAh.

Ładując ładowarką ACCUCELL 6 ładowarka wywala po kilku minutach błąd VOL SELECT ERR - źle dobrane napięcie akumulatora.

Szukam na forum, szukam w necie i nie widzę rozwiązania - może zadaję źle pytanie.

Puściłem teraz ładowanie w trybie STORAGE - czekam co się będzie działo.

Jak macie jakieś doświadczenie w tym temacie to proszę o podpowiedź.

Nie chcę ładować dedykowaną do nadajnika ładowarką, bo ona daje na wyjściu 5,6V a ładowarki 4,2V nie mam.

Opublikowano

Pakiet kupiłem nowy i wylatałem kilka godzin. Ładuję pierwszy raz.

Ustawiłem ładowanie Li1S i wywalał błąd, o którym pisałem.

Teraz ładuję w trybie STORAGE i o dziwo leci do przodu już godzinę, lecz jeszcze nie dobił do 3,7V.

Opublikowano

A jakie miałeś napięcie zaraz po podłączeniu do ładowarki?

Błąd który dostałeś sugeruje, że miałeś na akumulatorze inne napięcie niż spodziewała się ładowarka dla ustawionego programu.

Opublikowano

Napięcie wyświetlane przez ładowarkę było w granicach 3,53V

Mierzyłem też miernikiem i pokazywał ponad 3,6V

Cały czas leci ładowanie w trybie STORAGE, może jak się doładuje do 3,8 to później już pójdzie w normalnym trybie.

Poeksperymentuje, może się uda w ten sposób.

Opublikowano

Ładowarka doładowała pakiet w trybie STORAGE do 3,8V.

W pozostałych trybach ładowania d...a. Nie chce ładować dalej wywalając komunikat VOL SELECT ERR

Nie wiem co robić dalej. W ładowarce nie widzę możliwości zmiany napięcia dla 1S - ustawione jest na sztywno na 3,7V.

Opublikowano

No to teraz ustaw  DISCHANGE /rozładowanie/, prąd 1/10 pojemności albo 0.3A, napięcie końcowe 3V.Spróbuj jeszcze raz naładować.Oczywiście ustaw Li 1S.Jak nic nie wyjdzie to pakiet jest "kapa".

Opublikowano

No to teraz ustaw  DISCHANGE /rozładowanie/, prąd 1/10 pojemności albo 0.3A, napięcie końcowe 3V.Spróbuj jeszcze raz naładować.Oczywiście ustaw Li 1S.Jak nic nie wyjdzie to pakiet jest "kapa".

Jeżeli mogę poprawić - DISCHARGE ..

Opublikowano

Marek, a na pewno usatwiłeś na ładowanie LiPo? Może ustawiłeś ładowanie pakietu Li-Ion? Miałem ten pakiet i ładował się bez problemu. Tj. był tylko jeden problem, moja ładowarka miała ograniczenie czasu ładowania do 2h więc musiałem ładować na 2 razy.

Opublikowano

Piotr, ładowanie ustawione na LiPo, prąd 0,5A.

Robert, może i nic się nie stanie przy ładowaniu napięciem 5,6V.

Na razie nie będę sprawdzał. Spróbuję jeszcze rozładować i naładować ponownie.

W razie czego dokupię ładowarkę Graupnera dedykowaną do tego LiPo.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Pakiet mam wyjęty z nadajnika i podpięty bezpośrednio pod ładowarkę.

Ale Panowie ciekawa sprawa.

Zwiększyłem prąd ładowania do 1A i od ponad 30min. zasuwa ładowanie bez zająknięcia :)

Napięcie pokazywane na ładowarce 4,12A z woltomierza cyfrowego 4,18V mierzone na wolnym złączu.

Może nie rozwalę tego pakietu tym prądem.

Opublikowano

Mam instrukcję po polsku  ona do joty pasuje  do Acuccela 6 , Jeśli nie masz to masz!.Dodam że każdy nowy pakiet wymaga formowania tzn. kilka razy rozładować i naładować.Mam identyczną  jak twoja.         

b6.pdf

Opublikowano

Dzięki za instrukcję - gdzieś ją kiedyś miałem, lecz się zapodziała.

W końcu pakiet udało mi się naładować. Na koniec zmniejszyłem prąd ładowania do 0,7A.

Z tego co widzę to ładowarka może mieć problem z ładowaniem LiPo 1S - błędnie wyświetla napięcie - zaniża ok. 0,6 - 0,7V w stosunku do mierników zewnętrznych - sprawdziłem na 3 :)

Na pakietach o większej liczbie cel (sprawdziłem na 2S, 3S i 4S) pomiar napięcia jest prawidłowy.

Jutro rozładuję i ponownie naładuje pakiet ze dwa razy, wtedy będę miał bardziej obiektywne spojrzenie na ten temat.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.